maandag 21 februari 2011

Krijgen we G**


wéér een door Schier uitgekotste refo burgemeester hier in het dorp. De vorige ook al. Met zo'n potloodvenstersjas...

Nou ja. Vanavond opleukpizza met zalm.

Wat nog meer. O ja, dat ik vanaf morgenvroeg weg ben. Luxemburg stad. Lekker burgerlijk. Vroeger woonde daar een aangetrouwde neef, Maarten Engwierda. Namens Nederland in de Europese Rekenkamer (kon die rekene dan?). Die trad ooit op als Sinterklaas bij m'n tante, voor de kleinkinderen. Een houter Klaas zag men zelden. Nou ja.



Prachtig toch? Waar zie je zoiets?

Kwam iemand langs, net toen ik een blik zalm voor op die pizza openschroefde. Met zo'n Tomado blikopener die net onder de rand door de zijkant heen snijdt. Niks beters dan dat systeem. Had ie nog nooit gezien. Jullie ook niet?? Werkt altijd, zelfs als het ding (in mijn geval) 30 jaar oud is.

Iedereen electrisch hier als je het kan vinden tenminste. (De tijd dat het kost dat de site af en toe tevoorschijn komt kan je mooi je hond uitlaten.)

Cursus Flash vandaag, nee, gisteren, maakten we dit. Nou ja...



Gisteren. Manakish en sperzie curry met gekookt ei.
Eerst maar die manakish. Meteen "niet eerder gepubliceerd recept" wat normaal donderdags komt.
Manakish met zaatar, Midden Oosten, brood met kruiden. Ook gemaakt met, in plaats van kruiden, chili, lamsvlees, kaas, kishk (yoghurt achtig spul met een soort bulgur erdoor) of groenten als spinazie, of die kool met grote gekrulde bladeren, cavolo nero, couve...
Maak eerst het deeg. Gewone ongebleekte bloem, gist, lauw bijna warm water, zout. Gewoon brooddeeg, maar met iets hardere tarwe; soort voor Turks brood is perfect, soort voor ons brood is te zacht, soort voor pizza / pasta is te hard.
Kneden met bloem bestrooid. Kneden tot goed elastisch. Bal in kom, bloem erover, theedoek, warme plek, rijzen tot verdubbeld.
Maak een mengsel van eerst 1 deel kruiden (gedroogde tijm, idem oregano, idem bonenkruid (liefst bergbonenkruid), idem mocht je er aan kunnen komen kleine steentijm.
Meng met gelijke hoeveelheden sumak én sesamzaad. Nu hep je zaatar; zie foto hierboven.

Druk het deeg plat tot een dunne koek.
En nu hep je twee scholen.
1] Meng de zaatar met olijfolie, smeer daarmee de koek in en bak.
2] Smeer olijfolie over de koek, strooi er de zaatar over (zie hieronder) en bak.
Heeft ongetwijfeld te maken met de versheid van de ingrediënten van de zaatar.
Gebruik de eerste keer een middenweg: kneed de zaatar met ietsje olijfolie.
Serveer warm natuurlijk...



De rest nu.
Eieren niet te hard koken, schrikken, pellen.
Arachide olie, sperziestukjes die eerst een uur in koud water gelegen hebben, vers gesneden natuurlijk, en daarna zeer goed uitgelekt. Wokken tot van kleur veranderd.
Sjalot, knof, lombok.
Daoen salam (verpulverd), daoen djeroek poeroet, komijn, wat kruidnagel, wat foelie.
Flink kerrie Madras op niet te hoog vuur.
Witte wijn, ..., proef. Iets lamsblokje toevoegen. Proef.
Brood maken, oven etc.
Stukjes ei bij de sperzie en dat eten met het brood.
Enorm jammie!



Restaurantweek hier. De goeie plekken zijn al vergeven voordat de site open gaat want de sponsors hebben voorrang. En er is wel meer niet kosher aan dit initiatief.

O jee, een heel artikel in Trouw (Trouw nog wel) over Gothic.
Nou, hier in het dorp hep je dat niet, net zo min als hoofddoekjes (sssst! anders komt die gecoiffeerde drol hier wonen!).
Uhh, je hep Classic Goths zoals deze, die door d'r tatoos geen rugprik meer kan krijgen. Kijk.
Je hep ook Industrial Goths. Dat is wat meer mongools. Hier.
Cyber Goths dat is meer gekwaak zeg maar. Hier.
Ennuh, ja, ik ben er diep in gedoken. Virtueel dan dus want je moet toch niet denken dat je met die achterlijke gekken in contact kompt...
Phantasy Goths hier en Vampire Goths hier.
Tot slot, eindelijk, Lolita Goths. Dat is meer Japans zeg maar. Hier.
Beetje Manga en op dezelfde wijze seksueel getint.



Misschien moet ik maar gewoon voor een derde keer promoveren. Op Gothic. "Kijk: ik bedoel, uhh, hierboven ziet u, uhh, tsja, uhh, hoe zal ik het zeggen, uhh..."

Goh, Lybië... Hoe heet die tiepe ook weer, met die tenten en die vrouwen, hahahahah, Gaataffie of zo. Staat z'n tent al in brand?

Hopelijk slaat het trouwens niet over naar Luxemburg, good Gosh...