zondag 21 november 2010

Zondag alweer,


en niet dat de weekdagen me veel uitmaken maar door die Spaanse les die ik op donderdag geef moet ik zondags wel de website maken van de komende les. Dus dat geeft structuur zeg maar, of liever overwerk. Dus lang zal het niet worden hier vandaag.



(En ik bejubel dit niet en ik vind het ook niet lelijk of maw. ik weet het niet)
(ennuh, Spaanse les hier; alle links hier in een nieuw venster).

Vanavond die kaasfondue. Verheug me er erg op. Lang geleden. Mijn favoriete combinatie Emmentaler (goede Zwitserse natuurlijk) en Appenzeller (goed pikante natuurlijk). Legde die kazen uit de koeling, en toen ze wat op temperatuur waren proeven natuurlijk. Tsjonge wat lekker. Maar ja, de kaasjuwelier Van der Ley kent de prijs... Maar goed, kwaliteit heeft zijn prijs. En die kwaliteit is wow.

Gisteren.
Week gedroogde oesterzwammen of andere paddo's.
Laat een blik sardines op olijfolie uitlekken (bewaar de olie) of gril verse uitgehaalde, maar dan aan het einde van dit recept.
(Die) olijfolie, sjalot, knof, wat lombok.
Wat soepgroenten (heb altijd een zak in de vriezer) en platgedrukte champignon stelen.



Linzen erbij, ff roeren op hoog vuur.
Weekwater paddo's erbij en gewoon water. Gaarkoken.
Halverwege de vloeistof proeven en op smaak brengen met Worcestershire en Guérande zout.
Gedroogde champignons erdoor en ff later schijfjes champignonhoeden.
Serveer met de sardien.
Jammie.

Zag The Quiet American. Wat een ongelofelijk slappe mix van thema's uit andere films...

Recept
Gevulde varkens-lende
Neem een varkenslende (het ribkotelet-vlees in één stuk van het bot gesneden. Het verlengde van de varkenshaas zeg maar. Alleen: in Nederland zal het snel droog zijn; gebruik dan liever het vlees van de schouder-karbonades).
Snij het vlees in vingerdikke plakken tot een centimeter boven de meest platte zijde.
Meng half om half gehakt met rauw ei en geprakte verse kaas en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het mengsel tussen de vlees-lappen en bind de lende dan op.
Laat wat knoflookschijfjes langzaam uitbakken in olijfolie in een braadpan.
Haal de knoflook uit de pan, zet het vuur hoog en bruin de lende rondom.
Laat met een deksel op de pan een half uur zacht stoven, af en toe het vlees draaiend, met wat grove uienringen erbij.
Voeg een scheut droge sherry toe en laat nog een kwartier met deksel stoven, een maal draaiend.
Laat het vlees in de pan zonder deksel volledig afkoelen, af en toe bedruipend.
Maak oventomaten, maar dan in de vorm van dikke schijven van grote tomaten.
Maak Pommes Paille (die minuscule frietjes, "aardappel stro").
Serveer tomaat en aardappel bij het koude vlees, samen met het ontvette en door een fijne zeef gehaalde braadvocht.



Citaat
Einstein
Wees niet ongerust over uw problemen met de mathematica. De mijne zijn groter.