zaterdag 29 oktober 2011

Heden Diversen...


Hadden het in de kroeg over cultboeken. Ik zeg De cultboeken van heden, daar zakt je broek toch van af? In de tijd dat ik met cultboeken te maken wilde hebben had je The Tao of physics, Zen and the art of motorcycle maintenance, of Gödel Escher Bach. Kijk, daar begrijpt toch geen 25 jarige hond tegenwoordig nog wat van? Of van de Anathema's van Kousbroek?



Af en toe moet je Appie toch bewieroken. Ik zag op de markt in Groningen gisteren vongole (venusschelpen), maar ja, ik had nog anderhalf uur Huis De Beurs te gaan en een uur lopen - treinen- lopen, dus... Maar zie! AH.

Wel vreemd trouwens dat ze gekookt zijn, maar toch dicht en volgens het etiket toch opengaand bij opbakken en daarbij hunne sapjes afgevende... Die moeten dus snel kort heftig en platgedrukt-tegen-het-openen gekookt zijn.

Opvallend is ook dat er heel wat talen op het etiket staan, maar alleen in het Nederlands staat er dat ze gekookt zijn. Ja, logisch. Van Antwerpen tot Cadiz koopt geen hond gekookte vongole...

Ga er spaghetti alle vongole mee maken, met platte peterselie, ietsje korianderblad en Noilly Prat.

Spaghetti alle vongole was het lievelingsgerecht van Sammy (Samuel) Eilenberg ("Martin, you are not a mathematician; go to the kitchen and make me some more ollybolly", of ook wel "go to town and get me some more herring").



O ja, maar ook iets anders over AH, en net zo goed over andere supers behalve Aldi. Dat merkte ik toen ik gisteren geen tijd had om naar de Aldi te gaan. Slankie kaasplakjes kocht ik toen dus. Gristus wat een droge troep in vergelijking met die Jogging kaas van de Aldi. En ook nog stukken duurder...

O ennuhh, o ja, het vorige weekend was niet alleen autotechnisch dodelijk, ook motortechnisch. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

O, en zie the Physics of Pasta hier.
Dank F2!

O, en de site van L. is klaar. Eindelijk.
Zie hier.



De Stierenvechter van Luik, de Toré, die veel commotie veroorzaakte omdat ie naakt is. Mooi hoor!

Ennuh, o ja! Die culinaire bellenblazer van Trouw die had (ik lees die krant al 2+ jaar) eindelijk, eindelijk, hèhè... iets te melden wat de moeite waard was. Ja, gejat natuurlijk, die tiepe kan nog niet verzinnen hoe je een gehaktbal maakt, maar goed. Wetenswaardig. Papadum kan je weken, en dan vervormen (rolletje maken bv; zelf kwam hij daar niet op) en dan in de magnetron weer hard laten worden. En dan frituren (zo vervolg ik) en vullen of zo.

Ja, of culinaire bellen derin blazen of zo... ("Gerookte wijting!", foto makreel...)



(Dit is lul-1; lul-0 zie boven de afbeelding, en lul-2 komt later)

Etrusken hier (de mannen).
En Etrusken hier (de vrouwen) (lijkt hetzelfde, maar kijk goed).
Ennuhh Etrusken hier.

En o ja! Die andere "Limburgse" kaas uit Luik, Herve merk Vieux Moulin, dat was ook totaal anders dan die kleine van laatst. Je moest echt kracht zetten, uhh, nog méér kracht, om er doorheen te komen, verdomd. Die was nog steviger dan die kleine. Geen "hardheid" is het, maar veleer compactheid.
Ga die Oude Molen trouwens nu proeven.

Wow...

Zag trouwens Master and Commander. Helemaal niet slecht, integendeel, zelfs aanradenswaardig.



Recept
Meerval met avocado
Schroei meerval filets snel dicht in iets hete olijfolie.
Haal uit de pan en bestrooi met zout en peper.
Leg in een ingevette ovenschaal en beleg met plakken avocado, ingewreven met citroen.
Kwast er flink (koks)room over en bak in een minuut of 20 gaar op 225 graden.

Luik
Vrijdagavond. Legbad en flesje Côtes du Rhône...

Zaterdagmorgen.
Grand Curtius museum. Gebouw alswel collectie zeer indrukwekkend.
Egypte, glas (Luik!), wapens (Luik!) en religieuze kunst aan de ene kant, en prehistorie tot en met Art Deco aan de andere kant.



Lunch: garnalenkroketten met heel kleine grijze garnaaltjes. 3 Forsche met perfecte salade, dressing etc. voor € 7,-...
Kijk.
Zo kenne we mekaar weer...