vrijdag 25 mei 2012

Marieke eerst maar,


toch?!

Ja, heel graag dat duivenborst-port recept!

En Sir Thomas Beecham zegt "Try everything once except folk dancing and incest".

En Karel van het Reve hamerde er steeds maar weer op: het is incést, niet íncest.

En wat Sophokles betreft: ja natuurlijk! (en dat "voorspelde": ach...)


Kijk, dit is die filo-schotel eenmaal uit de oven. Erg lekker hoor, verdomd. Zie gisteren.
Ja, geserveerd dus met die gele taotjo! Zie volgende foto.

Misschien moet ik maar eens filo-filosoof maken, filosoof (die stoofschotel met rund en veel ui en lagen aardappelpuree in de oven) in filo-deeg...

Ongepubliceerd recept nu, tsja, het is vrijdag en gisteren kwam ik er niet toe.
Malloreddus met saffraan, Sardinië
Deze pasta gebruikte ik regelmatig, maar nu gaan we die zelf maken, mét saffraan.
200 gram warm water en daarin een kwart theelepel saffraan 10 minuten weken.
Afgieten, vloeistof opvangen, mengen met 400 gram beste harde tarwebloem, een halve theelepel olijfolie en een theelepel fijn zeezout.
Roer, en kneed op een met bloem bestoven werkvlak tot soepel. 10 minuten of zo.
Laat, met folie bedekt, een half uur rusten.
Snijd in stukjes en die in kleine stripjes (doe een Google op Malloreddus en klik op Afbeeldingen, of StB) en wals die met een geribbeld plankje, of gebruik een vork.


Gele taotjo

Recept
Gewoon recept zeg maar
P`tits gris met aioli
P`tits gris zijn kleine escargots. De kleine wit of geel gestreepte slakjes die we in Nederland in de tuin vinden zijn prima geschikt voor dit recept.
Prepareer de slakken (Search the Blog).
Serveer ze met aioli (StB).

Paardebief met ui
Bak paardebief rondom snel bruin in boter, en laat dan op lager vuur kort garen.
Haal uit de pan en houd warm.
Bak flink uienringen in de pan iets bruin, giet er een scheut droge witte wijn bij, roer de aanbaksels los en laat even stoven met peper, zout, laurier, kruidnagel en wat foelie.
Bind door er stukjes beurre manié door te roeren (StB) en warm er de biefstuk in op.

 (Uhh, o shit... Zie hier...)

In Mierlo heb je een hotelletje, en als je daar biefstuk bestelt dan zeggen ze "Wilt u biefstuk of lekkere biefstuk?" Lekkere = paard.

Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster).


Gisteren, foto vergeten. Lekker.
Paprika, kleine in zijn geheel gekookte inktvisjes (zie foto enkele dagen geleden), restant lontong.
Sauteer de inktvisjes in half boter half olijfolie en haal uit de pan.
Olijfolie, rode ui, knof...
Laurier, korianderzaad, selderijzaad...
Visfond, wat medium sherry... Proef.
Tabasco.
Paprika-stukkies... lontongstukkies... inktvisjes...


(O, wacht, dit is nog steeds die paardebief...)

Eindelijk nu verder niet-culinair gedoe.
En o ja, vanaf morgen of zo ga ik weer eens aan het werk met rare instrumenten of rare muziek of zo. Eindelijk.

En overmorgen weer F 1, Monaco. De uitslagen van de vrije trainingen maken het weer heel erg interessant. Grosjean (Lotus, = Renault), toch een beetje een nieuwkomertje, doet het enorm goed. Ferrari ook vrij goed. Red Bull zeer matig. Sauber eerst beiden goed, daarna Pérez minder. Misschien die crash van vorig jaar? Zie hier.


Vrouwen hier.

Lees nu de Bastet Couperus biografie. Niet dat ik Couperus nou zo ontzettend interessant vind, maar de tijd wel.


Vrijdag, gedicht.
Couperus, ach, maar zijn gedichten dat lijkt me niks.
Trouwens we hebben al fraaie gedichten door Marieke geserveerd gekregen.


De Bonte Koe, Barneveld

Ha kerel!
Ha meid!
Dag Maarten!
Dag Thea!
Het oude recept?
Alles glimt als vanouds in de late middagzon,
de keteltjes aan het plafond,
de bril van Annie,
en de gebruikelijke ruzies worden als altijd bijgelegd.

Als je rood mist
ben je al je punten kwijt.
Der is nog post voor je.
Pas op,
Je hebt er twee gemaakt
en je staat op acht.
Nou gaan die jonge jongens biljarten,
die stukadoors,
die kijken teveel,
die zijn te serieus.
Ze maken der niks van ook.
Doe Dicky er maar een van mij.
Heb jij in het vorstverlet gelopen?
Wat zei je?
Nee, ik had het niet tegen jou.
Spinazie?
Nee, tuinbonen.
Moet je de krant zien?
Nee, tot morgen!
Tot morgen!
Smakelijk eten!
Smakelijk eten!
O nee, Je hebt al gegeten.
We worden allemaal ouder.
Jij wel ja.
Groetjes!


Rechts heb je hier momenteel een lunchroom, geheten De Straaljager, verdomd.

En door deze straat loop je op marktdagen, achter een boer (een echte boer!) met een meter achter hem zijn vrouw (rokken tot op de grond), daarachter een zoon met een poliobeen en daarachter een dochter, mongool. Ja of die zoon is mongool en die dochter die hep dat been. Dat kan ook.

Doei!