donderdag 30 december 2010

En de volgende dag...




Biscuits roses de Reims, Reimser rose biscuits.
Lekker bij champagne, en verder gebruikt als lange vingers, in Charlottes en zo.
Roze recept hier (alle links hier in een nieuw venster).

Zeer fraaie Charlotte hieronder. Compact als een bunker.



Gisteren
Haricots verts in kleine stukjes en zonder kop kont minstens een half uur in koud water. Afgieten en regelmatig husselen zodat ze goed droog zijn.
Maïs uitlekken.
Olijfolie, haricots, roerbakken tot ze van kleur veranderd zijn, uit de pan.
Sjalot, knof, platte peterselie...
Geplet konmijnzaad (ietsje) en vers gemalen korianderzaad.



Witte wijn, iets kruidenbouillonblokje, pikant paprikapoeder.
Maïs erbij, ff, proef, corrigeer, van het vuur.
Vette ovenschotel, spul erin + haricots, stukjes Baskische schapenkaas (Aldi; Pireneeënkaas of zo) erover.
Wow...
Zo lekker dat ik vergat dat ik chutney erbij wilde eten, die klaar stond.



Recept
Hazenrug met paddestoelen
Schroei de hazenrug rondom dicht.
Bak de rug, half-snel zeg maar, in half ganzevet half olijfolie tot gaar.
Giet er wat citroensap over, haal uit de pan en houd warm.
Bak in dezelfde pan de paddestoelen, ontvet, en flambeer met armagnac.
Maak de aanbaksels los met rode wijn (Graves!) en maak er op laag vuur een saus
van met room.
Serveer bij de hazenrug.



Donderdag, dus ongepubliceerd recept.
Mispelgelei
1 kg heel rijpe mispels, in vieren gesneden
4 eetlepels limoensap
500 gr suiker
Doe de mispels met 2½ dl water en 2 eetlepels limoensap in een pan, breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes sudderen tot de mispels helemaal zacht zijn.
Bekleed een zeef met "passeerdoek" (linnen) en zet hem op een kom.
Giet de inhoud van de pan in de zeef, dek de mispelmassa met af een stuk plasticfolie en zet hierop een passende pan, gevuld met flink water.
Laat de mispels zo 12 uur uitlekken.
Meet het gefilterde sap af en reken 250 gr suiker per ½ liter sap.
Smelt de suiker met 2 eetlepels limoensap al roerend in een pan met dikke bodem.
Voeg het mispelsap toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten inkoken en schuim regelmatig af.
Doe de gelei over in schone, met heet water omgespoelde potten, doe ze dicht en laat afkoelen.
Bewaar de potten donker en droog.



Zag gisteren Butterfly on a wheel.
Of erger kwaakshit mogelijk is, dat lijkt me niet.

Eetclub 02 08 07
Sardines à l'ancienne (ingelegd in beste olijfolie en met een schijf citroen).
Kippensoep, met mique erin gekookt (brooddeeg), wat je uiteenrafelt en over de borden verdeelt.
Groenten uit de oven, met notenolie en Limburgse kaas gegratineerd.
Nagerecht Poire Hélène. Niet Poire Belle Hélène dus.

Those where the days.

Nu is de Eetclub verzand tot een nouveaux riche schreeuwers- en zuipersclub met nul gastronomie. Bœuf bourguignon zeg maar. Kalkoen met de Kerst. Spooms.



Erg hoor...

(Wordt vervolgd)