vrijdag 12 augustus 2011

Markt, vandaag.


Uhh, over die vormgeving ben ik het toch nog niet eens met mezelf. Ff andere kleur proberen. Dat blauw is te vrolijk. Ik bedoel: kijk nu eens naar die lamskop hieronder...

Ik moet eerst die ossenstaart afwerken = foto's maken, voordat ik hier verder kan. Dus eerst maar even gewoon een recept.
Lamskop uit de oven
Het ziet er niet uit maar het smaakt voortreffelijk.
Misschien iets voor als je je schoonmoeder te eten krijgt.
Laat de (Marokkaanse) slager de koppen in de lengte halveren.
Als voorgerecht is een halve kop per persoon voldoende.
Je kunt er voor kiezen de tong en de hersenen wel of niet mee te nemen (uhh, van de slager of in het gerecht).
De ogen zijn er meestal al uit, maar niet voor schoonmoeder.
Wrijf de kop goed in met een mengsel van geperste knoflook en olijfolie.
Leg op een ovenplaat (snijkant onder) en bestrooi met grof zeezout.
Bak snel onder de grill tot knapperig en bruin.
Trek de onderkaak los en hap daar het vlees vanaf.
Daarna idem van de rest.



Echt lekker hoor!
Hier hebben ze er ook platte peterselie en zo over gewerkt.

Turfworst nu. Eindelijk, C1!
Vond het bij -in ene- mijn kaasboer (quod non) op de markt in Groningen. Fikse jongens, vrij "rauw" nog. Ik stuur je d'r twee, een om zó te eten en een om te drogen.
Uhh, koop ze pas dinsdag want ik was daar nét over vijven en dan mogen ze niks meer verkopen.

Van de Inkopen op de markt valt weinig anders te melden dan dat ik eindelijk goede Reine Claudes vond. Té goede zelfs; moest bij uitpakking meteen de helft wegeten...



Ossenstaartsoep
Olijfolie en wat boter, snijvlakken ossenstaart-segmenten bruinen, uit de pan.
Sjalot, forsch soepgroenten (ik kocht "Boerensoepgroenten" en daar zat paprika in, hoe is het mogelijk), knof en platte peterselie (in soepgroenten zit nooit peterselie).

Laurier, peperbolletjes, iets kruidnagel (verkruimd kopje) en iets foelie.
Pot vleesfond, wat heet water, vlees erin, aan de kook, uren doorpruttelen.
Wel af en toe proeven; ietsje paddoblokje erbij.

.

Afkoelen, vet eraf scheppen.

Vlees van het vel en het bot afhalen (zie afgehaald en onafgehaald stuk hierboven) en terug in de soep.
Vermicelli erin koken.
Eten.
Zie foto hieronder: je ruikt het!



Kocht op de markt een zeer fraaie (en zeer dure) Parmigiano reggiano. Tsjonge, hoe ruikt dat...
Planning
Tofu en sugar snaps in rijstvellen (Vietnamese loempia's zeg maar),
en de volgende dag gnocchi, kleine gele puntpaprika en die Parmezaan...

"Reist u met een auveihsjipkaajt, vejgeetdanniet uittesjekke!"

Op de markt trouwens funghi porcini maar ja, ik had al m'n inkopen al. Volgende week. 2,50 / ons.



Zat vanavond in ene aan The Beanery te denken. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Jammer genoeg geen video te vinden. En samen met Max Pam betreur ik het forsch dat het ding is verwijderd.

(Wordt vervolgd)(Tot walgens toe)(Maar niet vandaag)