zondag 23 september 2012

Olijven, paprika'tjes en rosé



Gisteren

Een soort loempia'tjes maar dan in een dun omeletje. En gestoomd.
Week Chinese gedroogde paddestoelen, en bak schijfjes kastanjechampignon. Laat die laatste in een vergiet koelen.
Bak van die omeletjes van één ei per stuk en laat koelen.
Hak de kastanjechampignons en de Chinese paddestoelen (zonder de stelen) grof, met knoflook, wat Spaanse peper en sjalot. Werk er geraspte gemberwortel doorheen, wat Chinese rijstwijn (ik gebruikte Shaosing) en wat hoisin.
Pakketjes van maken (eerst die smalle zijkanten, zie hierboven, naar binnen klappen) en stomen; leg de pakketjes op een -niet eronder uitstekend- blaadje sla of zo.
Ik at er kroepoek bij, en een sausje van zwarte rijstazijn en gembersiroop.


Culinaria

Vanavond nog geen idee. Vergat de inkopen. Ergens heb ik nog een onduidelijk blik Vlaams stoofvlees, misschien wordt het dat. Paardevlees. Dat ze dat bij AH verkopen...
Stoofvlees met fors ui erdoor (en knof en peper), en brood erbij zal het wel worden.

NRC, culinaire rubriek. "Veel gerechten met jenever ken ik niet". Lees: geen.
Nou ik wel hoor. Door de zuurkool, kalfsnier op zijn Luiks... Zie trouwens ook hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ook die wijn-veelschrijver Hamersma kwam aan bod. Dat je in de keuken geen rosé gebruikt. En Zweedse mayonaise dan? En tarbot in rosé? En forel in rosé-aspic?


Ontving zoals ik al meldde weer spul ter proeving van die Spaanse winkel (zie hier.
Deze olijfolie gaan vandaag mee in een hernieuwde olijfolie-proeverij.
Zie ook de rest van de foto's. Proeverij donderdag.

Een een video van NRC over een Duitse kookbeurs hier. Wat een fratsenflauwekul...

Tot slot wat NRC betreft veel koko-spul op NRC Lux, zie hier (als je daar over een maand of zo komt dan is dat natuurlijk veranderd). Klik ook eens op Alle films, en zie daar De smaak van de ziel. Dat ga ik denk ik wel aanschaffen.

Die olijven hieronder, die zijn op olijfolie gelegd, met daarin knoflook, kruiden, "sinaasappel in poeder"(?; dat moet gedroogde schil zijn, en inderdaad: zie hier), azijn, citroenzuur en zout.
En die kleine gegrilde paprika'tjes, de foto daarna, pimientos del piquillo, die zijn enorm lekker uit de oven, gevuld met zoutevis. Zie hier en hier.


Die olijven en die paprika'tjes zijn bio overigens.

Olijfolie-proeverij

Op basis van die proeverij van een paar dagen geleden (zie daar ook de foto) veranderde ik de volgorde. Griekenland (want die was fris), Italië (zacht), Marokko (tussen Italië en Portugal), die nieuwe uit Spanje (zie de foto hierboven ergens) en Portugal.
Die olijfolie van wilde bomen met die zeer fraaie paddestoelensmaak, ook van de Spanse winkel, die neem ik niet mee, die is erg lekker maar te atypisch.

Eerst maar even met enkel brood.
Griekenland, Italië en Marokko als hierboven omschreven, als vorige keer dus. Daarna die Spaanse. Heel mooi. Heel mooi olijvig van smaak. En daarna smaakte die Portugees minder sterk dan verwacht.

Met brood en zout.
De Griekse proefde ik nu dus als eerste, en de smaak was nu beter dan laatst, ná Italië en Griekenland geproefd, toen ie met zout toch wat minder smaakte.
De Italiaanse wederom fijn en een fraaie combinatie met zout.
Marokko ook hetzelfde verhaal; als Italië, maar dieper van smaak.
Spanje nu. Weer die mooie olijvensmaak, ook naast het zout.
Portugal tot slot. Zelfde verhaal als hierboven: na die Spanjaard wat zwakker dan laatst.


Muziek nu.
Eindelijk.
Pianola.

* Het Pianola-museum hier.
* Maple Leaf Rag hier.
* Demonstratie hier.
* Demonstratie ook hier.
* Mét violen  hier.
* Nieuwe muziek hier.
* Nog moderner hier.


Dit is dat tonijn buikstuk waar ik het laatst over had.