dinsdag 2 augustus 2011

Veel culi vandaag!


Eerst maar even gisteren.
Soort risotto (met visfond) met fruits de mer, groene paprika en gedroogde paddestoelen, gedroogde visjes en gedroogde garnalen.



(Hier zit een kleurfoutje in. Zie het recept. Ik gebruikte niks geels...)

Kokend water, over ikan teri, oedang kering, gedroogde shiitake, koeping tikoes (kleingebroken) en kleine stukjes van die gedroogde zoute Chinese vis, die je gebruikt als, jawel, zout. Regelmatig roeren.
Maisolie, gemberwortel, rode ui, knof.
Rijst erbij (geen parboiled!), ff, visfond, ff.
Als zout moest ik kiezen denk ik tussen petis oedang en fishsauce. Koos het laatste.
Als hot gebruikte ik citroenpeper.
Gedroogd spul afgieten, vocht bij de rijst etc, en snel inkoken.
Gedroogd spul erbij, fruits en stukjes groene puntpaprika. Proef. Uiterst jammie weer...



Planning.
Vanavond rest gisteren, want tegenwoordig ben ik wel zo slim om vóór Groningen-dagen wat meer te koken, want op die dagen ben ik altijd laat terug.
Maar goed.
Morgen maiskipbout, rijst met pandan gekookt, en die super kleine aubergine'tjes.
Dit hier (alle links hier in een nieuw venster) is een link naar een pagina over Oosterse aubergines, maar daar staat het niet bij..
Ben ook vergeten hoe het heet. Maar zie hieronder.
O ja! Erwt aubergine. Andere namen zie hier.



Overmorgen pasta, versgeraspte Pecorino, en stukkies door de bloem gehaalde en in boter gebakkken courget door die pasta.

Ennou nog wat. Verdomd, ik ben 64,5 jaar oud, super in food geïnteresseerd, en, waarom?, heb me hele leven rondgelopen met het idee dat Pecorino een soort wat-mindere kaas tiepe Parmezaan is. How stupid can one get. Vroeg vandaag op de markt naar "geitenkaas om te raspen", "Iets pittig dus?" zegt die tiepe, ik zeg Ja, pakt ie Pecorino. "Huhh??" Laat me proeven. Waw! Re-Waw!!



Rechts die Pecorino, links een vers schapenkaasje. "Hollands", uit Groningen dus. Erg lekker maar peperduur. 3,60 of zo.
Links Feta trouwens. Je hebt, bij de betere Turk, ook çiftlik [sjIEftliek], een soort wat bejaardere Feta.

Die vent die ik vorige week vertelde dat die tamarillo's een soort aubergines zijn, die liet ik die erwt aubergines zien en gaf hem er een paar. Kreeg ik voor één euro een enorme zak overrijpe tamarillo's. Wat moet ik daarmee nou? Geur overheerlijk. Verwarmen lijkt me veel van de smaak te killen. Morgen een chutney maar helemaal zonder fruit. Half afkoelen, dan dat spul geprakt erdoor (zonder het vel). We zullen zien zei de blinde...



Die -wat minder succesvol- gefotografeerde maiskip-bout. Flinke jongen, 1 euro 10.

Ff wat prunologie nou.

Die Jupiter pruimen (perfect!) van afgelopen vrijdag, dat is dus in feite hetzelfde als (maar die zijn ietsje kleiner) Jubilee. En weer wat kleiner heet het Hollandse (daar hep je 'm weer) wijnpruimen. NB. "Hollandse wijnpruimen", dat is wat anders dan Wijnpruimen. Dat zijn die vrij smakeloze grote donkere ballen. Die overigens in Zuid Europa wat gerimpeld zijn en tevens daar dan nogal lekker.

Uhh, je ziet nou op de markt Reine Claude verschijnen, maar ja, die moeten niet groen zijn, die moeten geel zijn. Beste handpruim, dat wel.
Reine Victoria (zie onder) is ook prima, maar die is daarnaast perfecter voor chutney. Net als die harde gele voor Chinese pruimen-chutney maar dan met knof.

Die blauwe Betuwse zijn ook erg lekker maar die vind je nergens. Ja, en kwetsen, mirabellen...

Ben er nog steeds niet uit welke pruim het lekkerst voor jam is. Graag suggesties.



Hoi la Bouygette hier.

Zwaluwenboerderij hier.

Zag de laatste dagen enkele zeer oude afleveringen van Rawhide. Maar prima hoor. Niet hoogstaand (nee, gelukkig niet!). Gewoon entertainment zonder "messages".



Betuwse pruim

Recept. Toe maar.
Lam met kappertjes, Languedoc
Snijd het vlees van een lamsbout (eventueel voorbout) en snijd het in hapklare brokken.
Laat op laag vuur in een braadpan ganzevet (bij de betere poelier) met flink gehakte sjalot warm worden en laat 10 minuten staan, af en toe omroerend.
Haal de sjalot uit de pan en gebruik ergens anders voor.
Bak de stukken vlees op hoog vuur bruin in het vet, samen met knoflook, peterselie en verse sjalot.
Bestrooi met bloem, peper en zout, roer om, giet er een flinke scheut witte wijn bij en laat, regelmatig roerend, garen in anderhalf uur.
Kook en pureer spinazie en liefst ook zuring.
Doe er wat van het kookvocht bij en flink uitgelekte kappertjes.
Serveer met het vlees.
Smaakt ook prima met geitebout.



Dit is het soort vormgeving wat er enerzijds uitspringt maar anderzijds de plank misslaat. Ik bedoel als dit nou een blik toverballen geweest zou zijn...