zaterdag 9 oktober 2010

Eerst maar even


de link naar het programma van de Bordeaux reizen (april/mei volgend jaar, idem september/oktober) ism. gerenommeerd reisbureau (ben nog met drie in bespreking). Ondergetekende is de gids. Suivez le guide! Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat water van de Garonne is altijd bruin. Zand...



Hahaha! Zie gisteren, link naar "smerige kop". Kop is weggehaald!-))

Vanavond
Beignets de poisson, maar die naam is fout want het is meer een soort tuna burgers want geen beslag / frituur. En dat tuna is omdat ik tonijn koos.
Gelijk gewicht aardappelpuree (heel vast, geen melk erdoor dus) en tonijn, wat rauw ei, gebakken ui'tje en knof, p/z, peterselie. "Platte bolletjes in boter bakken. Serveren met een sausje." Ik maak er iets bij van paprika, ui en knof. Met vraagteken tot sausje.
In het Franse 50-er jaren recept staat ook dat mensen die niet van klipvis houden dit gerecht iha wel lekker vinden. Ik bedoel: met klipvis gemaakt. Uh, uitdrukking PJ: die mensen zijn "réfractaire" tov. klipvis, "vuurvast".
Trouwens "morue", stond er, kan ook verse kabeljauw zijn of stokvis, maar hier was het klipvis omdat er stond dat je -in geval van klipvis gebruiken- geen zout moest toevoegen.

Klassificatie Formule 1 afgelast wegens regen. Morgenvroeg. Japan, dus om een uur of half twee of zoiets morgenvroeg, het leven is geen lolletje.



Zag The Escapist. Ach...

Recept
Gedroogde tofu, Koya tofu, gezonde winkel
Maak een flinke hoeveelheid marinade, bijvoorbeeld van sake of rijstwijn of medium sherry + iets water of witte wijn, ketjap manis en japanse sojasaus, sambal...
Leg de plakken erin en draai ze onmiddellijk.
Draai na een halve minuut, na een minuut, na vijf minuten.
Laat in totaal 15 minuten marineren.
Snijd in blokjes en gebruik als gewone of als gerookte tofu.
Of bak ze, na een deel van het vocht eruit te hebben geknepen, met
wat ui en knoflook op.
Serveer met rijst en met de ingekookte marinade.
Ik eet rauwe gemarineerde blokjes als tapa, maar ja, ik heb een aparte smaak.
Een vriendin zei "Ik wist niet dat je spons kan eten".
Eigenlijk moet het dan ook anders worden voorbereid.
Zie hier. (Maar dat heb ik toch al een keer...? O ja, toen ik het gekocht had.)



Gisteren
Tofu, paddo's, rijst.
Olijfolie, ui, knof.
Komijn, korianderzaad (geplet), zwarte peper, rock salt.
Rijst, ff roerend bakken.
Paddo-mix (was + peterselie, selderijblad en -onnodige- bieslook), ff roerend bakken.
Paddo-fond, ff trekken, proeven. Zout? Eerst Worcestershire, dan Marmite of Oxo of Viandox.
Tempehblokjes erin opwarmen.
Jammie!

Dronk bij vrienden een mooie wijn, goedkoop maar lekker. Lidl. Barceliño uit Catalunya, Catalonië dus. Geen idee wat voor druif.



Bedankt PJ voor je Gort plaatjes. Rest gebruik ik later.
Hier, hier en hier. Bron Elsevier.

Kidslinks
House of Wonders hier.
Eindhoven morgen nog gladiatoren hier.
Tegelijkertijdsreis morgen nog in A'dam hier, als je het kan vinden tenminste.
En Amstelveen morgen nog hier.
De Krakeling hier.



Links voor de cursisten Spaans. Omdat de les was uitgevallen.
Gambas al ajillo, garnalen met knoflook hier.
Fideua nera (Catalaans; Spaans fideua negra, fideua = paella maar met pasta, en negra = met inktvis-inkt) hier.
Gazpacho (Andalucia) hier.
Gazpacho manchego, heel wat anders hier.
Tortilla de patatas hier.
Marmitako (Baskisch) hier.
Pulpo a feira (Galicisch; octopus marktdag) hier.
Patxaran (Navarra) hier.

Huesca (reis Pasen volgend jaar!), het kasteel van Loarre.