donderdag 7 juni 2012

"met morfine en cognac"



Maar vóór die morfine en die cognac eerst een recept.
Paella en zo.
Zie eerst even, voor bereiding iha, 4 juni. Paella met macaroni: "Fideuà".

Paella
Gebruik wel paella-rijst, zeker geen risotto-rijst, trap niet in "Risotto en Paella rijst" want dat is gelul, gebruik nooit flitsrijst, en ga te werk zoals op 4 juni.
Laat Spanjegangers een  paar pakken Sos rijst voor je meebrengen trouwens. (Wie doet dat voor mij?)

Het kan ook in de oven worden klaargemaakt, dan zonder snel-gare ingrediënten, Arros (of, met macaroni, Fideuà) al forn (geen Spaanse taal maar Alicantijnse of Valenciaanse); je moet dan wel precies weten hoeveel vocht erbij moet. Er hoort een knapperige korst op te komen. In plaats van knoflook erin te verwerken stopt je in het midden een grote ongepelde bol knoflook.

Beide gerechten kunnen ook gemaakt worden met flink vloeistof, zodat het soepig blijft, Arros/Fideuà caldoso, soepig dus.
Daar gaat dan meestal ook aardappel door en altijd saffraan (weken, toevoegen met weekwater). Gebruik eventueel koenjit.

Tot slot: zoals tot nu toe beschreven, worden deze gerechten in Valencia gemaakt.
In Alicante gaan er ook gedroogde paprika-stukjes door (die bolle rode; Ñora, appel-paprika) en gekookte kikkererwten.


Daar ben ik net in begonnen. De formatie 1907-1908.
"Seret zelf was in 1901 nog bijna minister van Oorlog [landmacht] geworden. Toen hij door Kuyper werd gevraagd was hij echter zo van streek geraakt, dat hij met morfine en cognac weer op de been geholpen moest worden. Zijn kandidatuur was toen meteen van de baan geweest".

Heel interessant boekje.

Planning nu.
Vandaag dus die lamstong, aardappelen, asperges en hollandaise.
Morgen tofu met somen, die superdunne Japanse pasta, en zondag Formule I en iets met kaas en maïs.
Maandag sushi met haring, dinsdag "niks want dan is het weer Groningen", woensdag loempia met stukkies ei en taoge en donderdag bonen en scharrelkip-worstjes.

Zo.


Dit las ik eergisteren. Waar gaan de verhaaltjes over? Over eten, over eten en over eten.
Erg aardig.
Het eerste verhaal, "De Nederlandse smaak", is het leukste. Bedenk dat ze Amerikaanse is. Over eten op straat, en het verschil tussen de "wandelende snack" (bamibal) en de "zittende snack" (tosti, poffertjes).

Ze vraagt zich ergens af waarom Kreplach (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), althans de vulling van haar moeder lekkerder is dan die van haar. Ja natuurlijk: die moeder hakt, zij draait door de molen en dat laatste is -ook- persen en dus kwaliteitsverlies. Stukkie vlees met het sap erín smaakt beter dan idem met het sap ernaast...

Ook in dit boekje: man bestelt slakken. "Franse of illegale?" -"Wat is het verschil?" "In de Franse zit er één slak in een huisje, in de illegale 10".

Erg mooie vis-site hier.


En dit las ik gisteren.
Touching...

Haring nu.

Ik las enkele dagen geleden dat het tegenwoordig niet meer uitmaakt of je nieuwe haring in juni eet, of oudere maanden later.
Nou, zo groot als dat verschil vroeger was, zo zal het niet meer zijn. Maar verdomd, een week of twee geleden smaakte de haring wel heel wat minder dan vandaag...

Aardig? boek hier. Bestelde het.
Gaat over verse haring (lag dinsdag op de markt; "panharing"), sprot, sardien en maatjesharing.

Maar goed, de haring van vandaag nu.
De beet was zeer fraai, zout precies goed en vet idem dito.


Dodoni feta. Dat kende ik helemaal niet... "De enige echte". 80% schaap, 20% geit.
Erg lekker!

Morgen dat ongepubliceerde recept wat eigenlijk vandaag moet, maar ja, morgen hep ik die hollandaise te schrijven, en vandaag dus een gedicht ipv. morgen.

Nou ja, gedicht... Maar toch van Wim T. Schippers, dat wel.
Kwam het enkele dagen geleden ergens in een boek tegen, verdomd als ik nog weet waar.

Vette Jus

Zuurkool met vette jus
Soep vooraf, ja dat is mijn menu
Kaantjes met bruine bonen
Flink veel ei, niet van dat gewone
Blokken kaas met mayonaise
Warme friet en ook saucijzen
Sperciebonen uit het vet
Pap van brood, zo is het maar net

Arme kip, zo van het spit
Flink veel aardappelen waar een korstje aan zit
Een lekker prakje met een kuiltje jus
Garstig spek, dat is wat ik lus
Gebakken milt versierd met een sprotje
Zure bommen uit een potje
Ossetong in hete brij
Gegarneerd met dampende prei

Zwanehals gevuld met druiven
Paardehoef om af te kluiven
Wat dacht u van een pudding met bessesap
En als toetje garnalenpap
Slappe thee en vruchtenijsjes
Lendelappen met vele radijsjes
Gebraden haan in druipend vet
Koffie toe en dan naar bed

Hutspot met warme croquetten
En een doekje om de mond te betten
Oude kaas in vele talen
Oude vis kan veel verhalen

Rode wijn en pruimedanten
Zeer veel drank en ook fazanten
Tonnen bier en stapels brood
Harde worst vol kokosnoot
Pittig sausje van weleer
Ach wat wil een mens nog meer
Kastanjes op de geitebrij

Zie vooral ook hier.

Heb ik nou wel of niet vermeld, dat van die Kuifje tekening die voor meer dan een miljoen was verkocht? Dank P., en ik weet dat ik je tekst erover publiceerde, maar de afbeelding denk ik niet. Dit hier is het niet, ff verder zoeken. O ja, deze hier was het. 1,3 miljoen.


Lolita. Herzag dat gisteren.
Die hospita: "Het was zeker mijn tuin die u deed besluiten om hier te komen wonen!"
Tsja, in zekere zin wel ja...