zondag 28 augustus 2011

Twee maal kaas, eerst...


En alweer een verandering in het stramien (de vaste pagina-opmaak). Zie de kop hierboven ('size="+2"' ipv de +3 bij de hier gebruikte initialen).

Maar goed, die twee kaas dus.

A] die Stilton. Die was erg lekker, en mooi "droog". Of beter "mooi droog", dit itt. (goede!) Roquefort bv.
Uhh, ik bedoel: het "droge" is híer een goede eigenschap, tegenover de goede "natte" Roquefort eigenschap. Hèhèh, het is eruit...

B] die belegen schapenkaas, die op de eerste plaats waarschijnlijk Bels is: Nederlandse en Franse teksten erop. Die is werkelijk ook heerlijk.

Die schapenkaas, trouwens, is voor vanavond, bij tuinbonen en -kliek- verse maïs. Hoe? Tsja...



Bouygette

Die kaasboer is fantastisch. Die geiten Pecorino, die extra belegen komijn, die (niet-nep!) Cabrales en wat was het allemaal nog meer, eerder. Ja, die Parmezaan! En o ja: volgende keer enorm lekkere (liet me proeven) Friese zoetige gatenkaas. Ik vertelde dat ik die eerder proefde, maar waar... O ja, bij Van der Ley natuurlijk. Welke winkel ook prima spul levert. Stuk duurder, maar hij heeft wel "alles".

Op mijn lijstje voor hem staan Bouygette, Pecorino romano, Pecorino sardo (2 x schaap), Noorse zoete, Idiazabal (Baskische gerookte kaas; heeft hij af en toe), Portugees schapenkaasje-naam-vergeten, Bra duro en Artavaggio. Dus.



Pecorino romano.

Wat is dat voor mesje? Lijkt in de verte op een Parmezaan-breek-mesje. Parmezaan snij je nooit, daar wrik je stukken af met een soort oestermesje-achtig ding.

Vergat gisteren natuurlijk weer om foto's van die longhaas te maken en zo.
Nou ja. Bakte sjalot en knof in olijfolie.
Gemengde paddo's, laurier, iets paddoblokje, grove witte peper...
Witte wijn en Malaga...
Proef. Wat room, inkoken, proef.



Longhaas prepareren (zie foto's eerder).
Ovenaardappelen voorbakken met olijfolie.
Maïskolven koken.
Boter smelten. Maïs met boter serveren.
In rest boter longhaas bakken. Jus maken!

En er bleef dus over want het was veel te veel.
At gisteren de rest van de longhaas met de rest van de aardappelen én met kouseband.
Kouseband altijd net als sperzie en haricots in stukkies in koud water, goed afgieten, wokken, stoven.



Uhh, net als die paddo's: dat vreet ik niet in m'n eentje op hoor...


En o ja! Sjongejonge...
Maakte botersla met rauwe eekhoorntjesbrood-stengel, notenolie, umi azijn. Wow!
En een echte (niet Nederlands kapotgeslagen en alsdus steen op de maag) omelet met truffelolie en de kop van dat eekhoorntjesbrood. Re-Wow!
En weer foto's vergeten, gotsammekraakuh...



Truffelolie

Mail, L., bedankt!

Die Jan was toch echt Miet haar man hoor. Ik weet ook nog wel dat hij aan het doodgaan was, werd inderdaad gezegd, maar hij verrekte het blijkbaar. Heeft hij haar toch mooi tuk gehad. Die zoon daar weet ik ook van.

Goh...
"Di is Jan. Jan is minne mens. Jan hee kaanker." -"Joa, ik het kaanker".

Dat "schauwe" café om de hoek is nog eens bij de NCRV op televisie geweest. Ik heb toen met verbazing zitten kijken, dat die lui daar naar binnen gingen. Vanzelf kwamen ze even later bij Miet, om het hoekje, binnen.



Idiazabal

Ja, maar dan is er wel wat veranderd. Eerst kwamen ze óf bij Miet óf in dat skaw café...

Wat een stomme oen ben ik, niet door hebben dat Hein voor een schilderij zat, ik heb ook niet echt goed gekeken.
Ik ga Casanova uitlaten, hij is nog steeds niet te vertrouwen in het park. Dag, L.


Casanova is een hond hoor...



Bra duro

O ja!!

Ik ga bij m'n ouwe vriend Toon op z'n schip werken, een week. Als kok.
Die vaart met, ik had het er al eerder over, Deense en Duitse en Zwitserse pubertjes door de Noord- en Zuidhollandse wateren. Erg populaire schoolvakantie in die landen, alhier niet bekend. Erg leuk werk. Deed ik vroeger professioneel als in de zomer het webdesignwerk op ze gat lag.

Toon hier (alle links hier in een nieuw venster).

Maandagochtend over een week 5 aug. komen ze vroeg aan! 8.00 uur, dus kunnen we zondagavond al afspreken.
We hebben dan al het merendeel eten in huis: Maandag spagetti bolognese en sla en yogurtjes toe, dinsdag gaan ze uit eten, woensdag: soep en kip kerry en wat augurkjes/komkommer, donderdag friet en hamburger met ijsje (Cornetto).
Tussen de middag af en toe iets lekkers: eitje/knakworst o.i.d.
Krijg aantal en vega's nog toegestuurd.
Vrijdagochend 9.00 smeren ze em weer!


Doe het nu enkel voor me plezier hoor! Ennuh, Luik / Namen vakantie erdoor uitgesteld... Ja, ennuhh, super culinair is het natuurlijk van verre; 15 jaar zijn ze...



Pecorino sardo

Twee films.
Hereafter. Tsunami. Iemand verdrinkt. Beetje shittig. "Droombeelden". Daarna gebeurt er eigenlijk niks meer...
Hidalgo. Als je alleen maar ziet wat je in het "voorprogramma" aan enorme shit voorgeschoteld krijgt, dan weet je het al.
Maar goed. Niet echt slecht of zo, maar vrij saai, niet écht goed, geen klasse.
En dan wordt het in ene overdreven met allerlei doden en zo...
Weg dermee.



Die Noorse zoete kaas (rechts).
Waar vond ik die foto? Dat dacht u al. In dit blog...

(Wordt vervolgd)
(Huhh? Vervolgd? Soderop!)

(Uhh, L., herinner je je zie eierdozen tegen het plafond bij Miet nog?)