dinsdag 17 augustus 2010

Eerst maar even


een link naar een "wecksite" hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar is een goed mens; trekt de hele wereld rond om in ontwikkelingslanden lokale bedrijfjes voor de mensen op te zetten.



Chinees paviljoen botanische tuin Haren. Verdere foto's idem. Is voor bruiloften en partijen af te huren. Mooi hoor. Kwaliteit hapjes etc. onbekend.

Ah! Citaat van de week, vandaag.
Kopland, Het mechaniek van de Ontroering.
"Wij leven aan de hand van verwachtingen, van toekomst, geluksgevoel is leven met een open toekomst. Depressie is leven met een gesloten toekomst. Geluk is weemoed omdat het verleden zich niet herhaalt. Weemoed is geen depressie. Depressie is een gebrek aan weemoed, is vastzitten aan het verleden."
Ik denk dat je ter verduidelijking kunt zeggen "Omdat het geluk uit het verleden zich niet herhaalt krijg je weemoed, en als ellende uit het verleden zich herhaalt depressie." Maar helemaal perfect is dat niet. Nou ja, het is in zoverre goed dat het opgaat voor iemand die na de dood van een geliefde alleen maar aan die dood kan denken (depressie) en later zich het geluk herinnert (weemoed).



Chinees??

Meteen maar een ander citaat er tegen aan. Unica Zürn.
"Was soll ich mit dem Glück beginnen, nachdem ich mich so gut in meinen Unglück eingerichtet habe."
Zürn hier. Geen Nederlandse vertalingen kopen in het antiquariaat want daar krijg je vlekken in het aangezicht van.
Zürn publiceerde twee boeken, Der Mann im Jasmin (ook -door haarzelf- in het Frans trouwens, L'Homme Jasmin), hier, en Dunkler Frühling hier.
Portret door Man Ray hier.



Recept. Eindelijk.
Eendeborst met kersensaus
Maak kersensaus op de manier van vijgensaus (zie een paar dagen terug of search).
Bak kruislings in het vel ingesneden -tamme!- eendeborsten rondom aan op hoog vuur in wat boter, in een koekenpan met wat peper en zout.
Ontvet, en maak de aanbaksels los door een scheut bouillon toe te voegen en op hoog vuur de bodem schoon te krabben met een spaan.
Voeg, als de wijn bijna is weggekookt, de kersensaus toe, warm die op en laat de eendeborsten garen in de saus op halfhoog vuur.

Vanavond bakbanaan, peultjes, tauge, kerriesaus.



Culinaire JijBuizen
Bloedworst hier.
Olijfolie hier.
Opium hier.
Empanadas hier.
Paling roken hier.
Kreeft hier.
Vendanges hier. In werkelijkheid is het minder gekwek en harder werken.
Vendanges maar dan anders hier. Je ziet ook de pers, dat roterende ding, althans grote buis in masjien, hier niet draaiend. Super gevaarlijk. Als je tussen die draaiende trommel valt (dit is een vrij kleine, waar je niet hoeft op te klimmen, maar de meeste zijn veel groter), tussen die draaiende trommel en de wand valt... Er lopen daar koorden die iets vallends registreren en de boel stop zetten. Maar ja, die zijn er meestal niet want dan krijg je maar storingen...
Trouwens, dat gemechaniseerd oogsten oogst ook onrijp (kan je er op de band uitsorteren), rot (kan je er op de band uitsorteren maar ja, het sap ervan is al ontsnapt), kiezel, slakken en een keer zag ik zelfs een adder.