zaterdag 4 juni 2011

Gerookt visje




En nou ben ik verdomme vergeten hoe het heet. Nou ja, iets als bokking of zo, een naam waarvan ik dacht "gelul". Het is namelijk net ietsje groter dan sprot.

Wilde trouwens vóór dinsdag nog een ouwe haring (+ ui natuurlijk dan dus) proeven, maar die waren er niet meer.
Niet echt lekker, maar je proeft, en je bent een echte óf een zwaklullige kokoschrijver alla Trouw die dat niet proeft.
Tiepe van gerookte wijting bij een foto van gerookte makreel, Jezus...

Planning
Vanavond
?bouillon, tofu, gedroogd eekhoorntjesbrood, Roma tomaten.
Morgen
Schol, die Galatine kriel, puntpaprika.
Overmorgen
?kaas, ?bonen en zoete ui.

Burp...



Dat kaasje, die Crottin dan, was uitstekend.

Recept
Knoflook-anijssaus
Flink knoflook-tenen in water en met anijszaad zachtkoken.
Afgieten en pureren.
Op smaak brengen met peper en zout.
Zo te gebruiken als vulling; met wat room erbij wordt het saus.
Je moet het een keer maken, en zowel warm als koud proeven bij iets neutraals, stokbrood of zo. En dan gaan bedenken waar het lekker bij zou smaken. (Garnalen!)

Knoflookolie, Spaans.
In flink olijfolie zeer flink knoflook zeer fijn snipperen.
Flink gehakte peterselie erbij en/of korianderblad, en een scheut citroensap.
Zet weg op een koele plek.
Regelmatig omroeren en dan is het na zo´n halve dag wel op smaak.
Nooit bewaren! Anaerobe bacteriën!



O ja, binnenkort bietjes-haringsalade! Met verse salie!

Ennuhh, dat visje was wel lekker. Niet zo droog als een harde harder en niet zo pappig als een spekbokking.

Mail
Bakken en braden. Dat jij veel met koken hebt heb ik ondertussen begrepen. Lekker pûh. Mooie hobby. Mijn kinderen vinden dat ook. Ik ook wel, maar dan in de zon! Dochter is kok in X. Ik ben zelf meer een van de basis. Vind het wel leuk om in de achtertuin wat 'snoeperij' te hebben: tomaten- en aarbeiplanten, Japanse kers, druif, kiwi (ik wacht nog op vrucht), braam (maak ik jam van), framboos en wat kruiden etc; of zelf brood bakken.
Voor nu ga ik aardappelen en groenten wokken. Kijken wat ik in huis heb en hup in de pan. Fantasie van de kok. Kip of vis erbij. Ik proef wel wat lekker is...... Op X krijg ik wel es verse garnalen. Nou mmmmm.


Dank B! Ennuh die kiwi, daar moet je wel naast mekaar een mannetje en enkele vrouwtjes hebben, want die zijn "tweehuizig".

Uhh, eet je die Japanse kers?

Trouwens, wisten jullie dat in een Verkade album uit ± 1935 al kiwi genoemd wordt? Ja, onder een andere naam.



Carillon hier (alle links hier in een nieuw venster).