woensdag 28 december 2011

Vanavond diner'tje dus


Koude kreeft met knof mayo en rucola (waarvan het bittere mooi contrasteert met het zoete van de kreeft); risotto met bospaddo's en die dunne Italiaanse verse worstjes (kan nog steeds niet op de naam komen, ik bedoel ik kocht gewone Nederlandse; die Italiaanse zijn niet speciaal gekruid of zo); Kernhem maar dan van de kaasboer en fantastisch gerijpt; vanille-ijs met lychee en gedroogde lychee. En slagroom natuurlijk...



Gisterenmiddag een stukje kalfsniervet uitgebakken, en daar een ei in gebakken.
Erg lekker. Alweer zoetheid (ei) versus iets bittertje (vet).

Link hier (alle links hier in een nieuw venster).
Eigenlijk is het gezeur en ik ga het dus opzeggen.



Recept
Mosselen met rookspek of chorizo
Bak in een braadpan in wat olie grof gesnipperde ui aan, idem knoflook, blokjes knolselderij en wortel, grofgehakte peterselie en dunne ringen prei.
Bak stukjes rookspek mee of blokjes droge chorizo.
Kruid met grofgemalen witte peper, iets zout en laurier.
Flambeer op laag vuur met calvados en blus met een scheut water en flink witte wijn.
Laat geheel afkoelen.
Giet over in een kookpan, doe er de schoongemaakte en gecontroleerde mosselen bij, breng snel aan de kook met een deksel op de pan, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn.
Mosselen kunnen ook worden gekookt met bier; gebruik dan flink peper.



Zat nog even na te denken over die opmerking van L. over die ruziënde koks in die keuken in La Cena.
In werkelijkheid gaat dat natuurlijk gepaard met een niet-aflatende stroon van de meest grove vervloekingen, van een kaliber die de gemiddelde Spaanse dagloner zouden doen blozen...

Dio cane! Puttana madonna! Porca miseria!

Zie hier en hier.

De minst erge is nog (taxichauffeurs tegen elkaar) Testa di cane! Hondekop.

O ja, die dagloner!
Ik had in Spanje een vriend, een theoloog maar van de goede soort. Zijn vrouw rookte vroeger Habanos, zeer zware Havanna-tabak sigaretten. "Als ik haar kuste was het of ik een dagloner kuste", un jornalero (jornal [chornAl]: dagloon).



Een zwaar beroep, dagloner. Als je een Google doet op "jornalero" en je gaat dan naar afbeeldingen, dan zie je een paar zelfmoordenaars...

Doei!