vrijdag 24 juni 2011

Markt en zo


Eerst maar even gisteren.
Had kersen gekocht, prima donkere kersen, kookte zwarte boontjes, duurde erg lang, te lang; maakte ff een kersenstruif...
Moet eigenlijk met Mierlo'se kersen. Zwarte, die warm gemaakt zwart blijven (kleur = smaak), maar zoals je ziet bleven deze ook heel goed donker, en ik moet zeggen: de mooie rijpe smaakten sterk richting Mierlo'se.
Je ziet dat ie even omgedraaid is geweest, en dat ik méér deeg en méér kersen had kunnen gebruiken. Mag vol liggen.
En o ja, van Mierlo'se krijg je paarse tanden (tijdelijk), van deze niet.



Markt dus.
Uh, even eerst mijn planning trouwens, want door Markt bepaald.
Morgen (want ik at al wat in Groningen) die zwarte boontjes met witte puntpaprika en tofu dus.
Overmorgen octopus met saus van zoete ui en met naan.
Maandag balkebrei met pasta (zoals uitgelegd gisteren of zo als bloedworstsaus uit Albi). Daarnaast geëxperimenteer met een soort Sutinaamse doerian die je niet rauw kunt eten.



Octopusje van een pond.

Recept
Kopvlees-salade
Brand de haren van een halve kalfskop (zonder tong, hersenen, oog of oor).
Schrob schoon en was met water waarin azijn.
Leg op een schotel en strooi flink zout waardoorheen wat kali-zout of coloroso over de kop (de vleeskant); laat drie uur op een koele plek staan.
Spoel af, doe in een pan met flink water en breng aan de kook.
Laat drie minuten koken en doe de kop dan in een pan met koud water.
Klop twee lepels bloem door twee liter water, breng aan de kook en voeg dan toe kruidnagel, peterselie, laurier, tijm, zout en peper.
Laat enkele minuten doorkoken.



Ff tussendoor die kop: die Surinaamse "doerian", katahar.
Hier (alle links hier in een nieuw venster). Stond aan die kraam, ik zeg Een soort doerian, zegt die tiepe Neenee, zegt een dikke Surinamer Jaja. Ik zeg En de pitten moet je roosteren dus. Jaja. Dus, en niet zo als in bovenstaand gerecht, en dus de pitten ook heel houden.
Zie ook hier.
Doerian, ter vergelijking hier.

Maar goed. Die kalfskop dus.
Snijd het vlees van de kop en snijd het in grove stukken.
Wrijf die in met citroen en doe ze in de pan met het kokende water.
Laat met een deksel op de pan op half hoog vuur koken tot het vlees gaar is.
Giet af en leg de stukken vlees in een vergiet.
Zet een gewicht op het vlees (een pan met water bijvoorbeeld) en laat 12 uur op een koele plek staan, boven een pan.
Stort, snijd in grove stukken (want het vlees is door de gestolde gelatine een enkel stuk geworden) en snijd die stukken in dunne plakjes.
Serveer met een vinaigrette van zes lepels olijfolie op twee eetlepels witte wijnazijn, en met gesnipperde ui erdoor, peper, zout en peterselie.



"Japanse pruimen", maar het zijn wel de pruimen waar je die Chinese Plumsauce van maakt, als je althans niet die moeilijk-aan-te-komen enorm grote groene gebruikt.

In die Luns biografie kwam weer een Van Thiel voor, dit keer F.J., Frans Jozef. Een achteroom. Was minister van Sociale zaken en voorzitter Tweede Kamer. "Een bourgondiër" schreef Van Agt me ooit. Jaja. Maar ik ontmoette ooit iemand waarvan de moeder daar "dienstmeisje" was geweest. "Toen ze al dement was droomde ze er nog van"...

Onverdoofd slachten, ik las over een jood die schrijft "Ik eet gewoon een hamburger bij MacDonalds hoor", of was het een islamiet...
Komt een jood (diamanthandel, Antwerpen) langs een slager (voor de eerste keer; hij was net verhuisd ivm promotie), ligt er een enorme Ardenner ham in de etalage. Die jood begint alsmaar aan die ham te denken, en slecht te functioneren op z'n werk. Kan niet meer slapen en elke dag is die ham wat kleiner.
Als die ham bijna op is haalt ie diep adem en stapt naar binnen. Wat kost die ham? Meteen buiten donder en bliksem, hoosbui, die jood rent naar buiten, valt op z'n knieën in een plas water, armen ten hemel: Ik vráág alleen maar!



Sprot
(Als het goed is komen ze uit de Kieler Bocht.)

Herzag de eetfilm Eden. Waanzinnig mooi!
Ja, mooie uitspraak. Dat gerecht was uniek en dus niet herhaalbaar. Experimenteren kan je niet herhalen. Inderdaad, een grote waarheid. Een wetenschappelijke ontdekking kan je ook niet imiteren. "Er bestaat geen 'wetenschappelijke methode'" (K Popper / K van het Reve).

Zat me wel steeds af te vragen of dat (lieve) dochtertje nou wel of niet een mongooltje is.
Dat kind is ongehoorzaam, wil nóg zo`n door die vent gemaakte praline, dan proeft ze er zelf een en dan begrijpt ze dat kind maar al te goed...



Witte aalbessen. Mijn opa had ze, en ik had ze in de Betuwe. Net als witte frambozen zijn ze wat zoeter én (dus; antivries effect) kan je ze een maand langer plukken.

Vrijdag = gedicht, alhoewel we deze week al heel wat poëzie voorbij zagen komen.
Nou, een liedje dan maar.

Mädel hält die röcke fest
Wenn die Winde blasen
Das es nichts erblicken läst
Für Studenten Nasen
Den Studenten sind ja so
Sehen so was gerne
Schauen sie nicht ins Studium
Schauen sie in die Ferne
(bis)
Deine Mutti hat gesagt
Einen Kuss in Ehren
Sollte deinen Studium
Niemahls nicht verzehren
Und was deine Mutti sagt
Sollst du treu behalten
Küsen ist für junge Leut
Zuschau'n für die alte
(bis)



Rolladetouw. Zo.