donderdag 27 januari 2011

Eerst maar even een link:


Hier (alle links hier in een nieuw venster). Begrijp het allemaal niet zo maar ja, I am a bear of simple mind, and long words bother me...



Gisteren
Farfalle met witlof en mooie gekookte ham.
Ik doe het niet zoals anderen (zak!; is misschien wel 20 jaar geleden dat je het hep gemaakt!), maar witlof in vieren, kort koken (4 à 5 minuten in iets gezouten water), uitlekken, kontje eraf, loshusselen, beter uitlekken.



(Dit lijkt erg vet, maar dat is het niet hoor; deed er een scheur witte wijn in of zo...)

Kook de pasta met iets tuinkruidenbouillon blokje. Uitlekken, koudspoelen, olijfolie erdoor. Omdat ik altijd zit te werken terwijl ik kook, dat shitblog bv., kook ik de pasta niet "vers" want dat gaat dan mis.
Olijfolie, sjalot, knof.
Kook de witlof zoals hierboven beschreven.
Wat grofgemalen zwarte peper, gekneusde piment, ietsje foelie en kruidnagel (gebroken kopje), geel mosterdzaad, ...
Leffe erbij en een scheutje Oxo.
Oven aan.
Proef na pruttelen en inkoken.
Bundeltjes witlof in een plakje goede ham rollen, ovenschaal en rolletjes inkwasten met notenolie, Mooi krokant bakken.
Pasta bij saus.
Serveer met groene peperbolletjes erover.
Eventueel fruitjes, gedroogde tomaat uit de olie, kappertjes...



Ik dacht dat die dingen Cravattine (strikjes, vlinderdasjes) heetten ipv Farfalle, maar dat is gewoon precies hetzelfde lijkt me.
Zocht me suf op een recept, lang geleden, "Farfalle Carnevale". Vond dit. Uh, dat heet niet carnevale ivm die ontzagwekkende vlindertjes, zie hieronder, maar ze zullen díe wel hebben gekozen omwege dat carnevale. En o ja, dit vego recept is "carnevale"! Vlees vaarwel!
Champignon, prei, rode ui, rode peper, witte wijn, olie, bouillonblokje. En die pasta natuurlijk.



BRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Klik op de afbeelding hier!

O ja, tsjee, net zoiets als wanneer de eerste keer iemand voor je opstaat in de bus, mij gelukkig nog nooit gebeurd, en daar zie ik ook niet naar uit, en daarnevens komt het tegenwoordig steeds minder voor, maar goed, vandaag kreeg ik voor de eerste keer een leeftijdskorting. In Nederland dan, want in Frankrijk is onze 65 60. NS, voordeelurenkaart kreeg ik een stuk voordeliger omdat ik 60+ ben. Tsjee. Had hernieuwde aanschaf uitgesteld tot planning buitenlandse reis (RailPlus, 25%), maar nu moest het er van komen.

Vanavond, erg laat retour uit Groningen want erg laat heen.
Opleukpizza.
Vertel morgen wel hoe.

Groningen, inkopen.
Zag dat ze in de toko, stuk goedkoper dan AH natuurlijk, ook rode kidneybonen verkopen, die ik net bij AH had aangeschaft.

Recept
Ingelegde knoflook, Rusland
Gebruik hele, verse knoflookbollen, met een stuk steel er nog aan.
Leg de bollen in pekel (100 gram zout op een liter water) en zorg dat ze onderstaan.
Houd ze twee weken in de pekel.
Variant: gebruik bietensap of -kookwater in plaats van water.

Ingelegde sardines, Frankrijk
Bak uitgehaalde sardines op grofzout in een koekenpan of op een bakplaat (niet de hele pan of plaat vol zout; zoveel zout dat de sardines op het zout rusten) en bestrooi regelmatig met een beetje verse tuinkruiden.
Laat koelen en verwijder koppen en staarten.
Leg in een platte schaal, om en om, bestrooi met cayennepeper, rozemarijn, tijm, en peper. Gebruik eventueel ook gember.
Giet er goede olijfolie over tot de vis juist is bedekt en zet enkele dagen, afgedekt, op een goed koele plek.
Draai de visjes af en toe.
Gebruik geen knoflook; anaerobe bacteriën!



Inkopen. Aka miso, sojabonen-miso. Voor een miso-soepje of als "zout"...
(Uhh, wat betekent aka? Uhh, Also Know As...)

Goh. Toen ik een jaar of 25 geleden bij Packard Bell werkte, hadden ze daar nog een eigen besturingssysteem, "Navigator", met zo'n scheepsstuurwiel als symbool.
De munter van de term Navigator is ondergetekende.
Jaren later kreeg je browser Netscape. Met wat voor symbool? Juist, stuurwiel.
En nu valt me in ene op dat je in Dreamweaver ook weer dat stuurwieltje krijgt, wat dan ook, jaja, Navigator heet. Tsjee...



Inkoop. Hmm, slakken... Met uiensoep en tijm en Pernod...

Mail.
Dag Maarten, ik kom even terug op "Het Lam Gods" en de eventuele medewerking daaraan door zus van Eyck. Natuurlijk blijft het speculeren. Wat doet een kunsthistoricus? Ik kan, met verbazing heel lang denken over dat beroep. "Historie" dat kan, hoewel: Rembrandt 1606 of 1607(?)-1669. Begint het geouwehoer al. Leonardo da Vinci, heb je heel goed kans dat hij uit Vinci komt. Daar hoef je geen parelketting voor om te doen, dat kan een boer op het platteland in Italië je ook vertellen. "Kunst": nu, met de moderne technieken, komen ze tot de conclusie , dat onder sommige schilderijen nog een andere afbeelding zit. Hoef je, ik zeg maar wat, geen homo uit een chique milieu te zijn die doorgeleerd heeft, kan elke kunstenaar je vertellen, zeker als ze krap in de centen zitten, wat doorgaans het geval is. Hoe zit het met "nieuw ontdekte oude meesters"en oude meesters , die weer geen oude meesters bleken te zijn, enz.enz.. ? Allemaal "gedoe" waar menig kunsthistoricus bij betrokken is.
Ik heb het in het geval van "Het Lam Gods" over het oordeel van een schilder die zijn hele leven, hij was toen een jaar of vijftig, als het ware "de verf vrat".Hij had menig reis naar Gent gemaakt en kende elke centimeter van dat werk.
Ga ik de Carel van Mander erbij halen. Ik citeer: ..daar ook hun zuster Margriete van Eyck vermaard is om haar groote bekwaamheid in het schilderen.... Staat er ook weer dat er verder niets van haar bekend is. Staat er ergens anders dat de jongens Van Eyck de zus onderhielden. Wat is er logischer: twee broers zijn een groot werk aan het maken, veel werk, veel details, ze hebben een ongetrouwde zus die ook kan schilderen........
Tijdje geleden was er op zondagmorgen, ik geloof bij de VPRO, een programma over het betreffende werk. Haalden ze de "geweldige" ontdekking aan, dat er kortgeleden bij restauratie van het werk "een onbekende hand ontdekt is". Ze zijn aan het zoeken wie of het kan zijn.
Ik heb het bovenstaande ook aan de makers van het programma laten weten en geen reactie gekregen. Waarschijnlijk vinden ze het verhaal van mij niet de moeite waard, omdat het niet bewezen is. Zeg ik weer: "Misschien is Rembrandt wel geboren in 1304" we weten het namelijk niet zeker. Leonardo zal echter wel niet uit Palermo afkomstig zijn geweest. Groeten, L1


Dank! Ik bestudeer het op een rustiger moment en kom dan, eventueel althans, met commentaar.



Inkopen. Gandules verdes. Wat is dit nou weer? De taal is Spaans of Portugees. In het Engels is het Pigeon peas. Hier. (In Haïti heten ze Congo bonen, hahahah).
Maar goed, mijn half blinde 80+ jarige buurvrouw tuurde langdurig met één oog op het etiket, onder een scherpe lamp, en zei toen iets heel wijs. "Als je tuinbonen dopt, dan zit er ook zo'n dingetje aan". Ja, verdomd. Ronde tuinbonen. Tuinboon-erwten...

Mail 2
Rosita Steenbeek schreef dat ze bij Cambria was wezen eten: ravioli all'arancia (ravioli gevuld met ricotta en daaroverheen sinaasappelschil). Had ik van de week al gemaakt, was lekker. Schrijfster speelde in films van Passolini. Steenbeek was hier ooit te gast, had een rok aan met een zijsplit tot halverwege haar heupen. Toevallig zei deze week een van de toen aanwezige "jongens": "Potverdorie, dat was mooi, die lezing, vooral door de zon die haar en die rok vanachter bescheen". Zo zie je maar, literatuur maakt van alles los. Groeten, L1

Ja, mijn grootouders maakten ooit zoiets mee. Gingen, als eersten, bij de buren op visite, trouwpartij dochter. Stond voor het raam, en je keek er dus doorheen. Opa en oma met excuus naar huis, en van daar uit opgebeld. Zo ging dat toen.
In de familie bekend als "De doorschijnende bruid".



Een nieuwe soort Halloumi hebben ze nou. Schijnt beter te zijn. Kleuren verpakking zo suf dat zelfs Photoshop...

Links
Postzegel-design hier.
Herinnerde me dat postzegelontwerper Gerrit Noordzij in plaats van postzegels op zijn brieven nagetekende postzegels aanbracht. Ja, hij bracht zelfs niet bestaande, fantasie-postzegels aan... Wel in de stijl en zo...
Werken op papier hier.
Heyboer hier. Heyboer? Ik ook boer.
Zie hier en stem daarna, of Lenin (10 miljoen mensen vermoord of wat was het getal ook weer) de grond in moet hier.



Inkopen, lamsblokjes. Die Engelse (dank C1!) waren niet erg lamserig maar de bouillon ervan was wel erg lekker, neutraal maar toch. Zal deze terdege testen en mededelen.

Zag Ober. Warmerdam of zo. Ja, voor dat beroep moet je natuurlijk wel geschikt zijn..., ja...
Ik heb er heel wat meegemaakt., obers. De ene helft was perfect, de andere helft was nul.
In de film komt de bekende algemene horeca problematiek aan de orde, maar niet naast Horeca ervaring. De film is gemaakt door mensen zonder Horeca ervaring, terwijl er weinig sectoren zijn waarin ervaring enerzijds, en gevoel anderzijds (dat hebben ze ook niet) zo belangrijk zijn.

Tsja.

Toean dan njonja,
Sinjo-sinjo dan nonni,
Kami sudah beherenti.
Besok main lagi.

Meneer en mevrouw,
Jongetjes en meisjes,
We gaan stoppen.
Morgen spelen we verder.



Blues vanavond, ter afsluiting.

John Lee Hooker, hierboven
Hier.

Missisippi John Hurt hier.

Muddy Waters hier.

Big Joe Williams hier.

Lightnin' Hopkins hier.

Howlin' Wolf hier.

Pinetop Perkins hier.

Big Joe Turner hier.

Memphis Slim hier.

Canned Heat, eindelijk blanken hier.

Van Leadbelly bestaan geen videos. Hoor het beroemde Frankie and Albert hier.
Charley Patton hier.
Fantastische Dylan versie niet te vinden.