woensdag 16 mei 2012

Falafel, Pistas en Wichman(n)


Eerst maar even de planning.
Vanavond falafel, couscous, wortel.
Morgen longhaas, paddo-mix en mini-ciabatta'tjes.


Synagoge Groningen. Die keppeltjes...

Die falafel had ik willen proberen van Vivera, maar dan had ik een eind moeten lopen naar de buiten het dorp gelegen noodwinkel van de Poiesz (Noord Nederlandse supermarktketen; spreek uit Pois; gevluchte Hongaren?), dus ik kocht ze bij AH. En dat was een half jaar geleden niet al te best, wat ik meldde. Maar (dus?) zie nu. Prima!
Maak het met Raz/s al Hanout, althans dat mengsel maak ik zelf. razzalÀnnoet, Algerije en Marokko. Tunesië Raz Hanout, razzanOEt. Je moet het goed uitspreken want anders denken ze dat je hun minderjarige dochter wil kopen voor geld. Maar goed, daar zit van alles en nog wat in, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar wat zien ik (hier)? Er zit ook Cubebe-peper in. Nooit van gehoord. Terpentijnsmaak, waw. Zie hier.
(Raz al Hanout: dak van de winkel; daar waar de kruiden te drogen hangen.)


Zat trouwens in een café op de Grote Markt (Der Witz; was voor twee tentoonstellingen in Groningen) diep na te denken (jaja). Komt Groningen-C. Langslopen. Maar ik zat zó diep na te denken dat het pas na vijf minuten tot me doordrong...

In Groningen is het kermis trouwens.Er stond een pinda-kraam en die verkochten "zoute pistas". Bah!
En ik was bij Huis de Beurs waar ik bij de thee Groninger koek kreeg (geloof het of geloof het niet: nooit eerder geproefd want ik dacht altijd dat het "gewone" kruidkoek was). Erg lekker. Marieke had het er laatst over (hoe smaakte het?) Super klef = erg lekker.
En ik at er een werkelijk uitstekende tosti, werkelijk uitstekend.



Even dat boekje (zie gisteren) Hollandse garnalen en asperges.
En allereerst even dat verfoeilijke "Hollandse". Dat is niet "Hollands" want ze komen ook uit Zoutkamp bijvoorbeeld; dat heet Nederlands. En trouwens in België heb je ook grijze garnalen, en niet alleen ook daar.
Twee links, visrecepten hier. Maand van de Mul! Soort stekelloze rode poon. Lekker "en papillotte" met venkel.
En aspergerecepten hier.

De recepten in dat boekje: asperge-crème met garnalen, asperges met garnalen en dragonsaus (hmm??), aspergesoufflé met garnalen (waw) en safraanrisotto met garnalen en asperges (idee!).


In de synagoge de tentoonstelling Sofia's Wereld. De Groninger joden in de tweede wereldoorlog. Indrukwekkend, en zeer fraai gepresenteerd. Nog slechts t/m zondag, helaas...

Maar goed. Marieke nu.
Eerst even dat gedoe met die vleesnamen, en daarna ga ik u onderrichten.
Weet ge dat in Nederland een slager (en we hebben het nu even speciaal over Marokkaanse slagers natuurlijk) geen lamskop mag hebben liggen in de vitrine? Want dat kan "schokkend" zijn. Terwijl het zo enorm lekker is. Grillen + olijfolie en tegen het einde forsch knof en serveren met grof zeezout.
Hebt gij dat wel eens gegeten?

En nu Wichman(n). Ik zal u onderwijzen Marieke.
Op de eerste plaats: koop "Lenin stinkt" (in dat mausoleum op het Rode Plein, ik bedoel Lenin's stinken, niet dat kopen). En koop "Het witte gevaar, Over melk, melkgebruik, melkmisbruik en melkzucht".

Zie ook  hier.

En zie Mr. (op die vermelding stelt hij prijs) F.J. Haffmans, "Geest, Koolzuur en Zeik, Briefwisseling van Erich Wichman".
Die heb ik goed gekend. Haffmans dan dus. Antiquair te Utrecht. "Als hij praat komt er stof uit zijn mond".

En een vriendin van me moest spontaan braken als het over die man ging. Die Haffmans douchte eens in de week, vrijdagmiddag. En dan trok hij van dat gelige ondergoed uit, broek en hemd. En na het douchen trok hij schoon gelig flanel aan. Om dat dag en nacht, zeven dagen lang, aan te houden...


Folkingedwarsstraat, ± 1930

Begon vanavond aan die Drs. P. CD's. Mooi hoor! Herinneringen!
Zie ook hier.
En hier, dat is volgens mij een nep P. (Dat schip wat door het beeld vaart, dat heeft het stuurhuis achter de roef. Is dus als zeilschip gebouwd. Waarschijnlijk een stijlsteven.

Nog even over die cijfers en getallen. PJ.
Die volmaakte of perfecte getallen (6, 28; de som van de delen = gelijk aan het getal; 1+2+3=6), die brachten Rome in verwarring. Zes dagen werken, een dag rusten. Maar dan zou 28 de maand moeten zijn en dat klopt niet want de maand is langer dan vier weken.


Folkingestraat ± 1930

En priemgetallen hebben niet "geen andere delers dan 1" maar geen andere dan 1 en zichzelf.

En die mystieke betekenis van cijfers (7, 11, 13), daaraan moet worden toegevoegd dat het priemgetallen zijn. Ook de in het artikel genoemde 2 en 3.

Nog wat aardigs. Dat zal ik je dinsdag laten zien, als je dan een elektronisch rekenmasjientje meebrengt.

En tot slot, wat dit betreft, dat "grootste getal".
Aardig is dat je dat getal nooit zou kunnen opschrijven, omdat je (inkt, papier) meer moleculen nodig hebt dat er in het universum aanwezig zijn...


± 1935

Groeten van het Fruitmannetje Van Thiel
(En als u die van Tilsit, doe 'm dan de groeten...)