zondag 4 november 2012

Witte bonen, Parmezaanse kaas, puntpaprika



The Concert for Bangladesh
Eric Clapton
New York

Uit NRC.
Drie goeie restaurants.

Grand Central Oyster Bar
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Wat eten? Oesters natuurlijk...

Keens Steakhouse
Zie hier. Zie de stenen pijpen aan het plafond. Wat eten? Schapenbout.

Katz's Delicatessen
Zie hier. Wat eten? Knoblewurst, knof worst.

Ik heb me bij alle drie op de nieuwsbrief ingeschreven. Ter compensatie van Wakker Dier.


Bob Dylan
Gisteren

Foto onvindbaar.
Verse witte bonen (zie enkele dagen geleden; toen heb ik ze gedopt en gekookt; enorm lekker waren ze; die peulen met die paarse spetters erop, hoe heten ze ook weer, o ja: Bonte Reus), puntpaprika, Parmezaan.

Het waren niet zo heel veel bonen, dus besloot ik er een gebonden saus bij te maken. Meer vulling.
Olijfolie en boter, ietsje sjalot (zie verderop), knof, twee hele Padrón pepers, dus met de pitjes. Kan prima.
Bloem, gebonden saus maken met gevogeltefond (stond nog een halve pot van die kip met nangka), laurier, als de bloem gaar is madera erdoor en Oxo. Proef.

Stukjes puntpaprika erdoor...
Die witte bonen erdoor...
In een kom, heel fijn gehakte uitjes erover (die had ik bij een meegenomen haring gevonden), Parmezaan erover malen en hap!

Proefde de saus voordat de Parmezaan erover ging. Heel mooie smaak. Proefde voor de zekerheid ook met Parmezaan, om te weten of de smaken elkaar niet in de weg zouden zitten, maar nee hoor. Prima.


George Harrison

Vandaag en de komende dagen

* Pompoenbrood maken, beter systeem dan vorige keer, soort stokbroodjes

* Die Padrón pepertjes -eindelijk- proeven

* Doce de tomate maken, Portugese tomatenjam

* Mint chutney maken van die pot mintsauce

* Majoraan vs. oregano vergelijken (in tomatensaus)

* Ei-spread voor op het brood maken

* Ketchup en/of relish maken


Ravi Shankar
Recepten

Prei met olijven, Spanje
Sauteer fijngesneden prei in olijfolie, met wat later zwarte olijven erbij (liefst de soort die droog verkocht wordt).
Blus met medium sherry, kruid met peper en zout en laat garen.
Serveer bijvoorbeeld bij vis met rouille.
Rouille zie hier.

Prei met room, mijn recept
Bak op half-hoog vuur in boter fijngesnipperde ui aan, met wat knoflook.
Voeg flink fijngesneden prei toe en roer even om op hoog vuur.
Voeg een flinke scheut bouillon toe, kruid met peper, zout, rozemarijn en basilicum (vreemde combinatie? tsja...), laat aan de kook komen en laat dan de prei op laag vuur en met een deksel op de pan gaar stoven.
Er kan ook wat witte wijn bij.
Als de prei gaar is zonder deksel op hoog vuur de bouillon zowat helemaal inkoken en van het vuur af room (of crème fraiche) door de prei roeren.
Proef op zout en peper.


Ringo Starr

Kunst en zo. Tsja. Dat móet. Ff doorbijten...

* Rijksstudio hier.

* Glasmuseum, maar dan niet Leerdam, hier.

* Arnold Newman  hier.

* Jan Marijnissen hier.

* Polak Gallery hier.

* International Center of Photography hier.

* Artists Space hier.


Formule 1 tot slot

Mooi. Spannend.

En zie hier.