donderdag 2 juni 2011

Sjalottensaus


Waar ligt dat nou aan, dat de ene keer die sjalotten boterzacht worden (sjalottensaus) en de andere keer niet. Of je nou (aangeraden, langwerpige) Provencaalse sjalotten gebruikt (met schaamrood op de kaken deel ik nu mede dat die in Nederland wel "Banaansjalotten" worden genoemd) of niet.
Ja Jezus, aan die sjalotten natuurlijk!

Vandaag perfect. Nou ja, wel het volgende (kokend water). Kijk. Boter, in dit geval gewone sjalotten, ff, wat knof, vrij lang, en nu niet meteen witte Port erbij, nee, eerst een forse scheut kokend water, inkoken, en dan pas die Port. Trouwens er gingen ook geplette witte peperbolletjes door en ietsje paddo-blokje.



O ja, donderdag = ongepubliceerd recept.
Serundeng daging, Daging ragi, Dendeng ragi
Snij rundvlees (of beter: karbouw) in dunne plakken.
Vandaar de naam dendeng, maar echte dendeng wordt daarna gedroogd).
Snij sjalot en knoflook fijn.
Meng het vlees met rode peper, koriander, laos, kentjoer, assemwater, palmsuiker en djeroek poeroetblad.
Bak het mengsel in een beetje olie aan, en doe er water bij tot het vlees bijna helemaal onderstaat.
Laat het vlees op een laag vuurtje gaar en zacht worden, en laat de vloeistof bijna geheel inkoken.
Doe er dan geraspte kokos bij en roer dat door het vleesmengsel.
Laat verder koken tot al het water is verdampt.
Voeg een eetlepeltje palmolie toe en roerbak tot de kokos goudbruin is gekleurd.



Serundeng daging