donderdag 5 mei 2011

Even nog voor alle duidelijkheid,


want ik ontwikkelde gisteren is een tijdlijn, daarbij niet aangevend dat het een nieuw spoor is.
Bekijk de laatste foto van gisteren. Daarmee wordt gesuggereerd dat het rood omlijnde gedeelte uit de middelste foto geknipt is, en op de foto links geplakt. Maar zo is het natuurlijk niet. Op de linker foto (waarvan het origineel natuurlijk niet beschikbaar wordt gesteld door onze woestijnjurken) is het niet geselecteerde deel van de onderste foto ("Selectie omdraaien") geplakt.
De gemiddelde kamelenfokker trapt daar wel in...
En mocht u denken dat ik een soort Wilders ben: ik ben enkel -in deze- tegen extremisten: islamitisch, joods of hindoeïstisch (ook in de laatste twee categorieën wemelt het daarvan) of wat dan ook.



Nog een foto van Namen.

Gisteren laat terug dus. Had nog geraspte kaas, want die bucatini die ik de buurvrouw gaf, daar vergat ik de kaas bij. En toen ik d'r daarover belde had ze het spul al op. Ui en knof en lombok gebakken, blik ravioli opengetrokken, derbij, wat witte wijn, sudderen, kaas erover en in de oven. Zo. Geen gelul.

Recept
Kip met paprika, Baskisch; Poulet Basquaise, Frankrijk
Bak in olijfolie ui, voeg knoflook toe, roer even om en voeg dan flink strips rode paprika toe. Liefst geen kasplanten. Allerliefst grote appel-paprika.
Laat ze even roerend aanbraden en voeg dan blokjes tomaat toe.
Breng op smaak met peper, half pikant paprikapoeder en zout, breng aan de kook en laat dan een klein half uur zachtjes koken.
Bak stukken kip bruin in olijfolie.
Laat de kip garen bij de groenten.



Donderdag, dus "niet eerder gepubliceerd recept".
Mendoan (tempeh)
Maak een dun papje van santen met water (op het vuur) en laat afkoelen.
Snij de tempeh in dunne kleine plakjes.
Meng prakkend rijstmeel, geknipte bieslook, geprakte kemiri, geprakte knof, fijngewreven komijnzaad, geraspte kencur en wat zout tot een stevig beslag.
Haal er de plakjes tempeh door en bak of frituur.
(Niet eerder gepubliceerd? M.i. in iets andere vorm toch wel...)

Hoorde in de trein mensen Spaans spreken met een accent uit Teruel of die kanten uit. Later nog veel Spaans sprekenden in Groningen op straat. Geen idee. Maar goed. Zegt de vrouw van een koppel, op mij wijzend, "Vraag het die man maar". Man begint in een uiterst gekreukeld Engels, zeg ik "Habla cristiano!", praat christelijk. Dat zei de Guardia Civil vroeger, in de Franco tijd, als je op straat iets anders dan Spaans sprak (Baskisch, Gallego, Catalaans...).
Maar goed, bedacht ik. Ik schreef toch een stukkie over Teruel? Waar is dat gebleven? Van die twee meiden, 16 of zo, die 's avonds laat in een parkje zaten te pissen en me heel netjes gedag zeiden toen ik langskwam...



Moors romaans in Teruel en omgeving, hoe heet die stijl ook al weer. 13e - 14e eeuw. O ja, Mudejar [moedeechÀr].

Nee, dat stukkie ben ik kwijt. Opnieuw te schrijven. Dat ze stoppen als je oversteekt op 'n zebra. Niet vloeken in het openbaar. Dat er zelfs in het meest gore café'tje asbakken op tafel staan. En die vrolijk kletsende en pissende meiden natuurlijk. "Goede avond meneer!"

Uhh, niet zomaar een zebra oplopen; mensen van elders rijden je gewoon toeterend omver...

Heb al dagenlang het plan iets over de draailier te schrijven. Theo Laurentius, de papier- en Rembrandt etsen kenner speelde het. En vertelde erbij dat het een instrument was voor halve garen en alcoholisten, omdat je niet echt secuur in de snaren hoeft te grijpen.
Theo heb ik opgevolgd bij de Rotary Zaltbommel. Vroeger. Toen ik nog in het gareel liep. Moet je nou toch niet meer aan denken, Rotary...
Nou ja, Rotary Pamplona was wel aardig: continue bomdreiging van de ETA...

Enfin, we zien wel of er vanavond iets van komt want ik moet koken. Tortilla's.



Kijk, de draailier, verklaard voor arbeiders (niet door Gorter, niet door Reve).
En mocht je je ooit hebben afgevraagd wat de hurdy gurdy man is, dan weet je dat nu. De draailierspeler.

Hier (alle links hier in een nieuw venster).

O ja, dat zei Laurentius ook. "Blinden speelden het". Blinden, alcoholici en dwazeriken. Echt iets voor mij dus...

Hier.
En hier.

Pff, pff, pffffff.....
hier.
Pffffffff........