dinsdag 11 oktober 2011

Haydn eerst maar even.


Uhh, ik bedoel dat ik een meter of vier klassieke CD's hep, dus voorlopig moet ik niks bijkopen, ennuhh, als ik het allemaal ga luisteren dan ben ik drie maanden verder, maar ja, ik hoorde iemand lyrisch over Haydn's symfonie 100 praten, de Militaire, en die hep ik niet (en ken ik niet). Dus. Vandaag naar Het Carillon, grote CD winkel tegenover Bommen Berend. Aardige man trouwens. Ik zeg Hebt (niet Hep dus) u die van Naxos? Jawel. Maar ja, hij kon de CD niet bij het hoesje vinden. Dat wordt dus volgende week.



Nog lang geen Papa Haydn...

100 hier (alle links in een nieuw venster).

Had op de markt niet veel tijd en daarnaast had ik weinig nodig. Blauwe pruimen (die Roemeense, voor slivovitsj; schreef het eerst verkeerd en mij werd Auschwitz aangeraden...), en ja! ze zijn er weer, Rattes. Zie hieronder.

Schillen, in vergelijkbare stukkies snijden en koken. Vrij lang koken.



(Wat een "vieze" aardappelen trouwens...)

Planning
Morgen soort soep met ei, die crystal lemon (search the blog) en forsch vermicelli (betekent kleine wormpjes) erin.
Overmorgen lamstong (kan nu niet weer per ongeluk varkens- pakken want die hep ik niet meer) met rattes en die gebakken partjes kweepeer. Ja, en jus natuurlijk!
En dag de dag erna, als ze het (nog?) hebben bij AH: iets met die zeewiersalade.



Recept
Mais-fusilli met doperwten en Parmezaanse kaas
Bak in olijfolie ui en knoflook.
Kruid met iets komijn, wat gebroken korianderzaad, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en flink cayenne-pepertjes (gebroken).
Voeg witte wijn en bouillon toe, breng aan de kook met wat groene kruiden erbij, laat inkoken.
Kook de fusilli.
Warm doperwten op in de ingekookte saus, roer er de uitgelekte fusilli doorheen, doe alles in een ovenschaal en gratineer snel.
Serveer met Parmezaan en pesto Calabrese.



Ook wel Rotini.

Pesto Calabrese
Snij en prak kaas door elkaar: Ricotta, (wat minder) Pecorino Romano en (weer wat minder) Grana Padano.
Meng het verder, in de vijzel of de blender, met flink rode pepers (zonder zaad en zaadlijst; veel rode pepers maar niet de scherpste soort), knoflook en tomaten-puree.
Maak smeuïg met olijfolie.
Breng met wat zout (als nodig! Pecorino romano...) verder op smaak.

In plaats van de pepers: paprika uit blik (of verse gegrilde) en wat scherpe rode peper.

In plaats van tomatenpuree: forsch -kwa hoeveelheid- gehakte gedroogde tomaat uit de olie.



Herzag de F1 Istanboel 2007 of zo, en herinnerde me in ene, oud Indonesisch en lang voor mijn tijd, Stamboel. Een soort revue. Uhh, Indo-werk dan dus, niet Indonesisch of Nederlands, alhoewel die blanda's [Belanda, Nederland] er wel naar toe gingen natuurlijk..

Zie hier.
En hier.
En (Amerikaanse universiteit!) hier.

JijBuis hier.
En hier.



"Komedi Stambul" (1895)

Links
Raveel hier.
Pieds de mouton hier (zie onder).
Die Macht der Bilder hier.



Pieds de mouton, lamspoten, erg lekker met zwezerik... Beetje truffel erbij...

Overleden: ghazal-zanger Jagjit Singh.

Zie hier.
En hier.



Meer kan je niet vinden want het is ondergesneeuwd door berichten over zijn herseninfarct, de medische behandeling en daarna de dood.

Ghazal hier.

En nou gaak video kijke en daarna naarmenes...