vrijdag 5 november 2010

"Morgen gaan we echt koken", jaja...


Het is nou ½ 6 en ik heb nog heel wat te doen, ook nog burenbezoek, náást dit blog, wat wel ter ontspanning is, maar toch maar toch maar toch. ("Vroeger was'tie katholiek, / een peiler van bedrog; / nu is'tie niet meer katholiek / maar toch maar toch maar toch." Joop Visser, ex Jaap Fischer, De volkskrant.)
Loempia gehaald.
Trouwens, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).



Italiaanse pruimen van de markt. Best wel lekker.

Twee (o.a.) wijn bij AH in de aanbieding. Viña Albali, Valdepeñas, tempranillo. Heel redelijk. Morgen proef ik de Castel Merlot, Pays d'Oc.

Gisteren. Datzelfde "Chin. Ind." restaurant in Vinkhuizen, Groningen (Spaanse cursus) van laatst. Iets met bami (niet goreng) en kip en sateh. Weer zo'n enorme vleesberg. Kip (erg mooi krokant, mooie "Chinese" tomatensaus), sateh met redelijke pindasaus, en hoe heet het, dat gemarineerde of zo varkensvlees, waar zo'n rood randje omheen zit. Veel te veel vlees. Volgende keer tofu.
Hier. Helemaal mee eens maar een hoop inlog gedoe om dat mede te kunnen delen.

Inkopen Groningen gisteren. Chinese toko. Zwarte boontjes, Sechuan pikante saus. Allebei na uitspitten tas in Groningen laten staan. Trouwens, plaatje komt, hoe is het mogelijk dat je een forse bus in China met gember en knoflook gefermenteerde boontjes hier in Nederland voor € 1,35 in de winkel kunt hebben?



Gedroogde lelie"bloemen", lees knoppen. Recept hier, maar wat is ho-fen? Ongewijfeld een soort mie.

Recept
Gepocheerde forel, België
Trek een bouilon van grofgesneden groenten: selderijknol, ui, prei, winterwortel en peterselie; verder met zout, witte peper, tijm, laurier en foelie.
Als de bouillon genoeg smaak heeft hierin de uitgehaalde en schoongespoelde forellen acht minuten pocheren.
Serveer de forel met de groenten.

Morgen trouwens weer Formule 1, wow.



O, en Drentse turf gerookte worst dat wordt dinsdag, want ik vergat ff dat gisteren, donderdag, geen markt is.
O, en trouwens, wat ik helemaal vergat, schande schande, simpel: te vermelden dat die membrillo enorm lekker was. Ik heb zo zitten denken, en meen tot de conclusie te moeten komen dat het met ongeveer de helft suiker van normaal is gemaakt, maar dan wel met extra lang roerend indikken. Ik weet dat haast wel zeker, maar mocht dat niet kloppen, dan hoor ik dat wel.
Ik maak mijn jam en chutney en zo ook met veel minder suiker dan "normaal", maar wat ik doe is het volgende. Fruit, of groenten dan dus, in stukjes. Suiker, en elk uur omroeren tot het flink in het vocht staat. Dan op de normale manier verder gaan.
Maar goed, die membrillo waarvan ik denk dat het met de helft van normaal aan suiker gemaakt is, die moet natuurlijk wel dan in de koeling staan.
Nogmaals: enorm lekker.



Ook gekocht. Lang geleden. Erg lekker (stamp).

Links
Aan de slag hier en niet alleen morgen.
Afrika hier.
Bedrooms of the Fallen hier.
Rood hier.

Gedicht, moest eigenlijk vandaag, maar dat hadden we gisteren of zo al.

Citaat
Dit worden de laatste. Heb nog wat, maar dat is zeker al eens gepubliceerd hier. "Vissoep moet de vierkantswortel uit de vis getrokken hebben". Pla.
"A man that hates dogs and children can't be all that bad". Fields.
Try everything once, except incest and folk dancing". Beecham.
Maar een, ook al eerder hier, is het dubbel en dwars waard herhaald te worden.
"Wass soll ich mit dem Glück beginnen, nachdem ich mir so gut in meinen Unglück eingerichtet habe. Zu sterben mit mein Glück, das ist mein Egoismus." Unica Zürn.



Foto Man Ray

Overigens worden we al enkele dagen geplaagd, op Radio 4, over een of andere "opera" of zo, van zo'n moderne toeteraar van de soort die altijd breed in de schijnwerpers van Radio 4 staat, Peter Eutfeut of zo en dat soort lui, over Anaïs Nin. Tsjongejonge.
Maar niet zo erg als "Anne Frank, de Musical" hoor. Hoe durft zo'n mongool trouwens...