dinsdag 21 februari 2012

Nou, dat schoot niet op,


gisteren, met de verbinding...

Gedroogde lelieknoppen en idem Po ku paddestoelen weken

Po ku paddestoelen en lelieknoppen in de week

Eerst maar even eergisteren.
Po ku paddestoelen dus, lelieknoppen, prei, zoete aardappel, kippebouillon, spek. Pfff.
Week dus die twee dingen in zowat kokend water.
Plakkie rookspek, stukkies, krokant bakken in iets arachideolie.
Prei, sjalot, knof, daoen salam en daoen djeroek poeroet (twee maal verkruimeld), lombok.

Gedroogde Po ku paddestoelen naast gedroogde shiitake

Die paddo's worden veel verkocht als gedroogde shiitake, maar dat is dus onzin. Zie ze naast elkaar.

Kippenfond, blokjes zoete aardappel (bruine soort)...
Proef en gebruik Japanse soya om het op te zouten.
Stukkies paddo en halve (dwarsgesneden) lelieknoppen erbij, Shaohsing rijstwijn, eieren kloppen en slierten er in maken (roerend dun straaltje gieten).
At het met seroendeng en met fruitjes.

Het complete gerecht

Twee films herbezocht.

Breakfast at Tiffany's
Dat is lang geleden!
"Romantische komedie", wat iha een onuitstaanbaar shit-genre is, maar deze is heel mooi. En eigenlijk helemaal niet gedateerd.

Eden.
Vriendschap vs. liefde.
Choco-cola saus. Kweenie...
En o ja, dat meisje, dat schatje met die hartafwijking, bekend lang vóór de geboorte, "maar ze begon te trappen, ze wilde geboren worden".

Zoutevis, bakkeljauw

Geweekte zoutevis, klipvis, bakkeljauw, bacalao, bacalhao.
Dit was trouwens gemaakt van pollak, een soort koolvis.

Ik krijg regelmatig van PJ die scheurkalenderblaadjes van Peter van Straaten.
Er zat er een bij van een vrouw over haar therapeut. Herinnerde me een van zijn mooiste: "Nee, bij die therapeut kom ik niet meer. Je kon er nergens parkeren..."

Gisteren
Zoutevis, soepgroenten, kriel uit de oven

Bakkeljauw weken dus natuurlijk en water wisselen, tot het water nog nét precies mooi zout is om er de vis in te kunnen koken. Nooit zoutloos laten worden en weer zout toevoegen. En nog een tip: vóór het weken overtollig en makkelijk verwijderbaar (uitzondering; lange IJ en toch regelmatig werkwoord) zout er af krabben en in een potje bewaren, Erg lekker bv. over een gepocheerd ei...

Zoutevis, geweekt en afgehaald

Zoutevis, klaar om gebakken te worden

Maar goed.
Koken, afgieten, afkoelen, vel eraf drukken met je duim, vis van graat en zo ontdoen, en kleintrekken. Grote pan water staat klaar om de ongelofelijke plakkerigheid van je vingers en je gereedschap af te kunnen spoelen.
Stukkies aardappel in de oven door ganzevet gehusseld.
Olijfolie, vis opbakken met sjalot, knof en soepgroenten en peterselie (erg belangrijk).
Witte wijn...
Geen zout, en peper / hot naar smaak.
Aardappel (ik had kriel) er doorheen...

Zoutevis, soepgroenten en krieltjes

Eigenlijk had het anders gemoeten. Sarladaise.
Stukkies aardappel in de oven in ganzevet.
Bijna gaar is enorme berg haksel van platte peterselie en knof er over.
Truffel er ook nog door, of in mijn geval, maar dat ging dus niet door, truffelolie er over.

Jean-Paul Franssens, Ware Liefde.
Hij droomt dat hij lid is van de Schubertiana, het gezelschap studenten e.d. dat rond Schubert bijeenkwam. (Ik las net een Schubert biografie, van Jos van der Zanden.)
Maar goed.
"Meisjes met blote hals"; "Onder de bloeiende lindebomen werd Streusselkuchen gegeten. Een koele bloedjonge Heuriger erbij of een kloeke Grimsinger"; "Eend met majoraan. Gesmoorde appels met luchtige puree. Paprikakip met spek en veel uien. Gevulde duifjes of ganzehals [ga ik weer eens maken]. Knödelsoep vooraf. En bij dit alles heerlijke salades en een stevige Blauburgunder."

Inkopen

Cassave

Cassave. Giftig, als je niet weet hoe het moet. Blauwzuur.

(Maakte net een Bloody Mary, met Worcestershire en Tabasco, maar nu eens met groene Tabasco. Ja, wel lekker fris zeg maar. Een -eindelijk- frisse Mary.)

Verder vangvlees. Zie de foto hieronder.
Tsja. Van deze slager (die niet op of omkijkt als je een longhaas bestelt). Daar kan de Sleurslager een voorbeeld aan nemen. "Kalfsoesters? Nee meneer, dát verkopen wij niet!" Of ik om oliefantelul vraag...

Ik denk dat het bavette d'aloyau is. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Of is het bavette de flanchet hier ("vinkenlap")?
Gezinus, jij kan me vertellen wat van de twee het is. Gesteld althans dat ik me niet enorm vergis...

Vangvlees

Prachtig verhaal, ook in Ware Liefde. Over Belcampo. Vriend van Franssens. Reve komt in Groningen een lezing geven. Slaapt bij Belcampo. Na de lezing een feest ergens op een zolder. Reve danst met een jongen. Worden eruit gezet, "iedereen" solidair en ook weg.
Volgende morgen, ontbijt bij Belcampo. Blijkt die home-wegjagende tiepe later uit zijn zolderraam gevallen te zijn. Reve: "Geflikkerd, zeg maar".

C. hier.
Jaja, Madeleines...

Een fougasse

Fougasse.

Kan trouwens van alles zijn. Deze vorm hier is klassiek, maar dat korrelige oppervlak niet. Deze hier is waanzinnig mooi.

En het kan een gevuld stuk brood zijn, aan de -enkel- bovenzijde ingesneden als deze hier, maar ingesneden dus als de bovenste, de klassieke.
Of het kan iets als helemaal boven zijn, maar dan belegd met ansjovis of zo. Zie hier.

Zie La Femme du Boulanger hier.
Zie, ondanks dat die fougasse niet in beeld komt, hier.
En hier.

De Franse film La femme du boucher, de vrouw van de bakker.

PJ, wijnstok carmenère.
Oorspronkelijk Médoc, zowat verdwenen na de Phylloxera. Maar wordt herplant. "Brede" wijn, kleur! en elegante tannines.

PJ, WeTransfer. Om iemand een heel stel en/of grote bestanden te kunnen sturen.
Zie hier.

Mensen (minsuhh), de stapel van wat jullie nog allemaal tegoed hebben groeit.
Opgeslagen bestanden, mailtjes, notities...
Hep gedult!