donderdag 2 september 2010

Vroeg vandaag,


want vanavond geef ik Spaanse les.

Meel van F., dat de melkzwam in dat boek van gisteren staat.
26. Smakelijke melkzwam
Melkzwamsoep v
Melkzwamsalade met augurk v
Gebakken melkzwam v
Melkzwammen met room v
Melkzwammen met bonen v
Gemarineerde melkzwammen v
Gegrilde haai met hert en melkzwam
Smakelijke melkzwammen met kabeljauw en tomaat
Gegrilde melkzwammen
Gebakken melkzwam in Tursan
Melkzwammenpot
Lamscoteletten met melkzwammen
Melkzwammen op azijn v
Gepekelde melkzwammen v

Die V zal wel vego betekenen. En die Tursan is wijn uit Chalosse, Les Landes. Ooit gedronken in Bordeaux. Was lekker.
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dank F!



Wat je niet zoet op deze foto is dat kleine kneusplekjes erg snel blauw worden (penicilline).

Recept
Gedroogde melkzwam
Week gedroogde melkzwam-stukjes.
Laat goed uitlekken.
Bak stukjes rookspek in wat olijfolie.
Bak ui en knoflook mee, met wat peterselie.
Bak de paddestoel-blokjes mee.
Flambeer met Pernod en blus met het weekvocht (gezeefd door een fijne zeef).
Kook in, voeg wat crème fraiche toe en proef op p/z.



Lactarius deliciosus
Hier kan je trouwens die penicilline-vlekken zien.

In Foodlog ging het gisteren en vandaag over die kleine Franse witte bonen, coco, hier. iemand noemde toen vergelijkbare mojhette bonen (hier) die ik langwerpiger vond, die ik niet kende en die me deden denken aan die Spaanse pochas. Wat een plaatjes trouwens! Met kwartel, met kokkels... Ik vind het het lekkerste met verse chorizo. Gebakken dan dus. Zie onder.
Overigens pocha [pÒtsja] betekend in het Spaans lelijkerd(vrouwelijk), vandaar natuurlijk die twee kleine meisjes, maar het is in feite een verspaanste schrijfwijze van Baskisch potxa (zelfde uitspraak), wat zoiets als witte boon betekent.



Recept met kwartel hier.

Vandaag, donderdag, is de dag van de publicatie van een nog niet uitgewerkt, maar voor deze gelegenheid wél uitgewerkt recept. Daar gaat ie.
Antroewa
Van de antroewa kroon en steel verwijderen en in dunne plakjes snijden; die plakjes direct in water leggen.
Uitdruipen, droog deppen en kort aan beide zijden bakken in goed hete arachide-olie.
Antroewa uit de pan halen.
Ui, knoflook en peper fruiten.
Tomaat erbij (eventueel puree met water).
Proef (zout = bouillonblokje, peper = sambal).
De antroewa in een minuut of tien gaar stoven.



Hierboven die pizza van gisteren, nog niet opgeleukt maar wel ge-herordend. Die plakken mozza liggen altijd zowat op een bergje in het midden, maar iig. altijd heb je kale stukken.
Tonijn (uit olie, goed uitgelekt), kleingesneden pepperoncini (dat fijn lichtgroene op de foto hieronder) door olijfolie gehaald, droge zwarte olijven idem. Er zat al ui in deze pizza dus dat hoefde niet, en flink knof heb ik maar niet gedaan ivm. bespreking vanmorgen. Zo rauw op de pizza (met ui door olijfolie gehaald), dat werkt fors. Heb ooit eens iemand die op anderhalve meter stond verschrikt van me zien wegdijnzen (deinzen?)...
Hieronder dus de opgeleukte.



Zag gisteren -dus- Pat Garett and Billy the Kid. En ja, echt een van de beste films die ik ooit (her)zag. Uhh, mensen die van Bergman en zo houden of van kostuum-drama's zullen het hier niet mee eens kunnen zijn.
Lange film, geen seconde saai. En dan die fantastiche muziek, liederen, van Bob Dylan, die zelf trouwens ook een rolletje speelt.
Heel erg mooi.



Dylan

Tot slot khunsth en zo.
capturing Metamorphosis (wat zou dat zijn?) hier.
Schaamstukken (wat zou dat zijn?) hier. Ergens... O wacht! Hier! Gatsie, en dat in Den Haag... Dat gaat die gecoiffeerde drol verbieden, met gedoogsteun van de gristenen...
Recycling hier. Mwah.



Dit is Verhagen die verwoed pogingen doet om Ank Bijleveld een Wilders-kapsel te geven. Klink kijkt op de achtergrond pissig toe...