maandag 15 november 2010

Ennuhh,


de tekst van dat Spaanse liedje van gisteren staat hier (alle links hier in een nieuw venster) onder Liedjes, als Fue un pueblo con mar. Die titel is al heel mooi. Niet "Een dorpje dat aan zee ligt" maar "Het was een dorp met zee".



Mail
Naar aanleiding van die tekeningen van Aat Veldhoen laatst: ik vind niet alles wat hij maakt even geweldig, maar het is wel een schitterende tekenaar. Bijvoorbeeld: ik zag laatst een tekening van AV bij een vriend, eenvoudig café-tafereeltje. Maar dat had hij getekend kort na zijn herseninfarct. Was toen rechts (tijdelijk?) verlamd. En die tekening had hij met de linkerhand gemaakt. Allemaal totale bibberlijntjes, maar wel per-fect van lijnvoering. Genieaal. En ontroerend.
Groet!
C1


Kan ik een kopietje / foto'tje van die tekening krijgen? Het thema interesseert me erg. Net als wat betreft Pam en Donner. En ja, niet te vergeten Pam óver Donner natuurlijk!
O, ik vind ook lang niet alles van AV mooi. Geloof me, ik koos 2 of zo van de 10 of zo afbeeldingen.



Gisteren
Kipje rozijn van Gerard Reve dus. Erg lekker hoor!
Het recept kan je op het blog hier vinden (Kipje rozijn), en ik maakte er Provencaalse oventomaat naast, en krieltjes in die rode wijn - knof - rozijnsaus. C1 kan trots op me zijn. Allemaal dingen naast mekaar op me bord.

Oven aan.
Kriel door de olijfolie.
Tomaten Provencaals, dat moet ondertussen bekend zijn, ook in die ovenschaal.
Tomaten er eerder uit dan de krieltjes.
Krieltjes uit de oven.
Kip(epoot in mijn geval) p/z. Goed bruinen in boter. Uh, met ui erbij, wat in het oorspronkelijke recept niet wordt gebruikt.
Rode wijn, tijm en flink wat gepelde maar niet kleingesneden knoflooktenen. Dus in plaats van de "bollen" knoflook in het recept.
Piep de tomaat en de kriel warm en serveer met de kip.



Herlas Villa des Roses. Dat Mulisch uitverkoren is boven Douwes Dekker is een gotspe, en boven Elsschot dat is, jawel alweer een gotspe.
Het probleem met Mulisch is, dat als je behoorlijk intelligent bent, nou ja, laat maar.

Maar goed, Villa des Roses. Feestmenu. Huwlijk van een van de dienstertjes daar.
Potage Persan, Perzische soep, geen idee.
Ris de Veau à la Gendron, zwezerik op de manier van (aldaar verbljvende madame) Gendron.
Turbot sauce Martin, tarbot saus Martin, ook een bewoner.
Filet de bœf à la Norvegienne, want er woonde een Noor.
Suprême de poularde Hongroise, het mooiste van een poularde, want er woonde een Hongaarse dame met twee dochters.
Asperges en branches à la Javanaise, asperges op zijn Javaans??
Méringues de Breslau, méringues uit Breslau want er woonde een Duitser.
Glace à la Colbert, geen idee.
Fruits.
Dessert.
Gâteau Diplomatique.

Geen idee wat die taart is. Googlede: zie hieronder. Uhh??.



Die Franse haan met ze hoge hakke en ze rare ore...

Recept
Gevulde artisjok
Kook artisjokken bijna gaar.
Laat ze op hun kop uitlekken en afkoelen.
Pulk de binnenste bladeren en het "haar" uit de artisjokken en vul ze met aangemaakt lamsgehakt (goed proppen, zodat de bladeren uit elkaar gaan staan).
Kwast de artisjok en de bovenkant van het gehakt in met olijfolie en zet in een oven op 180 graden, tot het gehakt gaar is (prikken, en als er nog rood vocht uit komt terugzetten).