zondag 20 maart 2011

Szechuan buttons,


nooit van gehoord. Acmella oleracea. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Dank S.! Zie de leverancier hier (niet dat het product te vinden is, dat niet). Uhh, als je op die Gezonde apotheker kijkt is 't Chinees, als je daar op die link klikt is 't Zuid Amerikaans en hier is 't Afrikaans. Maar het is Brazilië, zie hier. Familie van de Aster.



Kocht een nieuwe camera, dezelfde als ik heb maar nu redelijk wat goedkoper en een stuk beter. Sony DSC-HX1. En omdat dezelfde: geen tot vlekken in het aangezicht, een jeukende hoofdhuid en een beslagen tong leidend handleiding-moeten-doornemen.

Geloof het of geloof het niet. Verdomd, het is waar.
Kocht bij de HEMA een pakje met drie zakdoeken. Twee zwarte en een witte. Gooide ze ongezien in de wasmachine; net als theedoeken moet je ze meteen een keer wassen vóór gebruik ivm de vocht opname. Haalde ze vandaag van de drooglijn. Zie wat wits op een van die zwarte zakdoeken. Ik denk Zeker weer een notitievelletje in de wasmachine geraakt... Wat blijkt? Daar is een gaatje in gestopt! Met wit garen!! Verdomd hoe is 't mogelijk... Wie 't niet gelooft mag die zakdoek hier komen bekijken. En zolang ik die nieuwe camera niet heb ga ik ook geen macro foto's maken.



Gisteren.
Zuurkoolstamp met spekjes en rookworst.
Rookspekjes langzaam en goed uitbakken.
Op het laatst sjalot, knof en lombok meebakken.
Karwij, laurier, gespleten jeneverbessen erbij en vrij snel daarna de zuurkool. Met twee vorken uit mekaar trekken, omscheppen etc.
Flink witte wijn, zoet paprikapoeder en ietsje paddoblokje.
Minstens twee uur sudderen met een zware deksel.
Vastkokende aardappelen koken met wat paddoblokje in het water, puree, boter erop laten smelten, + melk, witte peper en nootmuskaat.
Stamp maken met de zuurkool.
Ovenschotel, in de lengte gehalveerde rookworst (HEMA) erin drukken, inkwasten met gesmolten boter, paneermeel.
Oven
Uiterst jammie...



Recept
Kalfsnier met sherry, riñones al jerez, een beroemd Spaans gerecht [rienjOOnes al cheerÈs]
Ontvlies de nier of nieren en maak ze goed schoon.
Leg ze een half uur in water met citroensap.
Giet af, spoel goed af en dep droog. Snij de nier in plakken (dwars op de platte kant).
Was als nodig (liefst kastanje)champignons en snij in plakjes.
Bak de champignons in een mengsel van olijfolie en boter, met geplette knoflook en gekruid met zout, peper, laurier en tijm, en blijf op half-hoog vuur roeren tot alle vocht wat uit de champignons komt is verdampt.
Voeg bloem toe en maak er met kalfsbouillon een saus van; laat op laag vuur staan.
Bak de nier in boter (Spanje: olijfolie) en kruid met peper en zout.
Haal de nier uit de pan, doe een scheut droge sherry in de pan en roer de aanbaksels los.
Voeg de nier en de sherry toe aan de pan met de champignonsaus.
Werk er fijngeknipte platte peterselie door, en laat nog twee minuten op half-hoog vuur staan.



Ongelofelijk, wat een gore foto's als je een Google doet op rinones + jerez en dan naar Afbeeldingen...

Wat een gezeik is dat toch, Windows. Oude herstelpunten verwijderen > "U kunt geen oude herspelpunten verwijderen! Wilt u toch doorgaan?"

Zag The passion of the Christ. Voor de eerste keer. Mooi. Ook de titel, The Christ. Net als The Buddha. Vaag verhaal, daar niet van, maar langzaam maar zeker... Geluid stond op Roemeens, maar goed. (Romaanse taal maar wel een vreemde. Suffiserend, ik weet niet wat de Nederlandse term is. Google en kom bij mij uit voor een uitleg. Teatrul = theater-het. As u begrijp wat ik bedoel. Karel van het Reve vond het daarom een on-serieuze taal.)



Zie ook hier.

Cultuur nu, oei!
Ikonen hier.
Robbie Cornelissen hier.
Gabriel Lester hier. Trap niet op de pindakaasvloer! Uhh, ik vind dat enorm gelul, maar als ík het zou hebben uitgevonden, en ook nog forsch verkocht, kijk, dat is wat anders...
Foto is Kunst hier.

Zo kan ie wel weer...

Doei!