maandag 25 juli 2011

Is het nou wel of niet hetzelfde?


Bolognese



en sugo di carne?



Nou, gewoon precies hetzelfde dus, in principe. Alleen je hep meer bolo met spaghetti en sugo met penne.

Uhh! Dat zou wijzen op verschil!
Jawel, maar dat is dan hoogstens verschil in sausdikte. Spaghetti: enorm oppervlak op kleine inhoud, penne redelijk het tegendeel. Vandaar ook die penne rigate: dat compenseert! Meer oppervlak!

O maar wacht, nog een verschil. Sugo wordt dikwijls gestart met een stuk vlees wat later wordt gehakt. Eventueel enkel grof gesneden ook nog, zie hieronder, prachtig! Met filei.
Eigenlijk een beetje zoals het verschil tussen chili con carne (gehakt) en chili norteño (stukken vlees).

Tot slot, wat dit betreft. Je hep bolo en bolo, en je hep sugo en sugo.
Vergelijk deze sugo, chirurgenvrouwensugo, (alle links hier in een nieuw venster) met deze, werkende-vrouwen-met-kinderen sugo.



Sugo met filei...

Zo, dat was weer een stukje culinair-wetenschappelijke dinges, waar heel wat Nederlandse culikwakers een puntje aan kunne zuige. Incluis ook trouwens zowat alle Italiaanse huisvrouwen.
Maar die laatsten vergeef ik graag.

O ja trouwens, ik weet natuurlijk donders goed dat die culikwakers schrijven voor een breed leeghoofdig publiek. Ik, ik schrijf voor een noodgedwongen klein publiek, een publiek namelijk met kennis, met serieuze interesses, met verstand, dat soort dingen.

Dat soort landen, om even op Italiaanse huisvrouwen terug te komen (Spanje, Frankrijk...), zijn zo groot dat je 250 kilometer verderop heel andere geologie hebt, heel andere producten en bereidingswijzen, heel ander klimaat, heel andere conservering, recepten van ma op dochter, dochter never buiten de streek geweest of zo ja daar niks durven eten...

Maar goed. Hoe kompu erop? Simpel. Vanavond sugo di carne met gnocchi. Ennuh, o, dan bedoel ik dus wel gnocchi-pasta.



Gisteren.
Tuinbonen, paprika (kleine gele punt-)(vroeg me af ofdat wel combineerde: prima hoor!) en geraspte belegen Goudse.

Dop tuinbonen. In deze tijd van het jaar hoeft het nog net niet "dubbel". En dat is een situatie die ik erg mooi vind. Iets stevig velletje, maar niet taai.
Kook ze met iets groentebouillonblokje. Afgieten, koudspoelen.
Olijfolie, rode ui, knof, soepgroenten (waarvan je standaard een zakje in de vriezer hep, aangevuld als het is met peterselie, want dat zit er nooit door).
Fijngewreven komijnzaad, geel en bruin mosterdzaad, laurier...



"Chilivlokken" erbij (ik vind de naam nog steeds erg popi; het is gewoon fijngedrukte gedroogde Spaanse peper), gebruik de soort zonder pitjes en gebruik wat meer. Gebruik als zout Marmite en als vloeistof droge sherry.

Oven aan (180).

Tuinbonen bij het chilivlokkenspul. Ff, proef.
Stukkies paprika erbij, ff...

Iets ingevette ovenschotel, spul erin, kaas erover, gratineer.
Serveer met mosterd (goeie).



Super lekker, verdompt.

Lucian Freud dood. Hier.

O ja, broodbeleg, super goedkoop, super lekker.
Blikje haring in tomatensaus (Aldi), in een kom, prakken, eventueel wat mayo erdoor en/of ketchup. Iig versgemalen peper.
Heerlijk!

O ja, vanochtend in de puzzel in de krant. "Stad tussen Loppersum en Zevenhuizen". Waar slaat dat nou op?! Tussen die twee dorpen liggen alleen nog ergere dorpen en gaten...

Zag gisteren Kramer vs. Kramer.
Volgens mij vond ik het 20 jaar geleden wel aardig. Maar ja, zag het opnieuw en schrok me de pleuris! Meryl Streep!! Yaghhhh!!!!

Wordt NIET meer vervolgd...

Mail inzendingen, waarvoor dank, komen later aan de beurt.

Vanavond Piano Blues, en als me die tegenvalt Band of Brothers 7.