donderdag 5 augustus 2010

Runderstoofvlees en zo




Op het dak van de Beurs in Brussel

Recept
Crème de Cassis; recept van Amanda Hesser, whoever that may be.
Doe 650 gram zwarte bessen in een goed schone pot, giet er (echte!) brandewijn over (jonge cognac zoals bv. Spaanse 103 of anders maar wodka) tot ze onder staan, sluit af en laat vier maanden trekken.
Laat het mengsel in een sauspan aan de kook komen, zeef, druk de bessen uit en doe dit sap bij de vloeistof.
Weeg het sap.
Voeg een gelijk gewicht aan suiker toe en het dubbele aan brandewijn.
Breng aan de kook en laat zachtjes en roerend doorkoken tot de suiker is opgelost en het sap dik wordt.
Zeef opnieuw, giet in gesteriliseerde flessen en sluit die goed af met kurk.



Vandaag foto's markten Brussel

Herzag gisteren Jaws. Ach.
Mooi verhaal. Vriend van me werkt in psycho-inrichting. Gaat naar de stad, video's lenen. Of de lui ook wat willen? Ja! Ja! Maar wat dan? Ja! Ja!. Tiepe trekt hem naar de keuken, keukenkastje, blik tonijn, Ja! Ja! Oh, Jaws...



Zuidvruchten en zo. Foto kan beter.

Gisteren runderstoofvlees, maar het verhaal komt morgen, ik bedoel het eten komt vanavond, ik bedoel het duurde te lang voordat het gaar was. At gisteren allerlei kliekjes.

Uhh, wat vindt U hiervan? (alle links hier in een nieuw venster). Ik denk dat als je er als ouder volkomen van bent overtuigd dat het technisch en psychisch en weet ik wat allemaal kán, dat je dan je uiterste best moet doen om te voorkomen dat ze op weg gaat. Om de simpele reden dat je het niet kán beoordelen, want wat kán er allemaal gebeuren? Dat kan zelfs een ervaren solo-aarde-rond zeiler niet beoordelen, vraag het ze zelf maar. Laat staan dus die ouders van dat "zeilmeisje". Wat weten díe van rond de aarde zeilen?

Eén uitzondering op de Brussel - markt foto's:



Voor alle duidelijkheid, want de mensen zijn dikwijls nogal dumbo: ik hoop bij God dat Laura Dekker niks overkomt. Verdomd.
(Wilde dit bericht in het gastenboek van haar site zetten, maar dat is dus volkomen onmogelijk. Zelfcensuur?)

Cultuur. Het houdt niet op. Onkruid is 't, mevrouw...
"Ontwerpers leven zich uit in het depôt van het Zuiderzeemuseum", wow, dat moeten we zien. hier (alle links hier in een nieuw venster). Kan u het vinden? Maar o wacht! Dat is natuurlijk zo'n zoektocht! jaja...
Watersafari hier. Kan u het vinden? Die speurtochten worden wel érg populair...
Bakken met de bakker hier. Kan u het vinden?
Deze gevonden! Nieuwe buren hier.



Dit zijn die, ondertussen ook op onze markten verschenen, misschien hier in Groningen met enige achterstand op de rest van het land, platte nectarines. Geen "familie" van die platte perzikken ("wilde" perziken, paraguayos) want die zijn familie van de "witte" (van binnen) perzik, maar ja, je schijnt dus ook van-binnen-witte platte nectarines te hebben.
We wachten geduldig af.
Wat die platte nectarines betreft: ik vind de smaak ervan (Brusselse inkoop) net wat te sterk, en alsdus gespeend van elke vorm van subtiliteit.



Recept
Crêpes met fruits de mer
Bak crêpes (als pannekoek, maar kleiner en dunner).
Bak fijngesnipperde sjalot in iets olijfolie.
Voeg fruits de mer en krab (beide gekookt) toe en laat roerend even meebakken.
Haal van het vuur, roer er wat citroensap door, knip er iets selderijblad over en voeg peper en zout toe.
Beleg de crêpes met het mengsel, zo dat er pakketjes van gevouwen kunnen worden: de twee zijkanten over het midden en dan de twee uiteinden idem.
Druk plat.
Vet rondom in met ietsje olijfolie en bak kort in een hete oven.