donderdag 26 januari 2012

Wilde eend, Dinosauriërs, Boer Koekoek en de Eerste Wereldoorlog


Gisteren eerst maar.
Paprika, Old Amsterdam en fideus (lange heel dunne macaroni, die je eerst moet bakken; dient tot het maken van Fideuá, paella met pasta ipv rijst; zie hier; alle links hier in een nieuw venster).
Dit recept kan ook met gewone maar dan wel harde-tarwe-macaroni gemaakt worden.

Uhh, eigenlijk zijn Fideus kromme stukkies Bucatini...

Olijfolie, rode ui, knof, wat lombok...
Fideus erbij..., laurier, stukkies gedroogde tomaat (droge; niet uit de olie)...
Dry sherry, heet water, wat lamsbouillonblokje...
Groene kruiden... proef. Het moet dus zo, dat als de pasta gaar is, dat dan de vloeistof zowat ingekookt is. Denk aan paella.
Stukkies paprika erdoor...
Eten met die kaas erover (kom, spul, kaas, ff wachten...)

pasta, kaas, paprika

Vanavond.
Heb die wilde eend gesecteerd (het was een kooi-eend; geen schot namelijk)(uhh, zou dat althans dan moeten zijn...) en hield over twee borststukken en een diepvrieszak met karkas en twee poten.
Het is een mooi jonge eend, van dit jaar. Veel vet vel moest ik er wel afsnijden.
Vanavond een borststuk, gestoofd met paddo's. Zie morgen.
Niet al te veel vlees, dus ik eet vooraf gestoomde biet (koud) met een mooie Dijonnaise van mijn soort: yoghurt, olijf-mayo, Colman's mosterdpoeder en ook nog wat Dijon mosterd.
Maal er flink muntokpeper over en ietsje Guérande zout.

Heerlijk smaakte dat sausje...
(Uhh, en heerlijk die bietjes mét!)

wilde eend

Tsjee. Bestelde gisteren Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog van Koch, lees ik vandaag dat ie overleden is...

Ja, wij kennen dat niet in Nederland, dat de Eerste Wereldoorlog de "Grote" was... La Grande Guerre. De datum dat die over was is nationale feestdag in Frankrijk; de datum van WO II niet.

O, en ligt NRC Next kookblog op z'n gat?
(Verbazen zou me dat niet...)

Link
De Camino de Santiago (waaraan ik DRIE keer heb gewoond; Bordeaux, Arsac en San Martín) hier.

Boer Koekoek

O ja! Las bij Karel van het Reve over Boer Koekoek.
Wie kent die nog... "Lijst Boer Koekoek! Voor recht, vrijheid en gezag!" (Volgens mij hebben we nou een Limburgse Boer Koekoek...)

Hij kreeg ooit geen toestemming in de Tweede Kamer om de microfoon te gebruiken, zegt ie "Ik krijg nooit geen beurt!"

Mail van L.

Goedemorgen Maarten.
Aangaande jou en je dokter: iemand die ik ken, ik noem geen naam, roept altijd: "Ge moet oe goostrol in de gaten houwe, das heel belangrijk".

Verder kocht ik bij Selexys een apart kookboekje, afgeprijsd voor 5,90 euro van ene Elizabeth David, getiteld: "Een dame in de keuken". Leuke verhalen en recepten, mooie tekeningen (Frits Müller), met voorwoord van Diny Schouten en medewerking van Johannes van Dam(!!). Die bemoeienis van die laatste vind ik vervelend, maar die David is, voor mij althans, de moeite waard. Zat die Diny nou vroeger ook niet op jouw site te reageren??? Dag, L.


Ach, die Van Dam is niet slecht, integendeel, maar wat ie daar doet en hoe, dat weet ik dus niet.
David heb ik goed gekend; goede vriendin van vrienden van mij. Charcuterie and french pork cookery is een fantastisch boek.
Ze woonde in dat dorp met die fantastische charcutier, dat dorp ook waar die door dinosaurische vogels uitgehakte grotten zijn en die daar hun naam van hebben. Hoe heet het ook weer...

Ennuhh, o ja, die Diny dat is denk ik de vierde kikker, die ik dus vergeten ben...

Brabantse zult met Colman's mosterd

Dit is die Brabantse zult (veel minder gelei-ig dan die uit de super of van de Sleurslager) met die Colman's mosterd.
Colman's mosterdpoeder aanlengen met iets lauw water (niet koud dus, zoals op de instructie staat) en 10 minuten laten staan. Het moet sausdikte hebben.
In Engeland vroeger veel gegeten met gekookt rundvlees...

Donderdags: ongepubliceerd recept. Wel, zie hierboven ergens, dat sausje, toch?

Recept
Tsjechische noedels
Meng 120 gram bloem met een ei, kneed er 50 gram boter door en maak er een deeg van met drie eetlepels melk en wat zout.
Werk er indien nodig wat meer bloem door.
Maak er bolletjes van en laat die een minuut of vijf in kokende soep garen.
Serveer mét de soep. Dus.

Elizabeth David, At Elizabeth David's Table

Taling?
Mag bij ons niet...

Nep overigens hoor.
Als je dat eendje gaar hebt, dan zien die vijgen er niet meer zo uit...