zaterdag 1 september 2012

Mosterd, peren en peper


Deze dagen...
Weinig sprankelende zaken deze dagen, want het is erg druk in cursusland.
Maandag de laatste stuiptrekkingen, dinsdag eindelijk weer eens naar de stad, dus vanaf woensdag hebben we niet alleen zin om ons best te doen, maar ook tijd daarvoor ook nog.

Vond nog een link, de Flexitariër  hier (alle links hier in een nieuw venster). Niks tegen minder vlees eten, in tegendeel, ik eet in vijf dagen vlees, tofu, kaas, vis en ei. Maar de manier waarop dat wordt gepromoot. Met veel vleesvervangers... En die paarse vleeskop derboven...

Enfin, hieronder een Rigitariër.


Frietkot in Brussel. Nou ja, frietkot...

Recepten
Peper-olie, China
Verwarm half sesam-olie half arachide-olie in een sauspan en doe er flink grofgesneden rode pepers bij.
Laat op laag vuur net zolang staan tot de olie rood geworden is.
Laat koelen en bewaar op een koele plek.
Gebruik in plaats van gewone olie op salades, serveer op gebakken vlees of vis (of op pizza!).

Peren met verse kaas
Pureer goed rijpe maar niet overzachte peren.
Meng er citroensap naar smaak door, maar niet te weinig.
Maak er met verse kaas een smeuïg mengsel van en breng dat op smaak met honing, kaneel en witte rum.
Klop wat eiwit stijf, spatel het door het mengsel en koel dat goed vóór het serveren.


Mooie foto van mijn straw mushrooms met zwarte boontjes van laatst.
Zie trouwens net uitgekomen straw mushrooms hier (alle links hier openen in een nieuw venster).

Nog zo wat culinairs...
Zie hier. In die kwaakshit wil je toch niet dood gevonden worden?
Overigens komen we over een tijdje terug op deze tent.

Kokkels hier.
Ja, dat kan prima ipv vongole, natuurlijk!
En dat weken (hier gelukkig tenminste nog in zout water) altijd: waar ik mijn vongole en kokkels koop, daar moeten die lui maar eens naar toe gaan, want ik week ze nooit en heb nooit zand in de pot.

Kocht vandaag Maille dragon-mosterd want ik had Franse mosterd nodig en bij AH kreeg je er dan een ander potje mosterd, Maille dan althans, gratis bij.
Erg lang geleden dat ik dat proefde. Lekker, maar wel behoorlijk sterk.

En in de NRC van vandaag geitenkaaskroketten van Joep Habets. Uitstekend idee.
Hoe je de basissaus ervoor maakt, voor kroketten iha, legt hij prima uit. Zo hoort het. Aleen mag er van bij met die tijm ook wat laurier door. En later weer eruit.
En voor het frituren kan je ze beter nóg eens koelen.
En vooral géén honingvinaigrette erbij...



En voor de verdere rest...
Formule 1, Spa, het mooiste circuit.
Vettel is echt helemaal van het toneel. Niet eens bij de eerste 10.
En alweer een fraai resultaat voor Sauber.
Las trouwens in NRC over die paralympiër in die rolstoel, die eerder Formule 1 coureur was. Tot ie doormidden gereden werd. Zanardi. "Ik heb geluk gehad; mijn benen werden net boven de knie geamputeerd". Zie hier. Maar zie ook zeker hier.

Zag Close encounters of the third kind. Mwah...