zaterdag 15 september 2012

Spaanse keuken, en vlees met vis



Dit zag ik vandaag op marktplaats. 
Zo'n schaal met ribbeltjes is werkelijk ideaal voor in de oven.
Ribbels = groter oppervlak = meer temperatuur pakken. 
Mijn moeder had er een, en gevulde tomaten uit die schaal waren onvergelijkelijk beter dan uit een normale schaal. Het gehakt was aan de bovenkant super krokant.
Uhh, die tomaten kwamen natuurlijk niet hoger dan 2/3 van de hoogte van de schaal!

Culinaria
Mooi recept Marieke, bedankt! En beterschap natuurlijk.
Mooie recensie ook, en een heel mooi gedicht, van welk gedicht ik denk dat ik het al eens in dit blog zette.

Vanavond (zie recept morgen) gesauteerde stukjes lamshart met kouseband en een pistolet uit de oven. Ik ga za'atar gebruiken, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Mosselen zie hier. Precies zoals ik het doe, alleen ik laat de witte wijn met de groenten koud worden eerst. Dan zijn ze wél gaar als ze open zijn, maar wat belangrijker is: het smaakt mooier.
Overigens is dit natuurlijk niet Moules marinière; dit hier is iets in de trant van schelpdieren a la marinera, wat iets heel anders is dan Moules marinière. Laatst had ik het daarover. Sauce Bercy met mosselvocht is Sauce marinière, en een Sauce marinière zonder eierdooiers maar wel met mosselen erdoor is Moules marinière.
Overigens hoef je je over dat zoet water niet zo druk te maken zolang je de mosselen maar in beweging houdt.

Kookte zojuist pompoen (altijd met schil en pitten!) voor pumpkin bread. Heerlijk, en -om mij nog steeds onduidelijke redenen-  zeer fraai licht zuur. Zie hier.


Spaans koken
Kreeg van PJ een boekje, Spaans koken, uit die serie waarin je ook Surinaams koken hebt en Frans koken en noem maar op. Niet zo'n fantastische serie zou je denken, maar pas op. Altijd vind je aardige dingen in die boekjes.

Rijst gekookt met ui, sherry en kippenbouillon. Karbonades met cidersaus. Inktvis gestoofd in sherrysaus. Konijn in rode saus (tomatenpuree en rode wijnazijn). Allemaal dingen die ik nog eens ooit ga maken. Jammer alleen dat je met zoveel gemak vooral vleesrecepten vindt, en ik maar eens in de vijf dagen vlees eet (vlees, tofu, ei, vis, kaas; heerlijk).

Het laatste recept in dat boekje: zie hierboven. Beignet sterren. Melk, bloem, gist, eieren, cognac, zout. "Vorm sterren met een steekvorm". Maar dat is niet wat ik hierboven zie...
Het recept staat niet in Parabere deel 2 trouwens, de bijbel van de Spaanse patisserie en nagerechterij.


Vlees met vis
Een van mijn culinaire lievelingsthema's.
Laats een artikel erover in NRC Next, Wulk met ham.
Wulken, bulots. Dikwijls geserveerd als escargots de mer, maar dat is wat anders. Zee-escargot  hier, wulk hier.

Wulken moet je veel langer koken dan die 20 minuten vind ik. Die mag je op heel laag vuur uren laten staan, net als in Vlaanderen in de straten, "chinuuzekluute", chinezenkloten. Met pepertjes in het kookwater.
Maar hij bakt ze op, zie hier.


Inkopen gisteren.
Hot and spicy mustard greens (mosterdblad).
Dat gaan we proeven (met varkensvlees)!

Maar goed, zo kwam ik dus op dat vlees mét vis.
Steketee noemt dat Portugese varkensvlees met venusschelpen (carne de porco com ameijoas; dat is niet met kokkels, ameijoa = venusschelp; kokkel = berbigão) en vitello tonnato en surf 'n turf, wat ik niet kende. Zie hier. (Jammie!)

Ik ken en maakte er nog wel meer. Paella (konijn, kip, vis, schelpdieren), empanadilla (gevuld brood) met sardien en chorizo, octopus met longaniza (worst), mijn recept van piepkuiken met jakobsschelpen, solyanka met makreel en worst (beide gerookt), noem maar op...


 Zou dit nou een grap zijn van Aldi?
Varia
Reagan wordt door zijn vrouw meegenomen naar een sjiek restaurant. Die vrouw bestelt voor haarzelf, vlees zus, aardappelen zo. Zegt die ober "And the vegetable?" -"He'll have the same".

Bartholomeus van der Helst, De Vrede van Munster, zie onder. Schuttersfeest.
Op die ton een briefje, gedicht van Jan Vos, op wie laatst iemand is gepromoveerd.
Belloone [krijgsgodin] walgt van bloed, ja Mars vervloekt het daveren
Van 't zwangere metaal, en 't zwaard bemint de scheê:
Die biedt de dapp're Wits aan d'eedele van Waveren [schutters, hier.]
Op 't eeuwige verbondt, den hooren van de vreê.

Las heel toevallig iets over een heel aardig boek wat ik nog ingepakt heb staan.
Zie hier.

En nóg wat cultuur hier.
Uhh, o shit, die hád ik al gepost...   



Zo kan ie wel weer.
Op naar mijn lamshart.