maandag 23 mei 2011

Leuk!


In de Folkingestraat (Groningen) is een halal slagerij, en die heet Heelal Slagerij. Op het uithangbord met die naam een hemel met een zon en sterren...



Gisteren dus die asperges. Forsche jongens.
Eerst bouillon van de dikke uiteinden en de schillen. Inkoken.
Die zelfde Roseval krieltjes als gisteren, maar nu in dat eendevet van gisteren...
Dan die jongens in die wat afgekoelde bouillon koken.
Ondertussen eieren zacht koken.
Sausje mayo - pickalilly - pesto.
Nootmuskaat...



Recept (foto's nog van gisteren)
Klein wild, gevogelte, algemeen recept
Haal de filets van het borstbeen en leg, in folie, in de koeling.
Hak de rest fijn en trek er bouillon van.
Zeef de bouillon en laat goed inkoken met rode wijn erbij en een scheut port of Madeira of Malaga.
Bak de filets (nu op kamertemperatuur) snel in hete boter bruin, temper het vuur en laat ze op elke kant nog even doorgaren.
Werk wat room door de saus en proef op zout en peper.
Flambeer de filets met Armagnac en serveer ze met de saus.



Was op de bieb in Stad. Mens balie info. Twee vragen. Hoe kan ik, als ik een jaargang van Tirade bestel, ervoor zorgen dat ik ook deel 2 krijg. Nou, gewoon, dat deel ook aanklikken. Ik zeg Dat kan niet. Jawel hoor, kijkt u maar, o nee, nee, dat kan niet... Tweede vraag waar liggen de meest recente nummers van literaire tijdschriften. Daar en daar. Klopte niet.

Raakte met iemand aan de praat over die Surinaamse, hoe heet het ook weer, die beignets met bakkeljauw. Ik zeg In Spanje, in de grote steden, heb je zoutevis-winkels. Daar zagen ze die vis in stukken en de dan ontstaande kruimeltjes ("copos") worden zorgvuldig verzameld. Dat wordt verkocht. Copos de balaclao. Je maakt een roux, daar gaan ze doorheen, daar maak je een dikke béchamel van na enig sudderen en daarmee croquetas de bacalao.

Spanjaarden zeggen trouwens cocretas. En ze zeggen ook cocodrilo.

Uhh, als je een stuk bakkeljauw koopt om dit zelf te maken: aanhangend zout er goed afborstelen, en dan snijden met een broodmes in dobbelstenen, en dan goed fijnhakken met een Chinees "mes".



O ja, prachtig verhaal ook. Had gisterenavond die Franse bakker aan de telefoon en hadden het over zijn voorganger. Ik zeg Op een keer stopt er een grote Daimler, chauffeur eruit, portier open, pet af, sjieke dame er uit, winkel binnen. Winkel stond stampvol. Dame eindelijk aan de beurt, bestelt dit en dat, rekent af, en zegt tegen de eigenaar, die net in de winkel stond Kent u mij niet meer? Nee. Ik ben die en die (jaren ervoor kind van eigenaar Château La Lagune, toen eigenaresse). O ja, bent u dat. Vervolgt die dame in die stampvolle winkel, waar iedereen met wijd open oren staat te luisteren, met Wij hebben vroeger wel samen gespeeld. Jaja mevrouw... En toen zei ze "Une fois vous m'avez montré votre quequette", een keer heeft u mij uw piemeltje laten zien...

La Lagune is trouwens een plek die door Nederlandse monniken is drooggelegd, in de 12e of 14e eeuw of zo. Hier (alle links hier in een nieuw venster). O! Dat is die meid! Ja!!

La Lagune ligt ± aan de Santiago route. Mooie omgeving met pijnboombossen. Vlak bij Ludon Médoc. Waar die bakker opgroeide in het voormalige (wijngaarden verkocht aan La Lagune) Chateau les Mérics (niet Ch. Méric). Méric is een locale naam voor een soort klimplant met bloemen.



Uhh, tsja...

Kijk, ik ging, laat als het al weer was, bij AH op het station in Groningen een blik witte bonen in tomatensaus kopen, en een zakje geraspte kaas. Maar ja, geen witte bonen in tomatensaus. En mijn blik viel op die roti, en ik denk Dat is net zoiets als lasagne, teveel werk voor een hardwerker als ik. Dus ik koop die roti. Dwz ik reken die af. 4,30... Maar ja, als je ziet hoeveel kleurstoffen en andere E-nummers je voor die prijs krijgt, dan klaag je niet meer.

Wat een vieze peurkleur trouwens...

Films, trouwens
Déja vu. Overdreven flauwekul.
Boy's don't cry. Super shit. Waar gaat het over??
A Knight's tale. Ach... Het hep iets maar ook weer niet genoeg...

Maar nu!
Tapas! Prachtig! Perfect! Schitterend!
Had ik al gezien, maar wat maakt dat uit voor een goede film...
O ja, dat die Chinees zonder dat de klanten het mogen weten in de keuken van die Spaanse kroeg komt werken. Prachtig... "Toltilla heellijk!"



Kijk, sinds kort hep ik dit. Dat is het Denk-rek. Daar ga ik vóór staan, als ik weet dat ik vandaag vlees eet (of vis of tofoe of kaas of eieren), en heb besloten wat voor vlees (of...). Dan kijk ik naar al die bonen en pasta's en kroepoeks et cetera enzovoorts. En dan maak ik mijn keuze.
Kijk...