maandag 6 december 2010

De Sint is weer vertrokken;


Hij schonk mij twee paar sokken...

Vanavond die lauki. Zie hieronder. Vond uit dat het nauw verwant is met de flespompoen maar dat dacht ik al. De mijne is wat flespompoeniger als die op de foto.
Lauki met Quorn (strips ipv blokjes; nooit eerder gezien; blokjes waren er niet; misschien een door ander vervangen) en rijst en yoghurt-curry. Met kimchi! (Search the blog!)
De smaak van die lauki lijkt me in de buurt te zitten van christofine (search the blog!).
Trouwens die reepjes Quorn, in blokjes gesneden, bakten nauwelijks aan bij het roerbakken. Omdat het reepjes waren? Omdat ze vier of misschien wel vijf dagen in de koeling gelegen hebben? Waarschijnlijk het eerste, want "roerbakken" stond op het etiket.



Kreeg een paar flessen wijn omdat ik ergens had gekookt. Oa. Danzante, Sangiovese Delle Marche 2005. Heel aardig maar was wel net over de top lijkt me.

Morgen nog geen idee. Of ik ga naar Groningen en eet bij die Chinees, of ik maak Chinese visfondue met blokjes lontong en groententjes.

Mail
Foei, Maarten, "rijpe" nangka in je gerechten gebruiken !?!?
Die nangka's van je foto (van AH?) lijken echter niet helemaal rijp. Ze zien er een beetje droog uit, en ze zijn nog lichtgeel van binnen. Koop ze dan niet, het is zonde van je geld.


Waar heb ik dat geschreven dan? Geen idee, maar het was gewoon jonge nangka, nangka muda. En die kleur daar moet je niet al te veel op letten want 's avonds, kunstlicht... Nee, het was echt perfect. En "AH"? Je denkt toch niet dat de AH in Zuidhorn nangka verkoopt? Markt, Surinaamse tent.
Aardige mensen hier hoor, anders zou ik er niet wonen, maar het is wel zo dat als je hier iemand je visitekaartje geeft, dan schrikken ze zich te pleuris...

In Indonesische gerechten wordt jonge nangka gebruikt (in gulai's, opor's en natuurlijk ook in gudeg), verkrijgbaar in grotere Toko's, in blik. Hier (alle links hier in een nieuw venster).

O ja, die enorm lekkere aubergientjes ook! Kan me best indenken dat dat lekker smaakt samen met nangka.



Is het tegenwoordig terung ipv terong?

De teak leaves (jonge bladen van de Teak (Tectona Grandis)) worden gebruikt om aan het grauwe vruchtvlees een roodachtige kleur te geven (in de praktijk meer lila-bruin).
De pitten van de rijpe nangka kun je trouwens weer heel goed in de keuken gebruiken: in de lodeh, kelio, etc, maar het kan ook anders: hier.
Groetjes,
M.


Ja, en ik vond nog twee andere dingen over die teak leaves, sagwan. Gudeg. wat je al noemde, met nangka, en Pellakai gatti, heel apart, waarbij je een soort rijst en jackfruit beslag in een teak blad stopt. Soort lontong zeg maar...



Maaruh, we moeten hier niet teveel veroostersen, en de blik ook naar het westen en zelfs het Verre Westen gericht houden.

Recept
Griet op zijn Bels
Niks Orientaals
Bak moten griet rondom bruin in boter, in een ovenschaal die op de vlam mag en dus op de vlam staat.
Voeg blokjes appel toe en zet in de oven (190 graden), een minuut of zeven.
Meng droge witte wijn met visbouillon en werk er mosterd door (Tierenteyn!).
Giet dit in de ovenschaal en roer de aanbaksels los.
Serveer met waterkers en met citroen.

Zat vandaag wat te schrijven, gebruikte "pixeldichtheid" waarop Word een correctie voorstelt. "Pieldichtheid".

Hieronder niet griet tout court maar Dulle Griet. Pieter Breugel de Oude. En zie ook vroege Suske en Wiske's.



O prachtig! U kent "de pil van Drion". Las in Hollands Maandblad 1974 een verhaal van Biesheuvel. Het Examen. Moest ie examen doen bij Huib Drion, die van de "pil". Dood zenuwachtig. Ziet vanuit de kamer waar hij zit het ziekenhuis van Leiden. "Daar ligt iemand op de operatietafel die een spuitje heeft gekregen en niks voelt. Kreeg ik ook maar een spuitje" (uit het hoofd geciteerd). Prachtig! Een spuitje van Drion!

Links
Tekenles hier.
Harold McGee hier. Kweenie...
Van Eyck tot Dürer hier.