zondag 2 oktober 2011

Verdomd!


Dat is wat de mensen bij Elsschot zeggen. Dat las ik bij Karel van het Reve, Verzameld werk 5. Niet dat ik dat niet wist trouwens. Maar Van het Reve maakt een kleine fout als hij schrijft dat dit een van de weinige Vlaamse uitdrukkingen is die er bij Elsschot te vinden zijn, althans waar hij schrijft dat het "godverdomme" moet zijn. Dat is niet zo. Dat moet "verdomme" zijn. Net zoals "volle vette" "volvette" moet zijn, maar dat heeft Elsschot zelf net op tijd gecorrigeerd in, ja waarin elders dan in "Kaas".



Maar goed, ik zei dus Verdomd. En waarom? Bedacht in ene dat ik een leuk stukkie over draailieren kon schrijven. Maar ja, dat hép ik dus al eens gedaan...

Maar kijk, Karel van het Reve bracht uitkomst.
Verzameld werk, deel 5, Ongebundeld werk 1981-1984, Een goedemorgen met Karel van het Reve. Radio 4, zondagmorgen dus.
"Maar terwijl bijvoorbeeld Bruckner of Bartok bij de eerste herhaling van een thema al op mijn zenuwen beginnen te werken, kan ik van die herhalingen van [Heinrich Ignaz Franz von] Biber niet genoeg krijgen. Het doet me denken aan de muur naast het stadhuis van Siena, of aan goed proza. Suzanne Lautenbacher viool, Rudolf Ewerhart orgelpositief (dat is geloof ik een heel klein orgeltje) en Johannes Koch viola da gamba."

Kijk, dat was dus dat laatste en veel te grote buikorgel van mijn post over, jawel, buikorgels. Een "orgelpositief". Nooit van gehoord.
Zie hier dat ding van mij (alle links hier in een nieuw venster). Ik kom derop terug.

(Uhh, die "muur naast het stadhuis van Siena" verbaast me. Daar staat geen muur naast...)



Gisteren
Funghi porcini met rijst en ei. En met zeekraal (zie hieronder).
Olijfolie, rode ui, knof... Later met stukjes funghi stelen erbij...
Rijst, heet water, medium sherry, heel weinig paddoblokje want de zeekraal is zout...
Blancheer in water zonder zout de zeekraal kort. Giet af en spoel koud.
Eieren, weinig kloppen, melk, peper > omelet.
Bak tegelijkertijd stukjes hoeden in wat boter. Doe bij het stelen-spul.
Omelet op een bord, vulling erop, truffelolie, dichtklappen.
Ik at er de zeekraal koud bij.

De smaak was goddelijk...

Verdomd...

Maar ja, € 1,65 per paddestoeltje, dat mag dan ook wel...



Las een artikel over Vannes. Dat de baai bij de wereld-baaien gerekend wordt. Zie hier. Trage site trouwens. Klik France > Morbihan (geluid uitzetten!).
Zie ook hier.
En in Vannes zie hier.

Ennuhh, hop hier. ("Hophop!" zei Havelaar tegen zijn zoontje.)

Zag gisteren trouwens ook Mistic river. Vreemd verhaal. Neuzelt voort van het ene naar het andere onderwerp. Niet te volgen...



Vannes

Uhh, donderdag of zo misten we het niet eerder gepubliceerde recept.
Bij deze.
Kalfslapjes met truffelolie
Neem niet te dunne lapjes.
Haal ze door de bloem en bak ze in boter aan beide zijden iets bruin.
Flambeer met cognac, besprenkel op laag vuur met versgemalen zout en peper.
Doe er een deksel op en laat het op iets hoger vuur garen tot bijna gaar.
Voeg wat boter toe, droge witte wijn en groentebouillon. Breng aan de kook.
Leg het vlees direct op warme borden, en kook de vloeistof zo snel mogelijk in.
Besprenkel het vlees met truffelolie en serveer er de saus naast, met rijst of pasta.



Positive organ

Schmelzer (nooit van gehoord)(van de componist dan) hier.
Digitaal hier.
Magnificat hier.
Nederlandse weirdo hier. (My organ... "Come and see my organ; it's the biggest in town!")
Mooi concert hier (je ziet in het begin moeilijk dat de man een orgeltje bespeelt).
Nog een Frankrijk hier.
Corelli hier.
Balbastre hier. Uhh, hoe heet zo'n raar ding ook weer, waar die vent mee wegloopt?
Cantate de Fiocco hier.

Uhh, dat laatste buikorgel van mij, dat is toch iets tussen een buikorgel en een positieforgel in. Niet hieronder maar zie boven.



(Uhh, we hebben het niet over dit hier!)