donderdag 16 september 2010

De 12e schreef ik




(Momenteel opent Blogspots links niet in een nieuw venster. Zorg een tweede tab open te hebben!)

Babi rica, cq rica2 (rica rica) cq babi rietja cq rietje rietja.

Vandaag
Ei, peer (harde handpeer; er was geen stoofpeer), paprika, ketjap. Uhh, kruising tussen stoofpeer – rookworst – ketjap (search the blog), babi rica / rietja (search the blog) en bali telor (search the blog).
Wel een beetje hetzelfde als gisteren (arachideolie, ui, knof, gember) maar andere ingrediënten, en dat is wat het dan dus interessant maakt.



Bali telor (vooraan een halve) (rechts achter trouwens jammie peteh-bonen)

Gisteren groene aspergetips, gefrituurde tempeh, papadum.
Snij de kontjes van de groene aspergepunten en snij de topjes er af. Steeltjes en topjes meteen na snijden in koud water. Half uur.
Steeltjes afgieten.
Arachideolie, sjalot, gemberwortel, knof, lombok.
Daoen salam… (Nieuwkomers: “…” = ff sudderen)



Groene asperge-steeltjes erbij…
Taotjo, ff bakken, die hele mooie kippenbouillon erbij, aan de kook, sudderen.
Proef op zout en peper; corrigeer “peper” met wat sambal eventueel, en “zout” met soy.
Aspergetopjes afgieten.



Frituur blokjes tempeh ("volkoren tahoe").
Tempeh in de pan bij de saus, samen met de aspergetopjes.
Frituur papadum.
Serveer de papadum bij de rest.



Tempeh

Het was in ieder geval enorm lekker, al zeg ik het zelf.

Links
Geen kunst hoor!
De gevonden voorwerpen hier (alle links hier in een nieuw venster).
Week van de geschiedenis, als die niet al voorbij is hier.
Abstract USA hier.
Gliders in Wolfheze hier.

Gefrituurde tempeh



Zag Cria Cuervos, beroemde Spaanse film. Ja, redelijk mooi, maar ondertussen vind ik het niet meer overtuigend, of beter: te weinig overtuigend. Ja, je wordt ouder…

Recept
Fondue Bourguignon
Uit de mode geraakt.
Gebruik druivenpit-olie voor de fondue.
Gebruik biefstuk van de haas die goed gehangen heeft (koop "tournedos puntjes"), maar het kan natuurlijk ook met stukjes kip, varkenshaas of lamsvlees. Volgens mij kan het zelfs met Hal(l)oumi, al heb ik dat nooit geprobeerd.
Maak veel sausjes.

Recept
Kaasfondue (wordt weer tijd…)
Mocht je je caquelon in Zwitserland kopen, dan hierbij een tip. Als je om een “caquelon” op zijn Frans uitgesproken vraagt sta je voor paal, wat mij overkwam. Vraag om een kAklon.
Wrijf de caquelon in met knoflook.
Maak in een sauspan twee kopjes droge witte wijn warm en los daar 500 gram geraspte kaas in op, liefst half om half Gruyère en een andere Zwitserse kaas (ik gebruik graag Appenzeller).
Dat mengt niet goed, en daarom roeren we er Kirsch door, maximaal 1/4 kopje, niet vanwege de Kirsch maar met daarin flink maïzena.
Als de fondue goed warm is proeven op peper en zout.
Dikwijls wordt versgeraspt nootmuskaat toegevoegd, soms citroensap.



Papadum

Citaat
To be happy, you must have taken the measure of your powers, tasted the fruit of your passion, and learned your place in the world.”
Santayana.