zondag 26 september 2010

F 1, advertentie, Gordel van Smaragd, CS5 en nog zo wat


Recepten ook trouwens.



Formula 1. Alonso, mooi gedaan.
Kovalainen staat zijn eigen wagen te blusssen, ik bedoel: iemand moet het toch doen...

Gisteren Dylan Time out of Mind na lange tijd. Mooi. Vandaag Street Legal. Mooi. New pony... [Nu trouwens Under the red sky; Wiggle wiggle like a bone in soup]
Dylan hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier (uit Pat Garrett!).

Soms begrijp ik iets niet. Kijk je op een pakje kaas, 32 gram vet / 100 gram. OK. Kipfilet 7 gram. OK. Bacon 12. Huhh??

Wat een rare actie van AH trouwens. Begrijp er niks van.



Installeerde vandaag (uren duurt dat) CS5. Mooi hoor! Bestelde en betaalde upgrade, kreeg gewoon het complete pakket ipv upgrade! Ja, kan ik rustig aan eerst eens met de nieuwe Photoshop gaan kloten en lopend werk met de ouwe, later eens Dreamweaver idem, Flash, Illustrator en Indesign (zal wel diep moeten want daar moet ik een studiegids over schrijven). Fireworks staat er ook op maar ik heb niet de indruk dat iemand dat nog gebruikt. Kamme vergisse. En Flash Catalyst staat er op. Geen idee.

Recept, eindelijk
Fusilli met flageolets (een soort "pasta e fagiole", pasta met bonen; hebt ook pasta e ceci, met kekers)
Week en kook de bonen (of koop een blik; "Groene limabonen" of zo'n soort naam, van Bonduelle), giet af en spoel af met water; laat uitlekken.
Bak dunne uienringen met stukjes knoflook in olijfolie op laag vuur.
Kook fusilli.
Maak wat vinaigrette met balsamico-azijn.
Voeg de bonen toe aan de uien en kruid met zout, peper en flink dragon.
Laat regelmatig roerend doorwarmen op half-hoog vuur, met eventueel een scheutje water erbij.
Werk er de afgegoten fusilli door en laat weer enkele minuten staan, af en toe roerend.
Roer er de vinaigrette door en serveer samen met gemalen Parmezaan, of met kleine stukjes gorgonzola, en met koude blauwe druiven en natuurlijk met een pepermolen met zwarte peper.
Die koude blauwe druiven, die eet je in Spaanse herderskringen ook met "Migas", kruimels (verwerking oud brood).



Migas

Vanavond rest van zie gisteren. Was verstandig, kookte dubbel ivm. dodelijke combinatie van Formula 1 met installeren CS5 vandaag.

Gisteren. Perkin's visschotel. Bleek enorm lekker.
Zie "Huize het Gras" van Teigetje en Woelrat. Heel erg aardig boek. Over hun tijd met Reve in Friesland.
Ene Perkin uit Engeland komt met enige regelmaat op bezoek en maakt die visschotel dan af en toe.



Puree maken (met nootmuskaat, melk, boter, witte peper. Geen zout; kook de aardappelen met een visbouillon blokje. Ja, of in visbouillon natuurlijk, waardoor je die visbouillon wel ietsje meer body geeft wat bij visbouillon nooit weg is.)
Vet ovenschotel.
Laag puree.
Vis. Witte vis. Kabeljauw hoeft niet, koolvis prima.



(Onscherp, tsja)

Als je diepvries vis gebruikt, laat het dan ontdooien, ondanks dat er op het pak staat dat je dat niet moet doen, want anders krijg je veel te veel vocht in de ovenschotel.
Wat dies meer zei: ontdooi niet alleen, druk ook flink het vocht er uit (gaat naar eventuele visbouillon of anders maar naar het aardappel-kookwater).
Maar goed. Die vis uit mekaar trekken en over de puree.
Witte peper en wat zout, als de puree niet té zout is.



Plakjes bacon er over, schijfjes tomaat (ik gebruikte goed rijpe Roma / pruimtomaten) en daar ietsje gedroogde groene kruiden, geen verse, over. Of: verse: dan majoraan.
Laag puree.

Maar toen dacht ik in ene, ivm vocht van de tomaten: puree, vis, bacon, puree, en dan pas tomaten! Want dit soort schotels, net als die mooie maïs - witte vis - tomatenpuree: pas op teveel vocht!
Bleek perfect, en als ik het anders had gedaan, tomaten op de bacon, onder de tweede laag puree, dan was het pap geworden. Met de manier hoe ik het deed, tomaten bovenop, verdampt het tomatenvocht deels.



Foto eindresultaat met paneermeel vergeten te maken. Maar was dit een literair recept of was dit geen literair recept...

Trouwens, nu we het er toch over hebben, paneermeel op tomaat bevordert ook de wegwerking van tomatenvocht. Uit de paneermeelkorrel (relatief groot oppervlak) verdampt het makkelijker dan vanaf het oppervlak van de tomaat-schijf.

Vanavond de rest van die bak: mét gesmolten boter en opnieuw de oven in (kort, fors heet, bovenwarmte eerst, dan lager, onderwarmte).

Citaat van de dag
Es español el que no puede ser otra cosa
Spanjaard is hij die niets anders zijn kan
Cañovas

Mail.
Dank, M., voor het recept.
Uhh, de discussie in de mail ging over Ayam tutu, en de resultaten van die discussie publiceer ik hier zsm. Vandaar dat "daar komen we op terug" hieronder.
Trouwens M.: "het lijkt heel erg op Ayam Ingkung" schrijf je, maar hoe heet het recept hieronder? En wat betekent inkung?
Uhh, voor alle duidelijkheid: erg bedankt voor je bijdragen, dat moge duidelijk zijn!



Ayam inkung. Tsja.

Dit gerecht lijkt heel erg op Ayam Ingkung [daar komen we op terug]. Alleen smaak het heel anders. Het verschil in smaak zou verklaard kunnen worden door de santen die in Ayam Ingkung wordt gebruikt, wat Ayam Ingkung "hartiger" maakt. Maar het is het proberen waard.
Benodigdheden:
- 1 (boerderij)kip. Ik denk dat de Indonesische boerderijkip kleiner is dan onze biologische kip, dus misschien moeten we de hoeveelheid kruiden/vulling daar rekening mee houden.
- 1 jeruk nipis (een soort limoen)
- 1 theelepel zout
- 2 bosjes cassaveblad, gekookt en daarna in dunne slierten gesneden. Ik zou niet weten hoeveel dat is, iig genoeg om na het gekookt te hebben de kip mee te vullen.
- 3 sereh stengels, in kleine stukjes gesneden. 3 Stengels vind ik trouwens royaal.
- 4 jeruk purut blaadjes. Ook royaal naar mijn smaak.
- 3 eetlepels olie om de kruiden te bakken
- bananenblad
Kruiden die fijngemalen moeten worden:
- 10 bawang merah (ik zou hiervoor in de plaats 4-6 sjalotjes nemen, afhankelijk van de grootte)
- 8 teentjes knoflook (ik zou minder nemen, want in Indonesië zijn die teentjes klein)
- 6 rode pepers (of 1-2 eetlepels sambal ulek)
- 4 rode rawits (kun je ook weglaten, als je niet van heet houdt)
- 1 theelepel terasi
- ½ eetlepel ketumbar
- een stuk kunyit (3 vingerkootjes), geraspt. Lijkt me erg veel.
- een stuk jahé (2 vingerkootjes), geraspt. Lijkt me ook erg veel.
- een stuk laos (2 vingerkootjes), geraspt. Lijkt me wederom erg veel.
- zout en Javaanse suiker
[gula jawa; of ook wel gula merah = rode suiker; palmsuiker] naar smaak. Javaanse suiker kun je ook vervangen door bruine basterdsuiker of gewone suiker.



Gula jawa, gula merah
Die linker en bovenste, die zijn gestold in halve klapperdoppen. Die andere geen idee. In bladeren gerold of zo.

Bereiding:
1. Bestrooi / bestrijk de kip met zout / limoensap, en laat 10 minuten inwerken.
2. Bak de fijngemalen kruiden even in olie aan. Doe er de sereh en jeruk purut bij, en bak ze even mee.
3. Verdeel de kruiden in 2 porties. Eén portie om te mengen met het cassaveblad. De andere portie om de buitenkant van de kip mee in te smeren. Prik hiervoor de kip met een vork hier en daar in zodat de kruiden beter kunnen worden opgenomen.
4. Vul de kip met het cassave blad mengsel.
5. Wikkel de kip in bananenblad. Breng water in een stoompan aan de kook, stoom de kip ongeveer een half uur (lijkt me kort) tot die gaar is.
6. Rooster de kip.
7. Halveer de kip en dien op.
Opmerkingen:
1. Bananenblad kan vervangen worden door aluminiumfolie. Maar liever niet. (Tuurlijk niet, want dan smaakt het heel anders)
2. Gebruik een snelkookpan om sneller klaar te zijn. [Tuurlijk niet!]
3. Je kunt het roosteren ook gewoon vergeten en van die gestoomde kip genieten.
4. Succes.
Plezier ermee!
Groetjes,
M.


Dank. Morgen verder.

Ik weet het, nog diverse mail te behandelen, maar het is over negenen. Morgen... Ayam tutu x 2, serundeng en ook nog dat Foodlog "Nederland op zijn malst" flauwekul verhaal.



Bromelia knoppen gaan open