zondag 8 mei 2011

Reblochon en zo


Kocht een vrij jonge maar toch behoorlijk goede Reblochon bij AH. Ben het met mevrouw (2006!) hier (alle links hier in een nieuw venster) volledig eens.
Uhh, mevrouw Gerritsen lag plat, no pun intended, de site bedoel ik, uhh, kopieer maar http://www.mevrouwgerritsen.nl/?p=117. Zonder de punt.

Zie hieronder dat vage, schimmelplek achtige merk wat er op staat. Dat klopt ook bij mij, maar het blijft vagelijk vreemd.



Dagen geleden, die bucatini.
Kook die pasta, uitlekken, koud spoelen, wat olijfolie erdoor.
Olijfolie, tomatenpuree..., klein gesneden Tasty Tom's..., prakken, rode wijn, groene kruiden (bonekruid, liefst bergbonekruid)...
Half om half pikant en mild paprikapoeder erdoor, en wat paddo-blokje.
Proef.
Zwarte olijven, droge soort, in stukjes erdoor.
Ingevette ovenschotel, saus, pasta, geraspte kaas, oven...

Die Bucatini zijn veel lekkerder dan spaghetti, werkelijk!



Bucatini amatriciana
Hier.

Gisteren wat gegeten in Stad, vrij vroeg, later thuis wat honger, had (nieuwe, alle producten hebbende) AH bezocht, ja hoor, garnalenkroketten, Van Dobben ook nog, gisteren dus geproefd, heel redelijk.
Toen ik op de Veluwe voor John Dinger kookte had ik in, ik meen Ede, een visboer die garnalenkroketten maakte. Liet hem ze op mijn recept maken. Dus gehakte rauwe = fond, rauwe erin koken, pellen, die door de met fond gemaakte béchamel etc. En essentie: zout, dat was fish sauce!

Toen John de rekening van die visboer kreeg zei ie "Die visboer die schijnt een perceel in Wageningen Noord gekocht te hebben...".



Dank L.
Ja, wat een volk...
Desondanks ben ik monarchist.
Kijk naar al die ellende met die vuile presidenten...
Ennuh, een koning schiet je niet zo gauw dood. Een president, ach...

Recept
Kip met sherry, Spanje
Wrijf een kip in met peper, zout en geperste knoflook, en bak rondom bruin in wat olijfolie.
Voeg ui en kleingesneden wortel toe en laat 15 minuten garen op niet te hoog vuur.
Voeg een flinke scheut oloroso sherry toe en wat peper en zout.
Draai de kip een keer door de vloeistof en laat daarna, met een deksel op de pan, drie kwartier garen op niet te hoog vuur.
Serveer met gebakken champignons en met een saus, gemaakt van de kookvloeistof en room.



Deetman in de zeik genomen...

Iemand vroeg me over In de schemering.
Hieronder.

In de schemering, stille voortuin stille straat naast de open deur
in de schemering
warme zomeravond laat, kamperfoeliegeur
en de nachtegaal in de lindeboom gezeten zingt zijn avondlied
en roept alles op wat ze beter kan vergeten
maar dat kan ze niet
in de schemering doemen alle beelden op uit haar herinnering
in de schemering
op de bank tegen het huis.

ziet haar moeder terug,
ziet de naaidoos en de schaar in de schemering
ziet de kamer terug, de piano het dressoir in de schemering
ziet de broertjes en het zusje met z'n allen rond de tafel van het avondmaal
ziet haar vader in de tuin, ruikt de geur van zijn sigaar en hoort de nachtegaal
voor het slapen gaan als ze dicht tegen hem aankroop met haar nachtpon aan.
in de schemering
op de bank tegen het huis.

Ziet de meisjes gaan,
altijd lacherig en stijf in de schemering
ziet de jongens staan,
voelt de handen aan haar lijf in de schemering
proeft de zorgeloze zomers, de bevredigde verlangens de oneindigheid,
van geluk dat zo gewoon leek tot het op een dag vervangen was door eenzaamheid

Met haar ogen vol tranen van teleurstelling en alcohol
in de schemering op de bank tegen het huis
in de schemering op de bank tegen het huis

Mooi hoor!