dinsdag 27 december 2011

Eerst maar even gisteren.


O nee, eerst even PJ.
PJ, ik kan niks met die foto's van je (boekje Vaktermen). Je moet ze gewoon, zonder meer attachen. Niet via Google of Picassa sturen. Als je dat doet dan wordt het ergens opgeslagen als ik download, God mag weten waar, behalve als ik Picassa gebruik. En dat verdom ik. Ik maak zelf wel uit wat ik gebruik.



Gisteren
Die "Wellington" (kletsnaam) van AH. Deeg met wildgehakt uit de oven. Ach...
Maakte er cranberrysaus bij (search the blog).
En jus: boter, sjalot, knof, grof gemalen pipali, laurier, ietsje kruidenblokje. Heet water.



Tekst PJ nu, dank!

Bij Godert Walter in de Oude Ebbingestraat kocht ik onlangs dit gidsje: Vaktaal; vaktermengids bij kerkgebouwen; samengesteld door een commissie van de Stichting Oude Groninger Kerken.
Uitgegeven door Profiel Uitgeverij in Bedum ISBN 90 5294 061 4
Het verklaart allerlei technische kerkelijke bouwuitdrukkingen met hier en daar een verhelderende tekening.
B.v.: Wat is een timpaan?
Maar ook wisten die kathedralen- en kerkenbouwers al wat een druiper was.
Nu met de kerst mag de kruiswegstatie natuurlijk niet ontbreken.
Wat aardig is dat ze als voorbeeld van een schuilkerk een tekening van de poort van het vroegere kasteel Asinga in Middelstum leveren.
Als je door het centrum van Middelstum rijdt en je passeert de Hervormde Kerk (prachtig!) met zijn toren met dat fantastische carillon dan sla je op de splitsing linkaf en kom je langs deze poort die nog steeds bewoond wordt.
Na zo'n 200 meter rechtdoor kom je dan bij café-restaurant De Valk.
Mooi oud bruin café (heb er regelmatig geschaakt) heeft een rustig terras met uitzicht op het Boterdiep en zo'n echt Gronings "hoogholtje"
Con un saludo atento
PJ




Schreeuw-etiket van uiterst matige AH wijn.

Luisterde naar Radio Clásica (Spanje), en het ging over een moderne Spaanse opera.

"Wie is er een groter dief, hij die een bank berooft of hij die er een opent?"

Recepten

Mosselen, roerbak
Roerbak mosselen in arachide-olie met wat sesam-olie, met knoflook, verse gember, lente-ui en rasp van limoenschil.
Bak op hoog vuur tot de eerste mosselen opengaan, en ga dan verder op lager vuur tot ze allemaal open zijn, met wat chili-saus erdoor en limoensap.
Werk er juist voor het opdienen wat kook-sojasaus, light soy door.

Mosterd-roomsaus
Breng (koks)room aan de kook in een sauspan en laat wat inkoken.
Werk er flink mosterd door op laag vuur (bedenk dat de mosterdsmaak en -pittigheid bij verwarmen deels verdampt), breng op smaak met Worcestershire en Tabasco, roer er citroensap naar smaak door en serveer direct.
Bij witte vis bijvoorbeeld...



Deze Portugese wijnen zaten in een van mijn kerstpaketten. Prima. 100 Km noordoost van Lissabon. Beide erg stevig van smaak. Erg Portugees.

Zat trouwens gisteren nog even oude F 1's te bekijken en zag in ene dat Michael Schumacher scheel is. Of beter nog: wás. Maar je kan moeilijk zien sinds welke tijd niet meer, omdat websites oude foto's gebruiken zonder dat te melden.
Nou ja, ik ben het ook... Scheel dan dus... Althans als ik richting bezopen ben...

Tuna muziek. Spaanse studenten, die kroegen langs gaan.

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Belegen medicijnen-studenten uit Murcia...

Compostela hier.

Granada hier. Zie ook de volgende foto. Zie nu dat op die foto ook een Portugese lier staat; zie hieronder.

Zie hier in het midden een Portugese guitarra, een soort lier. Cuernavaca, stierenhoorn. O wacht, Mexico...

Huelva hier, en hetzelfde verhaal als hierboven. Vendelzwaaier zie hieronder.

Dit hier is Madera, dus weer die lier. En ook nog een vendelzwaaier ook nog!



Ennuh, o ja... Misschien komt het toch nog goed met Marieke.
Ik mocht althans haar Kerstdiner publiceren.
Hou ja vast.

Champagne

Amuse: Kleine aspic van garnalen en kabeljauw gegarneerd met groene mini-asperges

Foi gras op kramiek [fijn krentenbrood] met huisgemaakte uiencompôte & compôte van vijgen

Knoks Visschelpje

Filet Mignons van Hazenrug met mosterdsaus & knolselderpuree

Gebraden Hazenbout met traditionele Jachtgroenten: rode kool, cranberries en spruitjes, & gefrituurde aardappelschijfjes

Franse kaas voor de liefhebbers

Eigengemaakt koffie- en vanille-ijs

Koffie naar wens met bonbons


Ennuh, de likeuren??

Maar goed, ik zou vermelden dat het Zeeuws Vlaanderse haas is, van Zeeuws Vlaanderse jacht.



Kramiek
Miek = mique = mik.