zondag 15 augustus 2010

Zondag alweer...




Kijk, hier zie je goed het verschil. De lichtere dadel is de onrijpe, de donkerdere is "rot" geworden: zacht en zoet. Maar de onrijpe is ook erg lekker: knapperig.

Stuitte op "Scordalia", Skorthalia volgens Oxford Food. Griekse "mayonaise" van oud brood gemaakt, in Kefalonia van aardappelpuree. Recept hier ("Skordalia") (alle links hier in een nieuw venster).

Om onduidelijke redenen deed dat Griekse recept me denken aan die Italiaanse bonen-puree, die ik meteen in de planning heb gezet. Verslavend lekker. Bonen pureren, peper, zout, olijfolie, peterselie...



Gisteren die paprika'tjes.
Olijfolie, ui, knof.
Westmalle Dubbel, tabasco, laurier, stukje paddo-blokje.
Gegratineerd met Old Amsterdam.

Ook wat met die truffel-aardappelen geëxperimenteerd. Koken, bakken, frituren. Resultaten een dezer dagen.
Erg lang geleden dat ik er mee werkte en in mijn herinnering waren ze nooit deels wit. En dat het kookwater groen wordt was ik ook vergeten (foto mislukt).

Vanavond uitgenodigd. Geen idee maar daar altijd wel lekker. Kip, linzen, pompoen en dan pikant, dat soort handel.



Correctie.
Citaat van de week voortaan ("voortaan") dinsdag, nog niet uitgewerkt recept op donderdag en literair recept op zaterdag. Mooier over de week verdeeld.

Hieronder Foodlog gisteren. Maar ik laat me niet strelen en heb relativerend geantwoord.
Met het-het-het-beste-weten hou ik me niet bezig trouwens (dat hoeft niet, want ik weet het gewoon beter!-). Ik hou me bezig met een studiewijzer Photoshop CS5 schrijven, met bewijzen uit het ongerijmde betreffende priemgetallen (hier) en met waarom een egaal gekleurde Phalaenopsis minder makkelijk bloemknoppen maakt dat een gespikkelde of gestreepte. En met koken.



Recept
Duif met vijgensaus. Recept van Arzak, San Sebastian; mijn versie, hoe durf je.
Maak duivenbouillon van karkassen.
Maak confit van aardappelen en paddestoelen.
Maak vijgensaus (zie onder).
Bak duivenborsten en poten zeven minuten in een hete oven (220 graden), ingevet met notenolie, met een lapje vet spek op de borsten, en met wat peper en zout over het vlees.
Haal uit de ovenschaal, houd warm, en bak in het vet soepgroenten aan; giet zoveel mogelijk vet af, doe er het restant van de bouillon bij (de rest ging in de vijgensaus) en kook snel in.
Serveer de duif met de groenten, de confit en vijgensaus.
Confit hier.



Foto's botanische tuin Haren. Landschappelijk simpel-mooi, botanisch niet de moeite waard (subsidie gestopt, grote kas wordt niet meer verwarmd...).
Orchideeën, meest Phalaenopsis, hier.

Herzag gisteren The Guns of Navarone. Mooi.

Recept
Vijgensaus
Bak stukjes stevige vijg kort in iets boter met iets olijfolie.
Doe er wat gevogeltebouillon bij en laat een minuut of 10 stoven op laag vuur.
Pureer en proef op zout en peper.
Serveer bij gevogelte of kalfsvlees.



Wat links.
Nationale Jammarkt hier.
(Jam-fiets-routes hier.)
En over jam gesproken: Flipje hier.
En jam en zo daar uit de buurt hier.



Nou, aan het eind van de week nog een beetje echte cultuur hoor.
De Muur van Hadrianus hier.
De Baest hier.
Verlengd terracotta hier.
Memphis hier maar shit Flash site dus ga zelf maar op zoek; kan de deep link toch niet kopiëren.