donderdag 19 augustus 2010

Morgen


een forsch drukke dag. Vanaf 10 uur die brug en vanaf drie uur, NB tot 9 uur 's avonds, introductiedag cursussen (ik Spaans geven). Dus of er morgen wat wordt gepost...

Vanavond koya tofu (koyadofu; gedroogde), peultjes, rijst, kippenbouillon (want ik kookte kipfilets in gevogeltefumet, Aldi 0,99). Die kip, dat is voor op het brood, nou ja, rijstcrackers dan, vanwege de lijn. Ik bedoel: mager vlees dat is al gauw rood vlees, en dat moet je niet teveel eten.



Hoorde vaag wat op het nieuws over Navarra en stier en veel gewonden. Google navarra toro heridos, en ja hoor. Tafalla. Heb ik vlakbij gewoond en in die arena heb ik Luis Francisco Esplá voor het eerst ontmoet. Zie foto hieronder, 2007.
Maar goed, Tafalla dus. Die foto hierboven, dat is een filmpje, maar daarop is na zeven saaie minuten alleen de sprong van die stier te zien. Deze (alle links hier in een nieuw venster) is erg fraai. 40 Gewonden. (Hopelijk niet dat mooie kontje!)

(Later. Kreeg mail dat het filmpje weg was. Natuurlijk verkocht aan het nieuws. En nu dus daar.)



(Esplá, afgestudeerd in filosofie en kunstgeschiedenis: "Als stierenvechter kan je 's morgens wakker worden en denken 'Ik hou ermee op'. Als kunstenaar kan je dat niet.")

(Kwaakhoofd verslaat op TV Sail. "Een verkeersinfart". Een fart, inderdaad. En maar lullen over "bootjes". Dat zijn schepen, eikel.) (Uitgezet trouwens; eikel interviewt zak, trut interviewt suffa, eikel etc.)

Recept
Bali Telor, hete eieren
Ui, knoflook, gemberwortel en spaanse peper aanbrade in arachide-olie.
Op laag vuur kruidnagel erbij, nootmuskaat, komijn, laos, daoen salam (of anders maar laurier), daoen djeroek poeroet (of anders maar een scheut citroensap) en koriander.
Een scheut balinese rijstwijn of Sake of medium sherry erbij, een flinke scheut zoete ketjap en een scheutje zoute.
Halve gekookte eieren erin leggen met het geel naar boven, de saus er goed over scheppen en zo koud laten worden.
Serveren met plakjes lontong.



Installeerde gisteren upgrade Photoshop CS5. Mooie vormgeving. Maar ja, het werkt niet. Maandag bellen.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt "Wat is dat voor foto op dat bureaublad". Zie hieronder. Grote fontein. Monument aux Girondins, Bordeaux (prettigste stad van de wereld). Het staat met grote letters in mijn aantekeningen voor komende Bordeaux-reis genoteerd dat ik die foto opnieuw maak, meer naar links genomen.

Tropentheater hier. Gamelan hebben ze ook. Een ding: een echte originele wajang voorstelling, daar heb ik nou even over, duurt uren, en je verstaat niks, terwijl het autochtone publiek zich kostelijk amuseert.
Zie hier. Dit zegt genoeg.

Staff Benda Bilili, Congo, hier. Rolstoelen en zo = eigen fabrikaat.



Recept alweer. Toe maar.
Eieren met aubergine
Snijd aubergines in plakken, bestrooi die aan twee kanten met flink zout en laat ze 10 minuten liggen.
Spoel ze daarna goed af en dep ze droog.
Bak in wat olijfolie ui en knoflook, en bak even later ook de aubergines aan beide kanten bruin.
Maak een eiermengsel als voor een omelet, giet dat in de pan, verdeel goed en laat de eieren stollen op een vlamverdeler en met een deksel op de pan.
Serveer met tomatensaus en met aardappelen.



Eindelijk een on topic foto. Tsjongejonge.
Jalapeño-pepers. Hortus Haren. Tegenvallende tentoonstelling over de flora van Peru = oorsprong aardappel, mais, banaan (is dat zo?), paprika / peper, tomaat etc.
Mooi trouwens en jammergenoeg niet goed op de foto te zien: die pepers gaan van groen naar geel(!), dan pas naar rood, en dan(!) naar donker paars. Vers heb ik ze paars nooit aangetroffen.

Wat een ontzagwekkende flauwekul, die Armada van Rogge. Hier (scrollen). "Lultuur".

Las vandaag behalve over die Congolese rolstoelers ook over het Mexicaanse rif Banco Chinchorro [tsjIEntsjOrroo]. Zie hieronder.
Volgens mij is dit een "zakpijp", verdomd, zo heet dat. (Zakpijp is de oude naam van doedelzak.)



Donderdag = nog-niet-uitgewerkt-recept-dag. Uhh, nu dan dus wel uitgewerkt. Daar gaan we.
Kabeljauw-tong
Een stuk of acht tongen per persoon. Wassen, iets drogen.
Door bloem met daarin zout en peper halen.
In reuzel omscheppend sauteren tot goudbruin.