woensdag 18 april 2012

Vandaag weer wat culi, hoor


Laten we maar eens beginnen met die guanciale [gwansieAluh], gepekeld kinnebakspek. Je gebruikt het als je originele spaghetti carbonara wilt maken.

Vroeg er om in die Italiaanse winkel, nee, in een luxe charcuterie, nee.
De Marktslager. Of die kinnebakspel kan pekelen. Natuurlijk.
1] in de pekel, 2] onder gewicht ontwateren. Dat was allemaal gedaan toen ik het gisteren kreeg (zie foto). 3] te drogen hangen (lekbakje er onder), dat gebeurt nu. Eventueel 4], roken. Dat denk je tenminste als je de Google plaatjes ziet, maar volgens Wiki is dat niet het geval. Zou dat dan uit zichzelf bruin worden? Als je het heel lang laat hangen?

Ik houd u op de hoogte.

Gepekeld kinnebakspek

(Met zo'n soort mes, geen fileermes maar een stijf mes, een gat prikken, mes draaien; met een eetstokje rollade-garen erdoor drukken, knopen, ophangen.)

Maar goed, ik had meerdere stukken, en ik ging naar die Italiaan omdat die ongetwijfeld (ze komen uit Sardinië) een raar soort Sardijnse pasta zou hebben, Pasta fregola [frEgola], wat volgens NRC Next of zo "een soort couscous" zou zijn. Gelul. Zie de foto.
Ik had het er laatst over, en ik merk nu dat die "notensmaak" ervan "die je er aan kan geven", "die couscous niet krijgt" (gelul, daar kan je voor zorgen met wat roosteren) de klok horen luien is maar de klepel...
Pasta fregola is namelijk gemaakt van geroosterde harde tarwekorrels. Hééft dus een notensmaak. Verkeerd overgeschreven...

pasta fregola, klemtoon op de E

(Denk niet dat het een soort knapperige bolletjes zijn; je bijt je tanden er op stuk.)

Er staat een aardig recept op het pak, wat ik zeker ga maken.
Een kwartier koken in bouillon, in een andere pan ui, knof, (platte natuurlijk) peterselie; daar tomatenstukken bij (gebruik blik!; hou de saus dun en maak niet teveel), p/z.
Sauteer schelpjes (AH, bij de mosselen) in een derde pan in wat olijfolie tot ze open zijn (dus uitlekken maar het vocht wel door de saus). Bij de tomatensaus doen en serveer met de fregola.

O, ik vergeet het aardigste. Ik dus naar die Italiaan, fregola gekocht, ik zeg U had geen guanciale, toch? Nee, dat hadden ze niet. Ik leg zo'n stuk guanciale op de toonbank en zeg Nou wel.

Wat is dit (alle links hier in een nieuw venster) nou weer? Dezelfde content kwa filmpjes als dit.

Gepekeld en gedroogd kinnebakspek

Fettuccine carbonara met guanciale hier.
Ik zou zeggen, als je plat spul wilt, gebruik dan linguine.

Vond dus die zoute kappertjes, maar nog niet zoute ansjovis (ipv op olie). Vroeg er C1 naar.

Nee sorry, wat ik zelf heb is van de Franse markt. En ik was waaratje even in de war toen je het over Armorica had. Maar dat is toch mierikswortel, dacht ik? Neenee, dat is natuurlijk Armoricia, wist ik weer. "Haarscharf daneben" zou mijn goede grootvader gezegd hebben.
Groet!
C1


Mooie uitdrukking! Ken ook zo'n mooie Duitse: Ik voel me angehaucht und mittgenommen. Bewasemd en gehavend; doodop.

Fregola met schelpjes en tomatensaus

(Die fregola met schelpjes, "alle vongole" dus. Wat de gemiddelde Nederlandse culi-kwaker trouwens vertaalt als "met mosselen".)

Maar goed.
Hebt u wat geleerd over guanciale en ook nog over fregola of niet?
(Ooit wat geleerd van de gemiddelde culi-kwaker?)

Recept

Omgekeerde dame
Simpel. Chocolade-ijs met saus van witte chocolade.

Ontbijtkoek, peperkoek, berenspek
Verwarm in een flinke sauspan 250 gr. honing en breng juist aan de kook.
Zeef 250 gram bloem (liefst half roggemeel) in een kom, maak er een kuil in en giet de honing daarin.
Meng met een spatel.
Vorm een bal van het deeg, pak die in folie en laat een uur op een koele plek liggen.
Kneed er voldoende bakpoeder door (zie op het zakje = x 2), wat anijs, wat kaneel en wat kruidnagel; kruid verder naar smaak (gember!).
Meng er gekonfijt fruit door en/of rozijnen en/of stukjes van gemberbolletjes en/of stukken kandij...
Doe het deeg in een vorm en bak een dik half uur op 200 graden.
Prik er een naald in; als die er droog uitkomt is de koek goed.
Pak de koek goed in met vetvrij papier en laat een tijd op een koele plek liggen, liefst enkele maanden.



Je rúikt het van de foto af...

(Zo kan ie wel weer.)