vrijdag 11 februari 2011

At net bij de borrel


stukkies Brabants rog (AH) met plakkies Grana Padano. Tsjonge, wat is dat allemaal lekker...

Vanavond dus die meerkoet, uhh, gelukkig, meerval. Tsja. Ff een onderzoek.



Geen wonder dat dat Catfish heet, met al die snorharen.

Larousse Gastronomique, Engelse versie. "Mississippi, zes tentakels, zo groot, weinig graat."
De Dikke: niks, Clément niks.
Oxford nu. Uitgebreide informatie.
Geen schubben, dus niks voor trouwe joden.
Mississippi is de bekendste. Filet, door maismeel, bakken. Met coleslaw en hush puppy (hier; alle links hier in een nieuw venster).
De beste is de reuze Mekong meerval, ook voor zijn "Laos kaviaar".
Er zijn meerdere zee-soorten, maar gastronomisch niet interessant.

Geen recept indicaties dus.
Google catfish + recipe: veel nuggets, hush puppies, caramel coated (bah), oven baked, Cajun baked (kan goed zijn maar als je het jaren niet hebt gegeten dan wil je het puur).
Recepten hier en hier.
Oven hier, uit de pan hier.
Viëtnamees hier ("Het is Vietnam; ik heet ook niet Piët Nak").
Gril hier.

En hoe ga ik het maken?
Al slajemedood...



Recept

Kaas met ansjovis
Laat ansjovis uit blik, liefst ansjovis uit de Atlantische Oceaan, uitlekken.
Snij blokjes Feta of vergelijkbare kaas in blokjes en leg op elk blokje een stukje ansjovis.
Met Queso de Burgos of de Queso de Callosa smaakt het nòg beter, maar ja, dat kan je hier niet krijgen...

Kaas met appel
Breng in een sauspan een bodem appelsap aan de kook, met een scheut medium sherry, wat citroensap en wat appelstroop.
Zodra het kookt hierin snel appel-partjes gaarkoken.
De appel uit de pan halen, warm houden, en de vloeistof snel inkoken; proef op zoet (appelstroop) en zuur (citroensap).
Gebruik als garnering bij kaas (liefst een zachte, sterk smakende soort).



Kaas met kweeperengelei, queso con membrillo. Wel erg veel membrillo tov. de kaas...

Maar goed. Die vis. Meerval. Een stuk in kokende visfond, met wat frietjes erbij. Daar beginnen we mee. Niks groente.
Enorm lekker...

Stuk bakken nu.
Boter, ook weer heerlijk.

Zie morgen.