dinsdag 3 augustus 2010

Nu eens geen muzikanten


op het filmpje.



Etalage in de erg mooie winkelgalerij Galerie des Princes, Brussel.

Oh, ja. Nu begrijp ik in ene dat erotische van die reflectie-foto van gisteren. Het is tegelijkertijd erin en eruit. "en tegelijk is het wat anders", wat de essentie van emotie is. Als ik teveel praat dan zegt u het maar.



Markt Groningen vandaag. En toko en zo natuurlijk. Boven gedroogde Chinese vis, "gedroogde gezouten marsbanker" of uit het Duits "groot-ogige stekel-makreel". In andere talen zie ik namen die op horsmakreel lijken, maar dat is het niet, maar wel familie, zie Wiki.
Hieronder passievruchten zoals je die in Afrika en Azië vindt, hoewel ze lijkt me uit Zuid Amerika komen oorspronkelijk. Je snijdt net als bij een gekookt ei het kapje eraf en lepelt ze uit. Inhoud lijkt op grijze snot met zwarte dingetjes erin. Maar wel lekker ondanks zuur. Perfect spul om in de tropen mee te nemen als "drank".



Ongelofelijk dat sinds een week of twee het bezoekersaantal hier fors stijgt, ik bedoel ondanks de vakantietijd en ook nog boven het oude gemiddelde uit. Het is nu bijna zoals de dagen net voor de vorige kerst. Ik heb al vijf dagen lang, en gemiddeld over de afgelopen 30 dagen gezien, bijna 100 bezoekers per dag meer.

O, en op de markt nu ook, net als in Brussel, flespompoen en platte nectarines. Sprak er met een koopman over, en die zei dat er ook van-binnen-witte platte nectarines zijn, wél familie dus van de "witte" perzik en van de "wilde" perzik (= paraguayo).



Recept
Couscous met kip en chorizo of voor de koshers en hallals met merguez
Kook soepkip in water met bouillon-ingrediënten gaar.
Laat afkoelen, ontvet de bouillon, haal de kip van het bot en snij in niet te kleine blokjes. (Bewaar de bouillon!)
Week rozijnen (gebruik liever geen gele).
Bak in olijfolie blokjes chorizo (cq ...) bruin, haal ze uit de pan en bak er dan de kip in bruin. Haal ook uit de pan en bak kort pijnboompitten bruin in de pan; haal ze uit de pan.
Maak in de pan tomatensaus; gebruik als vloeistof de kippenbouillon en ook rode wijn (of niet dan dus).
Voeg chorizo (cq ...), kip, rozijnen en pijnboompitten toe aan de saus.
Serveer met couscous.
Lekker hoor...



Flespompoen en haloumi

Gisteren flespompoen, haloumi en vogeltong-pasta (search the blog)
Stukken flespompoen, incluis schil en pitten, in weinig water met paddo-bouillonpoeder en op hoog vuur want we koken de pompoen, we maken geen soep. Gebroken koriander erbij, idem piment en ook laurier.



Afgieten (bewaar kookwater!), afkoelen, pompoenvlees van de schillen drukken, pitten verwijderen.
Olijfolie, ui, knof, lombok.



Wat water, wat Oxo of Viandox (eventueel wat marmite en wat runderbouillon[blokje]).
Laat wat trekken en proef.



Pompoen erbij, prak, maak saus met eventueel wat kookwater. Wat (op plaatje natuurlijk) inkoken met vogeltong-pasta erdoor. Moet mooi dik worden. Proef.
Snij de haloumi over het platte vlak door, kwast met wat olijfolie in en gril (BBQ of ribbel-pannetje).
Serveer samen. Jammie!



Haloumi

(Idee trouwens. Pompoen kan ook in de oven, met olie bestreken en daarover wat gekneusde kaneel en koriander. Halve flespompoen, zaad-troep er met een lepel uit, gehakt of zo erin etc.)