maandag 6 augustus 2012

DÉCAPOTABLE II

.
Het woord ‘Deca’ staat voor ‘tien’ en ‘potable’ voor ‘drinkbaar. Maar peins niet dat het Franse woord ‘decapotable’ staat voor ‘tiendrank’ als variant op het Nederlandse ‘tweedrank’. De Fransen hebben, zoals eerder bleek, iets bijzonders met ‘decapiter’, dat onthoofden betekent.


Het begrip ligt hen zo smakelijk in de mond, dat in plaats van het woord ‘cabrio’, men liever het woord ‘décapotable’ gebruikt voor automobielen (‘onthoofde zelfbewegers’). De mooiste vind ik nog altijd de decapotable voiture van Citroen: de DS Decapotable. ‘‘Capo’ staat dus voor ‘hoofd/kop’ en komt uit het bekende rijtje van de eerste Latijnse woorden die ge leert:  ‘caput-capitis, en niet caputis...
Een maffiabaas heeft dan ook ‘capo’. Tot hij zijn hoofd verliest..

Visboeren vragen u tegenwoordig, als ge een forel koopt: “Mevrouw, de kop er af ?”. Ik kijk dan quasi boos en vraag : ‘Zijt u een visboer ? Ge moet beter weten!”.
Delhaize verkoopt goede forellen. Uit de Koninklijke kwekerijen in Ligneuville, niet ver van Malmedy.
Grappig: Waar uw koningen eeuwen lang opium kweekten in de Oost, kweken die brave gasten van ons forellen..

 
Misschien schreef ik het volgende ooit eerder: Op het kerkhofje van Ligneuville vindt ge het graf van Monsieur Hawarden, van wie men lang dacht dat hij, vanwege de tedere omgang met zijn staljongen, homoseksueel was… Pas na zijn overlijden kwam de aap uit de mouw. Monsieur etait une Madame, wat de staljongen, die scheef werd aangekeken, ten goede kwam. En Harry Kümel verfilmde het drama met Ellen Vogel in 1968.


Bakt ge een forel, stop dan eens een klein stukje zelfgemaakte knoflookboter in de forel, of serveer hem met een klein stukje knoflookboter op hem. Dat is een aangename smaakcombinatie.

Maar vergeet nooit de wangen !
Eet die op of ge die nu veel of geen smaak vindt hebben, het moet ! Dat moet ! Kijk ook eens kritisch in het achterhoofd van de kop; daar peutert ge verzekerd ook nog restjes uit.. De rest van de kop gaat naar de kat. Voor hen onder u, die niet weten waar de wangen zich bevinden onderstaande foto, dit weekend gemaakt.


Op de onderste foto weer de forel met nu over de salade een licht sausje met met restjes gebakken Serrano  ham (restjes van ons snijmachine).
De blanke saus voor de salade:
- glaceer in olijolie fijngesneden sjalotten
- voeg de fijngesneden blokje serranoham toe
- grof gemalen peper en wat zout
- blus met een beetje Pinot Blanc uit de Alsace, of de wijn die ge van plan waart te drinken


FILMFRAGMENTEN

En voor hen die geïnteresseerd blijven in de ‘Dialogue des Carmélites’ nog de volgende cinefiele informatie. De volgend fragmenten zijn  inclusief  ‘le decapotage’, dus klik maar niet als ge een tere ziel hebt. Of neem alvast een zakdoekje.



Film van Philippe Agostini (1960) met Jeanne Moreau,
die ik als jong meisje aanbad als favoriete filmster. Filmfragment.   


                                                                                   
Film van Pierre Cardinal (1983), met zeer sprekende decapotage. Filmfragment.
Nog te koop bij Koba Film in Paris voor € 15,00.

En dan hebben er hier voorlopig genoeg koppen gerold. Wilt ge er nog meer zien rollen, dan moet u wachten tot de verkiezingen op 12 september.