donderdag 13 september 2012

Paella, en Georgisch brood en kaas



Gisteren
Eigenlijk maakte ik gisteren gewoon een paella.
Rijst en groenten aanbakken (boerensoepgroenten), vloeistof erbij (alles in een keer, itt bij risotto) etc. Ik gebruikte kippenbouillon, plus laurier en witte peper.
En ik zou er dat roomroerei (sauzig roerei) bij maken, maar dat zou er niet mooi bij geweest zijn.
Pocheerde de eieren in de "paella" en serveerde ze met pikant paprikapoeder erover.
Werkelijk heel erg lekker en ook mooi licht.

Vanavond
Gestoomde spring rolls, Vietnamese loempia's met garnalen (had ik nog over) en waterkastanje.
Waterkastanje zie hier. Alle links hier in een nieuw venster.

Morgen
Groningen. En morgen ga ik ergens heen waar ik nog nooit geweest ben. "Niet naar de hoeren dus". Groot geheim.


Donderdag, dus ongepubliceerd recept
Zoetzure champignons
1 pond kastanje-champignons wassen, stengel-uiteindes eraf, in tweeën of in vieren of niet snijden, afhankelijk van de grootte.
Sauspan, dunne uienringen, knoflook, gelijke hoeveelheden rode wijnazijn en water, 1/3 van die hoeveelheid rietsuiker, beetje zout, beetje dragon.
Champignons erbij, aan de kook, zachtjes 5 minuten.
Afgieten, vloeistof bewaren.
In potten, aandrukken, vloeistof erover, kort in de koeling bewaren of wecken.

Culinaria
Dat Georgisch tafelen, voor centen te bestellen bij het Dordrechts Museum, is werkelijk heel erg aardig.
Geredigeerd door die Nederlandse vrouw van de president daar, Sandra Roelofs. Heel erg aardige historische foto's en teksten.
Heel veel koriander en fenegriek. Interessante recepten. Daar kom ik op terug. Een dingetje wel vandaag. Kruidenpasta Tsiteli adjika (niet adzjika!). Pureer rode paprika. Rooster korianderzaad met fenegriekzaad en maal. Erdoor, met zout en chilivlokken.

Georgisch brood hier (shotis puri) en hier (lavashi). Uhh, in het boek staat bij shotis de omschrijving van lavashi.

Kaas hier (sulguni; duidelijk verwant aan mozzarella) .


Deze foto paste gisteren ff niet. Die noten-oliën.
Vnlr amandel, argan, hazelnoot en walnoot.

Spaanse winkel zie hier.

Planning
Lamshart, gestoofd met za'atar kruidenmix. Met brood en met ?groenten.
Tofu met papadum en ?groenten.
Super klassieke pasta met tomaten-rode wijnsaus, kaas, zwarte olijven.
Twee visfilets op mekaar met kruidenpasta ertussen, gestoomd. En misschien dan het vervolg van dat friet experiment, nu dan met bloemige aardappelen.
Hindu eggs, zie hier.

Miso tot slot
Miso hier.
Ik had, en daar schreef ik al over, Akamiso, heb nu ook Shiromiso, en dus ook Awasemiso, want dat is 50/50 die twee.
Shiro, "witte", dat is (witte) rijst, gerst en iets soyabonen. Aka, "rood" is sojabonen. En Awase is "gemengd".

Shiro is fijner en minder heftig, Aka is zouter en forser. Maar bouillon is van Shiro veel lekkerder. (Uhh, van Genmaimiso maak je de lekkerste bouillon; van bruine rijst; zie hier.)


Vlnr shiro, awase en aka.

Uhh, Joos Buis hier.