donderdag 8 december 2011

Gisteren begon ik met "Vanavond"; vanavond begin ik met


vanavond.
Rookspekjes, rauwe garnalen (wel gepeld), bos-ui, pasta.
Moet nog bedenken hoe, maar dat het lekker gaat worden, wow man!



1974

Vandaag vier boeken, die ik -natuurlijk; zie ze!- gelezen heb, maar die ik nooit en in chronologische volgorde, én achter mekaar gelezen heb, wat me heel erg interessant lijkt.

En weet je, ik heb zo het gevoel dat ik daar binnenkort tijd voor heb!
(Ik zeg maar zo: ik zeg maar niks¦¬]

Gisteren
is eigenlijk niet zo interessant. Ik had nog van die heerlijke zuurkool met spek, en kocht daar dus die Andijker Muizen bij.
In blokkies gekookt; inderdaad (zei ik dat niet al) "licht bloemig".
Boter, sjalot, knof, heet water = jus.
Muizen daarin en zuurkool warm piepen
Heerlijk, verdompt...



1976

O ja, dat van vandaag, vlees + vis (nou ja, "vis"), dat vind ik super interessant. Maar ja, ik zit in dat stramien van vijf dagen, vlees > kaas > tofu > vis > ei, dus dan zit je een beetje in een korset (corset?).
Maar goed, in plaats van -donderdag- een ongepubliceerd recept, een korte opsomming van mijn favoriete vlees + vis recepten. Op alles: search the blog.
Paella natuurlijk (vis, schelpjes, kip, konijn) en de tegenhanger fideuá.
Nasi en bahmi goreng, maar dat is natuurlijk net zo'n restjes-verwerk recept als paella. Alleen dat is ontbijtspul ivm hout tekort/te duur (opbakken van wat over is van het koken van de dag ervoor = gaat snel).
Favoriet Carne de porco com ameijoas of ook wel C de p Alenteijano of a Alenteijana. Gemarineerd varkensvlees met schelpjes.
Forel Hemmingway of beter à la Navarre: rauwe ham in de buik.
Mosselen Bretons (rookspek; hé, lijkt op Vanavond), mosselen Galicisch (verse chorizo).
Octopus met verse chorizo (Galicisch? Verzonnen?)

Zo kan ie wel weer.

Als me nog wat te binnen schiet dan meld ik dat (uhh, pasta staat op het vuur...)



Maart 1979

Zag Todo sobre mi madre, alles over mijn moeder, van Almodóvar.
Tsja.
Niet uit te leggen.
Zoon dood, hartdonor, hart...
Daarna begint 't ingewikkeld ("intellectueel") te kabbelen, rommel rommel...
Niet overtuigend allemaal.

Recept
Mispelgelei, membrillo
1 kg heel rijpe mispels, in vieren gesneden
4 eetlepels limoensap
500 gr suiker
Doe de mispels met 2½ dl water en 2 eetlepels limoensap in een pan, breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes sudderen tot de mispels helemaal zacht zijn.
Bekleed een zeef met "passeerdoek" (linnen) en zet hem op een kom.
Giet de inhoud van de pan in de zeef, dek de mispelmassa af met een stuk plasticfolie en zet hierop een passende pan, gevuld met flink water.
Laat de mispels zo 12 uur uitlekken / uitdrukken.
Meet het gefilterde sap af en reken 250 gr suiker per ½ liter sap.
Smelt de suiker met 2 eetlepels limoensap al roerend in een pan met dikke bodem.
Voeg het mispelsap toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten inkoken en schuim regelmatig af.
Doe de gelei over in schone, met heet water omgespoelde potten, doe ze dicht en laat afkoelen.
Bewaar de potten donker en droog.
Eet met kaas (Membrillo con queso / sabe a beso, membrillo met kaas / smaakt als een kus).



April 1979

Uhh, ik had die spekjes enorm droog laten bakken, en ik had die garnalen enkel heel kort mee laten koken...
Woehaw!