vrijdag 24 februari 2012

"Dames en heren;


de sprinter naar Meppel vertrekt van spoor 6 B" hoorde ik, net voor ik instapte in de trein naar Zuidhorn.
Ik dacht "Je zal Godverdomme maar veroordeeld zijn om daar in te moeten gaan zitten..."

(Een en ander hier vandaag afgezien van dat vreselijke nieuws, die twee kindertjes...)

Vandaag bavette, champignons, cassave

Vangvlees

Niemand sprak mij tegen (hoe zouden ze ook durven...), dus dit is bavette d'aloyau. Vangvlees.
Ik ben niet zo'n bief-eter, maar verdomd (verdompt), nooit at ik lekkerder bief...
Heeft redelijk beet, en tegelijkertijd smelt het in je mond.
En qua (kwa) bakken is het ook perfect: laat maar bruinen; in het midden blijft het prachtig rood...

Oftewel bavette d'aloyau

(Dit zijn vier kwarten van dat stuk van de eerste foto, en = één portie)

Cassave dik schillen (rood onderhuidje moet goed weg zijn), gebakken-aardappel-dikke schijven, koken met zout of zo tot beetgaar, afgieten, opbakken net als gebakken aardappelen. Lekker hoor. Dat vezelige na het koken is na het bakken vrijwel weg.

bavette, gebakken

(Hier heb ik een flapje opgelicht, zodat je kan zien hoe mooi rood het blijft, ondanks dat dat flapje erg dun is...)

Flink boter, sjalot, knof, groene lombok.
Aan de kant geschoven en blokkies (zo snij je ze na het koken) cassave erin gebakken.

Kleine champignonnetjes in pan 2 gebakken.

Bief, dwars op de draad gesneden stukkies!, in hete boter in pan 3.
Vers gemalen zwarte peper, Fleur de sel...

Cassave, geschild

(Cassave)

Nou ja, mengelwerk maar weer...
Wat moet ik anders, als uiterst mengeltiepe...

Donderdag Ongepubliceerd recept (geen idee of ik dat al heb gedaan, maar zo niet, dan staat dat genoteerd voor het weekend). Vrijdag gedicht.

Kopland: "Achterberg bezorgde mij mijn eerste poëtische ontroeringen"

Hij citeert:
De dichter, onder 't schrijven, weegt en wikt,
Op dood en leven een schermutseling,
Totdat de deur eindelijk open gaat


Cassave en champignons

O ja, daar hadden we het vandaag over. Wat is het verschil tussen scampi en gamba's (er stond in een of andere krant iets over geschreven blijkbaar, vandaag).

Kijk, ga niet af op wat het web biedt. Scampi, dat zijn langoustines. Een kreeftje.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Gamba's, dat zijn garnalen. Zie hier.

Overjarige Friese nagelkaas uit Kollum

Kocht deze overjarige brokkel-nagelkaas.
Net als die overjarige komijnekaas van dezelfde lui: die kaas die is de kruiden als het ware te boven gestegen.
Proef zelf!

Verder

Vandaag een fraai voorbeeld van The fallacy of concreteness. (Moeder zegt "Wat zou er achter die bloemen zitten?" Kind kijkt achter bloemen.)
Maar dat heb je ook met mensen die een taal niet goed spreken.
Een cursist die "in grote lijnen" iets moest overtrekken voegde er grote lijnen aan toe...

Vandaag in Huis de Beurs een Russische (als ik het goed heb begrepen) pianiste, die het thema van Once upon a time in America speelde. C. zei me dat dat van Morricone is. Ja, en toen dacht ik "Hij bedoelt Once upon a time in the west". Maar ja, dat is dus alle twee goed. Lijkt me...
America ("Deborah's theme") hier.
The West hier.
En trouwens zie ook (!!) hier.

Eende-eieren

Dat kocht ik ook nog, al weer een jaar geleden of zo, eende-eieren.

En, o ja, notities over die cassave.

Cassave is giftig, blauwzuur, cyanide; je moet het raspen, uitwassen, drogen, koeken maken en die bakken of zo. Zie laatste foto.

Laat maar.
Moderne rassen enkel dik schillen (rood deeltje moet goed weg zijn) en dan is er geen probleem meer.
Bewijs: ik leef nog.

Uhh, als het aan de kook komt (kompt), dan ruik je het blauwzuur wel...

Cassave-koeken