dinsdag 21 september 2010

Die bijen eerst maar,




want die vergeet ik steeds.
De Bijenstichting is opgericht om de belangen van honingbijen, wilde bijen en hommels in Nederland te behartigen.
Redenen voor de oprichting:
- Bijensterfte is nog steeds te hoog:
De bijenvolksterfte is dit jaar tot een recordhoogte gestegen van 27% (bron: bijenmonitor hier (alle links hier in een nieuw venster).)
- Toelating voor het gebruik van het voor bijen zo giftige bestrijdingsmiddel Imidacloprid is in december verlengd tot 2014.
- Nieuwe toelating voor grasvelden is goedgekeurd:
Nog erger is dat het middel nu ook toegelaten is voor golfbanen en andere grasvelden voor bestrijding van emelten en engerlingen. Een onbegrijpelijk besluit dat het probleem nog groter maakt.
- Er zijn dringend maatregelen nodig
U kunt de Bijenstichting steunen:
Voor een minimale bijdrage van 10 euro per kalenderjaar wordt u donateur en steunt u onze activiteiten. U krijgt toegang tot het donateurs deel van de website en ontvangt u 4x per jaar het digitale Bijen Info Bulletin met extra informatie. Aanmelden kan hier. Let op: Pas na bevestiging van de e-mail die u na aanmelding ontvangt is uw inschrijving compleet.
Voor alle informatie over de Bijenstichting bezoek de website hier.
Kom in actie en meldt u aan voor de gratis nieuwsbrief hier.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en geef op petities.nl hier uw e-mail adres door.
Of word donateur (zie aanmelden).
Als u zich nu als donateur aanmeldt ontvangt u een zakje bloemenzaad (waar bijen van houden) voor in uw tuin.
Bedankt namens de initiatiefnemers van de petitie Stop de Bijensterfte en het bestuur van de Bijenstichting.
Jaap Molenaar


Tot zover het bijenbevrijdingsfront, en dat zaad, dáár houden ze niet van, maar van de bloemen die er uit komen dan dus.



(Lijkt veel olie hier maar = glanzend rauw eiwit)

Gisteren
Zie de twee foto's hierboven en die hieronder.
Bak goed rijpe Tasty Tom's of zo (kapje er af) omgekeerd lang en op heel laag vuur + vlamverdeler, in een gesloten braadpan in olijfolie. "Dutch oven" systeem dus.
Lek een blik maïs uit.
Olijfolie (evt. van de tomaten natuurlijk), ui, knof, ietsje lombok.
Geplet korianderzaad, wat rozemarijn, paddo-blokje.
Cider erbij (droge natuurlijk), suddersudder, proef.
Maïs erin opwarmen, waarover je eieren breekt, waarover zoet paprikapoeder.



Mooi toch, niet dan? Een tweepansgerecht!

Vanavond die pompoensoep met die verse chorizo (die ik al bakte en waar het hele huis naar ruikt). (Geen afzuig hier! Mijn koken ruikt altijd lekker!) En, o ja, ik had cider over van gisteren, dus dat gaat bij die popmpoen.
Vroeg aan W. oftie zin had in een kop morgen. "Nee. Dat vin ik té gezond." Hij wist niet van die chorizo en die sour cream, dat vertel ik morgen, als het op is.
Trouwens die verse chorizo van AH smaakt redelijk, kan een stuk scherper natuurlijk, maar een ding: dat moet véél grover worst zijn. Dit is ietwat brijïg.

Had het er met iemand over dat ik in Bennekom (De Blauwe Blazer; bestaat niet meer; vergokt) een internationale kaart had. Met dus ook enkele Chinese gerechten, oa. met straw mushrooms. Kwamen de Chinezen van het Chinese restaurant daar eten! (Ooit een Chinese restauranthouder in een Nederlands restaurant gezien?)
Vlak bij die tent was trouwens een gezonde winkel, De Kardoen, waar de twee aldaar werkzame kruidenvrouwtjes verbaasd keken toen ik zei dat ik kardoen op het menu had staan. Ze zeiden nog net niet "Kan je dat dan eten?"

Zag Papillon. Indrukwekkend. Mooi! Blijft de hele film lang mooi en geen enkel commentaar erop, niet te verzinnen zelfs. Ik bedoel: eergisteren, na de eerste keer kijken, vond ik er eea. op aan te merken, gisteren niet meer.
Buis hier. Blooper hier.



Recept. (Eindelijk!)
Groenten-fricassée voor maaltijdsoep
Maak een maaltijdsoep.
Sauteer verse of gekookte groenten in reuzel, een half uur voordat je de soep opdient.
Roer er bloem door, laat iets bruinen, roer er wat bouillon door of vocht van de soep en doe het geheel in de soep.
Groenten: meiknol, winterwortel, ui, tomaat, prei...
The Pale Rider: "Nice fricassee [frIkkussieh] you got there, mam. Wouldnt want it to get cold!"
Fricassee = een stoofschotel iha.

Citaat
"Het lot van een land wordt bepaald door wat de massa eet".
Brillat-Savarin.
O, vandaar die Wilders natuurlijk...



Kip - citroen fricassee. Rechts onder een morieltje?

Recept. (Alweer?)
Friet
Gebruik aardappelen die geschikt zijn om te frituren; oude aardappelen zijn altijd beter.
Snijd in frieten, leg die op een theedoek en wrijf ze droog.
Frituur op 150 graden tot ze juist eetbaar zijn. Schud het vet eraf.
Laat de frituur opwarmen tot 190 graden en bak de frieten goudbruin.
Schud weer het vet eraf.
Serveer met zeezout.
Vlaams
Formaat een tot anderhalve centimeter bij vier tot zes.
Bak in paardevet, of eventueel in ossewit.
Frans
Formaat iets minder dan een centimeter bij minimaal acht centimeter.
Zuid Europees
Snijd aardappelen in grove frieten.
Bak in flink olijfolie tot goudbruin.
Serveer met grof zeezout.



Pommes alumettes, lucifer-aardappelen