woensdag 31 augustus 2011

Woensdag-berichten...




Eerst maar ff de planning.
Vanavond pompoensoep van kippenbouillon die ik nog had (joods, met veel prei), met daarin gedroogde Oosterse paddo's, verse gebakken paddomix en gefrituurde tofu.
Morgen iets met zalmvissticks, aardappel en paprika.
Overmorgen nu. Bij de Poiesz (een supermarktketen in Noord Nederland; uitspraak pois; volgens mij zijn dat oorspronkelijk van die na de opstand gevluchte Hongaren) hadden ze lahmacun (zie boven) in de aanbieding (merk Mekkafood, woehahahahaha! Pizza merk Romefood!). Dus daar doe ik dan wat mee.
En dan de dag erna een moeilijke combi. Sperzie met verse koenjit, maar, én, iets van kaas. Oei.



Dank PJ!
Trouwens, wat had je gedacht? Dat ze `n boot met komkommers zouwe kapen??
(O, ik zie trouwens, Google, dat mijn in de NRC gemunte term woestijnjurk voorzichtichjes populair wordt.)

Had het met iemand over vis (of kip of varkenshaas of...) in zoutkorst. Dat je de zoutsmaak er in krijgt maar niet het zout. Net als dat je met Yasa (search the blog) er de limoensmaak in krijgt maar niet het zuur.

Je vind heel wat recepten voor poisson (of wat dan ook) au gros sel, en dikwijls is er sprake van het mengen van dat grof zeezout met eiwit. Dat moet je alleen maar doen als je iets in dat zout bakt, waaruit redelijk wat vocht zou kunnen komen.
Zie bijvoorbeeld hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar bij een varkenshaas of een forse (spul moet wel altijd dik zijn, volumineus, niet plat) kalkoendij is dat totaal niet nodig.
(Uhh, als je zeer heet zeer snel bakken kan, dan kan je ook "plat" verwerken. Bretonse tong au gros sel!!)



Kip in grofzout

Proefde vanavond voor het eerst tofu van de Surinamer. Goh. Beetje dat zurige van tempeh. Ligt aan het fermentatiemiddel natuurlijk...

Recept. Eindelijk.
Mexicaanse lasagne, Champandongo [tsjampandÒngoo]
Bak in olijfolie wat ui en knoflook uit.
Bak in dezelfde pan rundergehakt rul, met komijn, stukjes walnoot en amandelen.
Bak flink stukken tomaat mee, prak, en breng op smaak met wat citroensap en suiker.
Bak Mexicaanse tortilla's.
Maak in een ovenschotel, op een laagje room, een lasagne met achtereenvolgens en om-en-om lagen van tortilla, vleessaus en plakjes kaas (liefst Monterrey Jack).
Bedek op het laatst met nog een laagje room.
Bak in de oven.
Serveer met een bonen-rijstmengsel, BB met R of zoiets.



Net als met die lahmacun zijn er alleen maar gore grauwe foto's te vinden als je op chapandongo zoekt. Vandaar hierboven die BB met R.

Uhh, kreeg een enorme zwik DVD's binnen, acht of zo. Begin vanavond met The Queen. Een prachtig mens vind ik dat. Met haar hondjes, gin-and-tonics en die rondkwakende echtgenoot...



Perfect...