vrijdag 11 maart 2011

Inkopen in Stad gedaan.




Eerst maar even gisteren. Coq au Riesling dus. Het was weer heel erg lekker... Kost 'n paar centen maar dan hep je ook wat, toch? Niet dan!
Blancheer prei, giet af, spoel koud, laat uitlekken.
Bak rookspekjes uit.
Wat boter en ietsje olijfolie bij die spekjes (nadat eventueel vet afgegoten is) en de kip, wat dan ook voor onderdeel, rondom goud bakken. Flambeer met cognac, wat rondroeren. Uit de pan.
Grofgemalen witte peper en iets paddoblokje.
Sjalot en knof stukjes in de pan... Riesling, fond losroeren, wat inkoken. Kip terug.
Roerbak in een andere pan stukjes oesterzwam in boter en voeg op het laatst de prei toe. Ff roeren op hoog vuur. Naar de kippenpan.
Stoven tot de kip goed is.
Proef de saus en breng op smaak, ook met wat room eventueel.
Serveer met friet. Vind ik.



Vanavond dus die opleukpizza. Met katvis en Chinese aubergine. En sjalot, knof en pepertjes natuurlijk...
(Een aubergine voor de buuf!)



Gisteren was "ongepubliceerd recept" aan de beurt maar dat heb ik vandaag gedaan met die kip dus.

Vandaag is "gedicht" aan de beurt.
Hieronymus van Alphen, quod non.

De vogel op de kruk

Het zijn nu pas zes of zeven dagen,
Dat ik dit cijsje kogt van Klaas den vogelman;
En schoon ik in het eerst mijn moeite moest beklagen,
Nu is er nergens geen, die beter vliegen kan.

Wat zou ik vorderingen maken,
Als ik zo leerzaam was als hij!
Maar 'k zou wel haast aan 't schreien raken.
Mijn vogel, ach! veroordeelt mij.

'k Wil dan voortaan mij zo gedragen,
Dat eer ik mij tot spelen schik,
Ik zonder vrees mij af kan vragen:
Wie leert er beter, hij of ik?



De inkopen. Hierboven een mooi en stevig uitgevoerd kaasmolentje, Van der Ley, nog geen tientje.

Kocht bij Aldi als broodbeleg gegrilde lamsbout. Best wel redelijk. Misschien ietsje te zout / kruiderig.



Harde gele pruimpjes, perfect voor Plum sauce, soort Chinese chutney met veel knof erdoor.

En nou ga ik koken en tussen de rest van de inkoop zet ik later notities uit mijn Luxemburg schrift.

Luxemburg-reis notities

Zodra ik de eerste Belgische huizen zie krijg ik een goed gevoel. Zelfs als ze lelijk zijn storen ze niet.

NRC Next, een recept met olijfolie en sojasaus. Bah.

De trein Luik- Luxemburg. Bergen, riviertjes, kasteeltjes. Sneeuw ook. Clairvaux, Ettelbrück.

"Een propere trein voor allen / Allen voor een propere trein."

Vond die prima kamer vlak bij het station, 65,- met plee en douche. Vond dat café City Lounge schuin tegenover het station, met enorme bellen heerlijke wijn voor 2,10. At die zoutevis met chips bij die Portugees.



Fleur de sel dus. Van een zoutfilm die je van het water in de zoutpannen afschept.

Herinnerde me tegenover het Luxemburgse station een enorm hotel (nu een enorm gapend gat) met enorme kamers met enorme balkonnen, enorm goedkoop en enorm onderkomen.

Supermarkt. Uitstekende Bordeaux 2008 voor 4,25. Kocht ergens vier prentbriefkaarten met vier postzegels. Zelfs met een rekenmachientje kwam ze er niet uit, die giebel van 14 of zo.

Kroegen, bij binnenkomen bordje Verboden te roken, overal asbakken en rokers.
Zag in vijf minuten drie Portugese restaurants, een Nepalees en een Tibetaans.

20% van de bevolking is Portugees; al die Portugese gastarbeiders zijn hier heen getrokken. Maar dat Portugees (wat je vroeger op straat nooit hoorde; ze moesten vonden ze persé Frans spreken) trekt ondertussen wel erg luidruchtige Brazilianen aan (in de Portugese restaurants) en negers uit Angola en Mozambique. Sjieke negers, net als in Brussel.



Druivenpitten olie.

Het verkeer begint pas om een uur of 8 's morgens op gang te komen. Langzaam op gang te komen. Kijk...

Zat te ontbijten tegenover de spaarbank. Spuerkeess.

Later op de dag klassieke aperitieven. Niet allemaal tegelijk hoor, maar een lijstje gemaakt. Gancia, Amer Picon, Cynar...

Letzeburgs of hoe schrijf je dat is volkomen onverstaanbaar. Een soort Duits dialect met Franse woorden.

In Luxemburgse kranten zijn dikwijls de artikelen om en om Duits en Frans. En de advertenties in het Letzeburgs. Heel veel nieuws over België, vrij veel nieuws over Duitsland.

Herinnerde me dat ze een soort van munteenheid met België hadden. Maar ook dat er een vete was tussen het Ministerie van Financiën en de Nationale Bank. Elk drukte eigen biljetten...

Onhandige kranten trouwens. 80 bladzijden als een (1) katern.



Appel-kappertjes. Kappertjes: de bloemknop; appel-kappertjes: de vruchtdoos.

Oversteken, knopje drukken en in een mum van tijd staat het voetgangerslicht op groen.

Zag een restaurant waar ze paardevlees serveerden, en een sjieke tent met biefstukken en zeevruchten, met als een van de specialiteiten nasi goreng.

Museum Schone Kunsten: zeer fraaie en zeer uitgebreide tentoonstelling Nederlandse zeegezichten. Geen foto's want dat is in elk museum verboden. Daarnaast lopen er in elk museum werkelijk tig zeer potige bewakers rond.

Museum Hedendaagse Kunst. De bekende flauwekul van donkere ruimtes met enge onverlichte trapjes en rare video's. Is in het oude Casino. Plaquette dat Liszt hier zijn laatste recital gaf.

Etalages hier stukken minder gelikt dan in Bordeaux, stukken... Niveau Groningen zeg maar.



Rijstvellen. We gaan dus spring rolls maken want ja, Der Lenz ist Da! En ik weet niet waarom, maar in ene schoot me dit te binnen (alle links hier in een nieuw venster). Of deze. Woehahahaha! Geniaal!

Ja, en dan hep je meteen ook Theo en Thea natuurlijk hier.

En daarna moest ik in ene denken aan dominee Gremdaat hier.

En zo komen we natuurlijk automatisch op Margreet Dolman hier.

Genoeg voor vandaag. Schluss! Naar bed naar bed zei Duimelot!

Maar ja, toen kwam ik op dit. En hier. En dit.